Stor snøskredfare

Her er faren for skred størst

Storm og mye nedbør gir økt snøskredfare flere steder i landet. Her bør du være ekstra forsiktig.

- DU MÅ RYGGE: Linn Jensen Østhus og mannen hennes fikk et svært tett møte med stormen på Hidra i Agder. Foto: Linn Jensen Østhus Vis mer
Publisert

NVEs snøskredvarsling viser at flere steder i landet er merket med orange og røde snøskredvarsler, som tilsvarer betydelig og stor fare for snøskred.

Heidi Stranden, vaktleder i Snøskredvarslingen, bekrefter overfor Dinside at det i dag er stor snøskredfare i Heiane i Sør-Vest, og betydelig fare ellers i landet.

- Det pågående været vi har hatt, med stormen Frank i nord, og mye nedbør og kraftig vind i sør, øker faren for naturlig utløste skred, sier Stranden.

Pass opp for naturlig utløste skred

Fare for naturlig utløste skred er merket med et utropstegn i snøskredvarselet, og for områdene Indre Sogn, Hardanger og Heiane er det et slikt varsel.

- Faren for naturlig utløste skred er størst når været er på sitt mest intense. Samtidig er det mange regioner hvor det kan være lett for skiløpere å løse ut skred. Så i helga bør man uansett å ha i mente at snødekket har en stormende fortid, selv om været roer seg inn mot helga, påpeker Stranden.

Unngå bratte områder

Snøskred har stor sammenheng med hvor bratt det er i terrenget. Selv om det i utgangspunktet må være minst 30 grader helning i fjellet for at et snøskred skal utløses, kan det være vel så farlig å oppholde seg nedenfor en bratt side, der man kan få snøskred over seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.