Corona-regler for påsken 2021

Her er rådene som gjelder

Kan jeg reise på hytta? Kan jeg reise hjem til familien? Hva gjelder for å dra på besøk? Dette sier helsemyndighetene akkurat nå om hvilke regler som gjelder.

PÅSKEKAOS: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvilke råd som gjelder i påska. Foto: Vidar Ruud / NTB. Video: Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har passert ett år med coronapandemi, og på begynnelsen av året så nok mange for seg at det ville bli mulig å ta seg en skikkelig påskeferie i år med familie og venner.

Oppblomstringen av den engelske mutanten har imidlertid endret situasjonen betraktelig. Store deler av Østlandet er nå så godt som stengt ned.

På grunn av smittesituasjonen kommer det stadig nye råd og anbefalinger om årets påske. Uansett hvor du bor ser det imidlertid ikke ut som du skal belage deg på å være veldig sosial.

To meters avstand

Etter pressekonferansen tirsdag kveld, som gjaldt nye nasjonale tiltak, ble det gjort flere viktige endringer.

- En meter har nå blitt til to meter, sa helseminister Bent Høie.

I tillegg anbefales det å bruke munnbind på alle steder der det ikke er mulig å holde to meters avstand.

Fra midnatt 25. mars er det nå også innført nasjonal skjenkestopp over hele landet. I tillegg blir fornøyelsesparker, bingohaller og lignende underholdningstilbud stengt.

Ifølge Bent Høie er det i skrivende stund to ting som gjelder for å reise på påskeferie:

  • I områdene med høyt smittetrykk er det frarådet å reise.
  • I de andre områdene av landet gjelder et generelt råd om å unngå unødvendige reiser.

Ulike råd = forvirrende for folk

Kommer du fra en kommune med høy smitte og strenge regler, må du følge disse reglene der du tilbringer påsken.

Med stadige endringer kan det imidlertid være vanskelig å vite hva som gjelder. Helseministeren har advart mot at rådene kan endres raskt dersom nødvendig.

Her får du svar på de viktigste påske-spørsmålene.

1. Kan man reise på hytta?

De generelle rådene sier at om du vil reise på hytta eller annen fritidseiendom, enten den du eier eller leier, gjelder følgende:

Hvis du er syk, i karantene eller venter på prøvesvar, bør du ikke dra på påskeferie, heller ikke til egen hytte. Du bør bare reise med de du bor med eller tilsvarende nære, eksempelvis en kjæreste.

- Planlegger man å reise på hytta for å møte familie og slekt der, er ikke det noe man bør gjøre. Man bør reise med de man bor sammen med, sier imidlertid assisterende helsedirektør Espen Nakstad torsdag formiddag.

Ellers gjelder de samme hytte-reglene fra tidligere i pandemien: Gjør innkjøpene før du reiser, begrens kontakt med andre på reisen og unngå kollektivtransport hvis mulig.

Hvis du kommer fra en kommune med regionale tiltak eller lokal forskrift, og disse tiltakene er strengene enn tiltakene som gjelder dit du skal reise, skal du følge de strengeste reglene.

Når det gjelder besøk på hytta, gjelder den nasjonale anbefalingen om at du bør unngå å ha mer enn to gjester, og overnattingsbesøk er frarådet.

De som bor alene kan ha besøk og overnatting av en eller to personer. Det samme gjelder for barn.

2. Kan man reise til foreldre/slektninger?

Generelt er rådet at dersom du kommer fra et område med høyt smittenivå, bør du ikke dra på overnattingsbesøk.

- Det betyr at om du er fra for eksempel Oslo eller Viken, men opprinnelig er fra Bergen, skal du ikke dra hjem og bo med foreldre eller svigerforeldre, sier Høie, ifølge Dagbladet.

Espen Nakstad påpeker imidlertid at det er noen unntak:

- Hvis du er en student og moren og faren din bor et annet sted, er de en del av din familie. Selv om du ikke ser dem hver eneste dag i studietida. Men det gjelder det samme da, at om du velger å reise til en eller begge foreldrene dine, så bør du ikke blande deg med andre mennesker. Ikke reise på fester eller oppsøke andre på hjemstedet ditt.

Helseminister Bent Høie presiserer at det ikke nødvendigvis gjelder alle studenter.

- Er du for eksempel veletablert i Oslo, med samboer og familie, men tilfeldigvis er student, da kan du ikke reise på besøk et annet sted i landet og ta med deg familien, sier han.

3. Kan man dra på hotell/overnattingssteder?

De generelle rådene sier du kan reise på hotell innenlands, men at du skal holde avstand til andre gjester, og begrense opphold i fellesarealene.

Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå og strenge lokale tiltak, bør du imidlertid ikke reise på hotell eller liknende overnattingssted der mange samles.

4. Kan man ha besøk?

De nasjonale reglene sier at du bør unngå besøk av mer enn to personer i eget hjem.

Du bør imidlertid ikke ha overnattingsbesøk, med unntak for barn og unge og aleneboende, som kan ha besøk av én til to faste venner.

Dersom hjemkommunen din anbefaler å unngå besøk, bør du følge dette rådet, enten du er hjemme, på hytta eller annet sted.

I Oslo er det en forskrift om at det er straffbart å ta imot flere enn to besøkende, altså er det forbudt.

I Viken er rådet at at «alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem».

5. Hvordan er reglene for barn og unge?

Ifølge de nasjonale reglene kan barn og unge under 20 år ha overnattingsbesøk av én eller to faste venner.

6. Hvilke regler skal man følge?

Er det lettere tiltak i kommunen du reiser til, bør du som hovedregel følge rådene som gjelder i kommunen du kommer fra, ifølge helsemyndighetene.

Her er Helse Norges oversikt over alle kommunenes corona-informasjonssider.

Her kan du de regjeringens anbefalinger for påsken.

7. Kan man reise til utlandet?

Myndighetene har på det sterkeste anbefalt folk om ikke å reise utenlands.

Alle som kommer hjem fra unødvendige fritidsreiser til utlandet, må tilbringe hele karantenetiden på karantenehotell.

26. mars valgte også UD å forlenge et globale reiserådet, foreløpig frem til 15. mai.

– Hvor lang tid reiserådet vil bli forlenget er for tidlig å si noe om nå, men vi oppfordrer ingen til å planlegge for å reise som normalt på våren og forsommeren, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

(Deler av artikkelen ble publisert 18. mars. Sist oppdatert 26. mars.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer