Stor snøskredfare

Her er faren for skred størst

Storm og mye nedbør gir økt snøskredfare flere steder i landet. Her bør du være ekstra forsiktig.

- DU MÅ RYGGE: Linn Jensen Østhus og mannen hennes fikk et svært tett møte med stormen på Hidra i Agder. Foto: Linn Jensen Østhus Vis mer
Publisert

NVEs snøskredvarsling viser at flere steder i landet er merket med orange og røde snøskredvarsler, som tilsvarer betydelig og stor fare for snøskred.

Heidi Stranden, vaktleder i Snøskredvarslingen, bekrefter overfor Dinside at det i dag er stor snøskredfare i Heiane i Sør-Vest, og betydelig fare ellers i landet.

- Det pågående været vi har hatt, med stormen Frank i nord, og mye nedbør og kraftig vind i sør, øker faren for naturlig utløste skred, sier Stranden.

Pass opp for naturlig utløste skred

Fare for naturlig utløste skred er merket med et utropstegn i snøskredvarselet, og for områdene Indre Sogn, Hardanger og Heiane er det et slikt varsel.

- Faren for naturlig utløste skred er størst når været er på sitt mest intense. Samtidig er det mange regioner hvor det kan være lett for skiløpere å løse ut skred. Så i helga bør man uansett å ha i mente at snødekket har en stormende fortid, selv om været roer seg inn mot helga, påpeker Stranden.

Unngå bratte områder

Snøskred har stor sammenheng med hvor bratt det er i terrenget. Selv om det i utgangspunktet må være minst 30 grader helning i fjellet for at et snøskred skal utløses, kan det være vel så farlig å oppholde seg nedenfor en bratt side, der man kan få snøskred over seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer