Best i test av joggesko 2019:

Her er det veldig mye bra!

Vi har testet joggesko for asfalt og hardt underlag fra Adidas, Asics, Mizuno og Hoka.

TEST AV JOGGESKO: Vi har testet løpesko fra Adidas, Asics, Mizuno og Hoka. Alle består med glans - men det er noen vi liker bedre enn andre. Foto: Kristin Sørdal
TEST AV JOGGESKO: Vi har testet løpesko fra Adidas, Asics, Mizuno og Hoka. Alle består med glans - men det er noen vi liker bedre enn andre. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Vi har testet joggesko for mengdetrening på asfalt og hardt underlag, og konklusjonen er at det er veldig mange gode løpesko der ute!

Alle skoene vi har testet vil være et godt kjøp for mange, men skoene har også ganske ulike egenskaper - så vær bevisst på hva det er du ønsker av skoene før du kjøper.

Vi gjør oppmerksom på at valg av joggesko også i stor grad er en personlig preferanse og ditt løpesteg. Prøv derfor alltid joggesko før du kjøper dem, aller helst på en tredemølle - eller kjøp dem et sted med byttegaranti.

Her er våre vurderinger:

Adidas Ultraboost 19

Adidas' store fordel må være at de er veldig lette (i tillegg til at de er superkule å se på). De sitter også godt på foten, og passer deg med bred forfot, men den strammer mer enn vi synes er behagelig oppe ved skaftet. At den er stram, henger sammen med at den er mer som en tett sokk oppe ved skaftet på skoen.

Hva gjelder demping, er det nesten ingen demping på forfot, men derimot god demping på hæl.

Skoene er lett å løpe med og hjelper deg til et rett løpesteg. Ettersom sålen ikke er så tykk foran, får du også god kontakt med underlaget - og du føler altså mer av hvor du løper, i motsetning til både Mizuno og Hoka-skoene. Men vi må innrømme at dette nok er skoen med minst støtte av skoene vi har testet.

Dette er den desidert kuleste skoen, utseendemessig, blant testutvalget - og du vil fint kunne bruke dem både på jobb og til fest, med det rette antrekket. Men er du ute etter en sko som støtter deg gjennom langturene, er dette ikke det beste valget, etter vår vurdering.

Testresultat

Adidas Ultraboost 19

Lette. Kule.

Litt mindre stabile enn andre. Strammer for mye ved skaftet.

Mizuno Wave Sky 2

Vel. Vi vil begynne med å si at vi tidligere har vært veldig fornøyde med flere sko fra Mizuno, både for asfaltløping og for terrengløping: Både Mizuno Wave Hayate 3 og Mizuno Wave Ascend 8, begge terrengløpesko, har fått terningkast 6 av Dinside tidligere.

Men vi må innrømme at akkurat disse skoene ikke gjør det helt store for oss. Vi synes skoene er tunge og kjennes store - noe som for vår del resulterer i et veldig tungt løpesteg, og at beina «klasker» i asfalten når vi løper.

Dempingen er veldig god og kan minne litt om dempingen i Hoka-skoene. Skoene er veldig stabile og med god støtte, men vi synes de er for tunge. Skoene er også veldig polstret, slik at de fort kan kjennes varme - og løper du i regnvær kan det lagres mye vekt i polstringen.

Men skoene er absolutt en god allroundsko, som er gode også til spaserturen.

Testresultat

Mizuno Wave Sky 2

Stabile. God demping

Tunge, store, varme

Asics Gel-Nimbus 21

Disse Gel-Nimbus skoene har ikke akkurat utseendet med seg, etter våre preferanser, men nå er ikke dette en skjønnhetskonkurranse.

Asics Gel-Nimbus 21 er kort sagt et trygt valg: Det er ikke mye som kan gå galt om du går for disse. De er komfortable å ha på, har en ganske bred lest og passer dermed godt for deg med typisk «nordisk» fot, med noe bred forfot.

Skoene kjennes veldig lette og er blant skoene i testen hvor du ikke merker stort til skoene når du løper. De bare er der. Og det er et pluss i vår bok.

Vi synes skoene yter veldig god støtte sideveis og gjør det lett å ha et rett løpesteg. Dempingen er også god, men du må vite at dempingen her er mye fastere enn dempingen i Hoka og Mizuno. Men etter vår mening like god.

Sålen gir også et veldig godt grep, som kan være en fordel om du løper på grus.

En av våre absolutte favoritter.

Testresultat

Asics Gel-Nimbus 21

Veldig stabile, komfortable, god demping. En stødig sko, ganske enkelt

Ingen spesielle

Hoka Bondi 6

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse, men er du ute etter en sko med maks demping, er dette skoen for deg. Dette er faktisk også den Hoka-skoen med desidert mest demping (ja, for det finnes også grader av demping hos Hoka).

Her spretter vi nesten av gårde, både på grus og asfalt. Her er det en høy såle, som krever noe tilvenning, og bred såle - som kan kjennes litt som flytebrygger til å begynne med - men det er kun en vanesak.

En «ulempe» med Hoka-skoene for deg som er vant til å løpe i skogen med en taktil såle som lar deg kjenne underlaget godt, er at alt dette blir borte med den kraftige Hoka-sålen. Her får du ikke mye føling med underlaget; du kjenner ikke mye til verken grus eller andre ujevnheter. Avhengig av hva du liker, kan dette være både bra - eller ikke så bra.

En morsom og veldig god egenskap, er at kurven på sålen hjelper deg framover ved at den ruller deg av gårde inn i neste løpesteg - slik at du er i gang med neste steg før du kanskje egentlig tenker at du skal dit. Det blir dermed vanskeligere å finne en unnskyldning for en pust i bakken - for skoene ruller deg jo bare avgårde.

Et godt valg for deg som liker god demping.

Testresultat

Hoka Bondi 6

Maks demping, stødige, «ruller» deg over i neste steg

Krever noe tilvenning. Fjerner all kontakt med underlaget.

Valg av løpesko

Joggesko er ofte en kombinasjon av løpesteg og personlig preferanse. For å finne ut hvilke sko som passer best til deg og hvordan du løper, er det best å prøve skoene, kanskje aller helst et sted der du kan prøve å løpe med dem.

Husk også å ta høyde for hvorvidt beina dine faller innover eller utover når du løper - også kjent som over- eller underpronasjon. Skoene vi har testet, er for løpere med nøytralt løpesteg - men som samtidig gir god støtte.

Vit hvor du har tenkt å løpe, før du går i butikken. Skal du løpe kun på asfalt og grus, behøver du en annen type sko enn dersom du skal ut i terrenget.

Å montere pigger på sko du allerede eier kan være billigere enn å kjøpe piggsko! Les mer: http://www.dinside.no/fritid/slik-pigger-du-skoene-dine/67229332 Vis mer

Noen sportsbutikker lar deg bytte sko selv etter at du har brukt dem, så finner du ut at skoene kanskje ikke passet deg og ditt løpesteg likevel: Bytt dem! Dette er også en god mulighet til å faktisk få testet ut skoene, så bruk muligheten!

Joggeskoprodusentene bytter ofte farge på skoene sine etter sesong. Det betyr at du kan gjøre gode kjøp dersom du følger med på tilbud og kanskje går for vårmodellen når høstmodellen er ute. Da vil vårmodellen selges til en lavere pris selv om skoene egentlig er de samme - og dersom du tror du kan overleve med en «umoderne» farge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer