Hekketid:

Her er det ulovlig å ferdes

Kart fra Miljødirektoratet viser hvor du ikke kan oppholde deg under hekkesesongen.

Her er det ulovlig å ferdes
Publisert
Sist oppdatert

Nå som våren er her, er det nok mang en nordmann som har planer om en tur eller ti, enten til fots eller med båt.

Da er det greit å vite at det i disse tider ikke er fritt frem å ferdes akkurat hvor man vil.

– Våren er hekketid for fugler. Det er nå fuglene kurtiserer, bygger reir, legger egg, ruger og beskytter og mater ungene etter klekking. Hvis fuglene forstyrres, kan egg bli tatt og unger bli forlatt, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Spesielt bestanden av sjøfugler har sunket dramatisk de siste årene, og en fjerdedel av alle sjøfugler i Europa hekker i Norge. Derfor er det innført forbud mot å ferdes på steder hvor de er mest sårbare.

Kart viser hvor du ikke kan ferdes

Direktoratet har nå lansert et kart der områder det er forbudt å ferdes i er markert med skraverte felter.

Her er det ulovlig å ferdes

Kartet viser hvor det er forbud mot all ferdsel og bruk av luftfartøy (fly og helikopter) i verneområder, og når disse forbudene gjelder. Bruk av droner regnes ikke som luftfart, men kan være forbudt uten at det vises i kartet.

I verneområder kan det også være restriksjoner for spesielle aktiviteter som vindsurfing, bruk av seilbrett og båt, bålbrenning og lignende, som ikke vises i kartet.

Du kan klikke på et verneområde for å få informasjon om hvilke regler som gjelder for det aktuelle området.

Restriksjoner i verneområder

Norge har omtrent 3200 verneområder. Av disse har omtrent 600 ferdselsforbud i deler av året, omtrent 850 forbud mot lavtflyving og omtrent 2500 forbud mot start og landing med luftfartøy.

Restriksjonene gjelder noen ganger kun deler av verneområdet.

I sjeldne tilfeller er det innført restriksjoner hele året, slik som en liten del av Nordre Øyeren naturreservat i Viken.

Brudd på ferdselsforbudet kan straffes med bøter.

Kilde: Miljødirektoratet

Fra 15. april de fleste steder

De fleste ferdselsforbudene gjelder fra 15. april. Enkelte steder i landet, som deler av Hornøya og Reinøya naturreservat (Finnmark) gjelder forbudet fra 1. mars.

Verneområdene er også merket med skilt, og Miljødirektoratet informerer om at Statens naturoppsyn intensiverer oppsynet, spesielt i områder rundt tettbebyggelse og populære utfartsområder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer