Regler for hoverboard og små elektriske kjøretøy

Her er reglene for kjøring med hoverboard, Segway og liknende

Nå er det fritt fram for alle, i alle aldrer, å kjøre hoverboards og andre små, elektriske kjøretøy. Her er reglene du må kunne.

HER ER REGLENE FOR HOVERBOARD OG ANDRE SMÅ, ELEKTRISKE KJØRETØY: Nå er de tillatt brukt av alle, uansett alder, og overalt der du kan sykle. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
HER ER REGLENE FOR HOVERBOARD OG ANDRE SMÅ, ELEKTRISKE KJØRETØY: Nå er de tillatt brukt av alle, uansett alder, og overalt der du kan sykle. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

1. juli 2014 ble det lov å kjøre selvbalanserende kjøretøy i Norge, da med 16-årsgrense og med mange begrensninger til hvor man kunne kjøre.

Den gang ble selvbalanserende kjøretøy klassifisert som motorredskap – med de begrensningene det la på hvem som kunne kjøre og hvor man kunne kjøre.

Her er loven

All informasjon om hva loven sier om krav til sykkel kan du lese i Forskrift om krav til sykkel, hos Lovdata.

10. april ble reglene endret, og fra da av er små elektriske kjøretøy som hoverboard, Segway og andre små elektriske kjøretøy, klassifisert som en vanlig tråsykkel.

Det betyr blant annet at aldersgrensen er fjernet og at reglene ellers er som for å sykle på en vanlig sykkel – men med visse unntak.

Her er reglene du bør kjenne til:

#1: Er det aldersgrense?

Nei. Aldersgrensen er fjernet – og nå er det tillatt for alle. Tidligere måtte du være 16 år for å kjøre hoverboard som for eksempel Classywalk, Segway eller andre selvbalanserende kjøretøy og andre små, elektriske kjøretøy. Men fra og med 10. april er det fritt fram.

#2: Må du ha refleks?

I utgangspunktet ja – men du egentlig ikke dersom det ikke er plass til refleks på sykkelen. Dersom det er plass, skal du ha rød refleks bak:

«Sykkel skal ha rød refleks bak. Refleksen skal være av godkjent type. Krav om refleks gjelder likevel ikke for kjøretøy som på grunn av sin størrelse eller utforming ikke muliggjør en hensiktsmessig montering av dette.» (sitat fra Forskrift om krav til sykkel)

#3: Må du ha lys?

Ja, du må ha både front- og baklys, men kun i mørke eller ved dårlig sikt, på trafikkert vei eller område.

Men lysene kan like godt festes på fører, dersom det ikke er plass til å feste det på kjøretøyet:

  • Lyset foran skal gi gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys.
  • Bak skal sykkel ha lykt som gir rødt lys og/eller lykt som gir blinkende rødt lys.
  • Lyktene skal være festet til sykkelen. Alternativt kan lyktene festes på føreren, men ikke på førerens hode.
  • Lyktene skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 meter. Lykter som gir blinkende lys skal blinke med minst 120 blink per minutt.

#4: Må du ha ringeklokke?

Ja, egentlig – men ikke dersom det ikke er mulig å feste den:

«Sykkel skal ha signalklokke eller signalhorn. Annet varselapparat er forbudt. Krav om signalklokke eller signalhorn gjelder likevel ikke for kjøretøy som på grunn av sin størrelse eller utforming ikke muliggjør en hensiktsmessig montering eller bruk av slikt utstyr.» (Fra Forskrift om krav til sykkel)

#5: Må du ha hjelm?

Nei. Det er ikke krav til hjelm. Men i likhet med for sykkel, så anbefales det at du bruker hjelm.

#6: Kan du kjøre hvor som helst?

Ja, her gjelder de samme reglene som for vanlig tråsykkel. Husk at det er du som er på hjul som har særskilt ansvar for aktsomhet i møte med gående eller andre trafikanter på fortau eller gangvei.

#7: Hvor fort kan du kjøre?

Maksimal hastighet på kjøretøyet er 20 kilometer i timen.

#8: Hvor stor kan den være?

Vekten på kjøretøyet kan ikke være over 70 kilo, inkludert batteri. Vekten din kommer i tillegg, og regnes ikke i disse 70 kiloene.

Kjøretøyet skal ikke være over 85 centimeter bredt, og det kan ikke være over 120 centimeter langt.

Det stilles krav til bremsekraft, men det står ikke noe annet i loven enn at det skal være mulig å stanse på en «sikker, effektiv og hurtig måte. »

#9: Andre tekniske krav

Dersom du vurderer å kjøpe et slikt kjøretøy, så sjekk merkingen:

Den skal være tydelig og varig merket med produsentens navn, typebetegnelse og fabrikasjonsnummer. Det skal være plassert og utført slik at det er godt synlig og slik at det ikke lett kan fjernes eller endres.

#10: Hva gjør du hvis du krasjer med noen eller noe?

Biler må forsikres, slik at du og andre er dekket dersom det skulle inntreffe en ulykke eller et uhell. Men som for syklister så er det ingen krav til forsikring på små elektriske kjøretøy. Dersom du skulle komme opp i en ulykke, er du i noen grad dekket av hjemforsikring, som er samme regler som for sykkel. Dette gjelder imidlertid ikke for personskade.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer