Coronatiltak

Her er kommunenes strenge corona-tiltak

Økt smitte i flere kommuner gjør at kommunene innfører egne lokale tiltak for sine innbyggere. Sist ut er Bergen med svært strenge tiltak.

HOLD DEG HJEMME: Helseminister Bent Høie oppsummerer de viktigste tiltakene. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen innførte nye nasjonale tiltak torsdag, samtidig som stor smitte i enkelte kommuner krever lokale tiltak som kanskje er strengere enn de nasjonale.

Enkelte kommuner har allerede valgt å innføre strenge tiltak for å begrense smitten i sin kommune. Vi har samlet noen eksempler på tiltak som kommunene har innført. Sist ut er Bergen, som fredag kom med ytterligere tiltak - som tidligere skjenkestopp og stengte treningssentre.

Du bør alltid sjekke din kommune sine hjemmesider for oppdatert informasjon om lokale tiltak der du bor.

STRAMMER INN: - Det er alarmerende, sier Raymond Johansen, før han kommer med de nye strenge tiltakene for hovedstaden. Video: NTB Vis mer

Oslo: - Full sosial nedstenging

Fredag 6. november la byrådsleder Raymond Johansen fram de strengeste smittevernstiltakene i Oslo siden mars.

Her er tiltakene som gjelder fra klokka 24:00 mandag 9. november:

 • Alle treningssentre, kinoer, lekeland, bowlinghaller og lignende stenges.
 • Bibliotekene holdes fortsatt åpne, og det samme gjør organisert barneidrett, mens breddeidretten for voksne stoppes.
 • Alle cuper og turneringer for barn skal avlyses
 • Det innføres full skjenkestopp på utesteder.
 • Alle innendørs arrangementer skal opphøre. Men, begravelser og bisettelser unntas.
 • Det innføres rødt nivå på videregående skoler.
 • Det innføres krav om at butikker og kjøpesentre legger til rette for at det er minimum to meters avstand mellom kunder. Vakthold innføres om nødvendig.
 • Det blir påbud om munnbind i taxi, både for sjåfører og passasjerer.

- Vi trenger et krafttak mot smittespredning, og vi innfører en sosial nedstenging av Oslo, sier Johansen under fredagens pressekonferanse.

Flere detaljer om Oslo-tiltakene kan du lese her:

Strammer inn vesentlig

Bergen sliter med å få kontroll på coronasmitten, og torsdag ettermiddag kom det frem at de velger en strengere variant av flere tiltak:

Blant annet er antallet som kan delta på private sammenkomster begrenses til fem personer inklusiv de som bor i husstanden, med unntak for familier som bor flere sammen enn fem, og kohorter i barnehage og barneskole. Breddeidrett og fritidsaktiviteter som kor og korpsøving, stenges for voksne over 20 år.

Bergen velger også å sette de videregående skolene til rødt nivå, som innebærer hjemmeskole. Også hele Viken fylke innfører nok en gang hjemmeskole fra og med mandag.

Fredag formiddag fulgte kommunen opp med ytterligere tiltak.

Flere nye tiltak

Nå må skjenkesteder og andre serveringssteder med alkohol stenge klokka 22.00, med skjenkestopp 21.30.

Arrangementer på offentlig sted kan ikke ha flere enn 20 deltakere til stede - med begravelser som eneste unntak med maks 50 deltakere.

Butikker og kjøpesentre må sørge for at det kan holdes to meters avstand til enhver tid.

Biblioteker stenges for opphold, men det er anledning til å levere og hente bøker. Også treningssentre stenges, opplyser kommunen på pressekonferansen fredag.

Holder stengt

Enkelte innlandskommuner har fått kjenne på økt coronasmitte den siste tiden, deriblant Åsnes kommune.

De har blant annet valgt å stenge både kino og idrettshallen Åsneshallen for idrettslig aktivitet inntil videre, ifølge kommunens nettsider. Også Nav på Åsnes, Flisa ungdomshus og Åsnes Svømmehall holder stengt - som noen av deres tiltak.

Forbud for de under 25

Ringsaker kommune, som også er en av kommunene som har opplevd høye smittetall den siste tiden, har i perioden 29. oktober til 8. november innført to tiltak som gir begrensninger for de under 25 år:

 • Forbud mot fritidsaktiviteter for barn og unge under 25 år.
 • Forbud mot trening på treningssentrene for personer under 25 år. Aktiviteter på toppidrettsnivå kan videreføres.

Også Hamar kommune innførte et liknende tiltak 29. oktober, men har nå opphevet dette takket være synkende smitte i kommunen. Her kan du lese mer om det er aldersdiskriminering med et slikt tiltak.

Tiltak for de fra 15-20 år

I Tromsø kom de med en rekke nye tiltak fra 5. november, som blant annet innebærer strengere krav til de mellom 15 og 20 år:

 • Idrettsarrangement (turneringer, kamper og lignende) i idretter der det ikke er mulig å holde tilstrekkelig avstand til andre, anbefales avlyst for aldersgruppen.
 • Det anbefales også at personer fra Tromsø mellom 15-20 år ikke deltar på denne type arrangement i andre kommuner.
 • Trening for aldersgruppen kan gjennomføres, men ikke med aktivitet der en ikke kan overholde avstand.

Tromsø kommune skriver videre at arrangement og fritidsaktiviteter der en ikke kan overholde avstand rettet mot målgruppen 15-20 år anbefales avlyst.

Munnbind «overalt»

Også i Ullensaker kommune, hjem til Oslo lufthavn, innføres det nå strenge krav til bruk av munnbind.

Kommunen skriver på sine Facebook-sider at alle skal bruke munnbind når de reiser kollektivt, på restaurant, i butikken, på kjøpesenteret og er samlet i tros- og livssynshus. Man skal bruke munnbind hele tiden, ikke bare når det er vanskelig å holde en meter avstand.

Lørenskog kommune utenfor Oslo innførte tilsvarende regler forrige helg, disse gjelder fortsatt. Også her gjelder munnbind-kravet hele tiden når du er innendørs på offentlig sted.

I Drammen innfører de også bruk av munnbind på de samme stedene - men kun når det ikke er mulig å holde en meters avstand.

Trondheim kommune anbefaler nå alle sjåfører og passasjerer om å bruke munnbind i drosje. Kommunen har kommet fram til anbefalingen i dialog med drosjenæringen, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer