Hoggorm i Norge

Her er sjansen størst for å møte på hoggorm

Les også hva du bør gjøre om du er så uheldig å bli bitt av hoggorm i sommer.

HOGGORM: Fint vær og sol gir stor sannsynlighet for å møte hoggorm over store deler av landet. Foto: NTB Scanpix
HOGGORM: Fint vær og sol gir stor sannsynlighet for å møte hoggorm over store deler av landet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er en viss sannsynlighet for å møte på hoggorm på solfylte dager, og med mye finvær i sikte i deler av landet øker det gjerne sjansene. Så langt i år har 88 personer kontaktet Giftinformasjonen med spørsmål om hoggorm, opplyser de til Dinside.

For nettopp sola gjør det ekstra sannsynlig å møte på hoggorm. Da gjelder det å stille forberedt - om du skulle være så uheldig å bli bitt.

For hva gjør du om uhellet er ute?

Hvor kan du møte hoggorm?

Ifølge seniorforsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet (FHI) finnes hoggormen over det meste av Sør-Norge.

- Man sier ofte at hoggormen går til Rana i Nordland. Hoggormen forekommer på lyngheier, myrer, i åpne skoger og enger, men aller helst i solvarme lier og bakker, der den ofte treffes sammenrullet i solskinnet. I fjellet er den vanlig til bjørkebeltet, men kan påtreffes også helt opp til snaufjellet i områder med lyng, forteller Soleng.

Fra og med når sola begynner å varme om våren og ut på høsten, er den i aktivitet.

- I og med at dyrene er vekselvarme og trenger oppvarming fra omgivelsene så ser man oftere hoggorm på solfylte varme dager enn på kalde dager. Dette gjelder spesielt om våren. Om sommeren når det er varmt kan man se den også på dager uten sol, forteller Soleng.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer