Hva gjør man om man møter ulv

Her er sjansen størst for å møte på ulv

Sannsynligheten for å møte ulv er liten, men skulle det skje, er det greit å vite hva man bør gjøre.

MØTE ULV? Sjansen er liten, men i noen fylker er sannsynligheten større. Her fra Langedrag. Foto: NTB Scanpix
MØTE ULV? Sjansen er liten, men i noen fylker er sannsynligheten større. Her fra Langedrag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

På denne tiden av året vil mange ungulver vandre ut fra revirene sine og dukke opp i områder utenfor ulvesonen - og de kan vandre over lange avstander på kort tid.

At det er ulv ute og ferder kan gjøre både turgåere og terrengløpere noe skvetne, men hvor er det egentlig sannsynlig å møte på ulv om man ferdes i skog og mark?

Her er det mest sannsynlig å møte ulv

- Ulvens utbredelse i Norge er stort sett avgrenset til ulvesonen i Hedmark, Oslo/Akershus og Østfold, forteller Veronica Sahlén, seniorrådgiver i Miljødirektoratet til Dinside.

Hun forteller videre at utenom disse områdene er det stort sett kun enkelte streifende individer som dukker opp.

Generelt er sannsynligheten for å møte ulv lav, siden ulven i utgangspunktet er sky.

- Selv i mer ulvetette områder er sannsynligheten for å møte en ulv lav, påpeker Veronica Sahlén.

Større sjanse når unge ulver er på vandring

Ettersom det på vårparten er en del unge ulver som er på vandring, kan dette øke sannsynligheten for å se ulv også i områder utenfor ulvesonen. Dette fordi de ulver som dukker opp i disse områdene gjerne er både uerfarne og nysgjerrige og har en tendens til å eksponere seg mer, ifølge Veronica Sahlén.

- Dersom man beveger seg i områder ute i skog og mark hvor det er etablerte revir av ulv, er det usannsynlig, men mulig, å også møte ulver som er del av en familiegruppe, forteller Veronica Sahlén.

Også da er det mest sannsynlig de unge ulvene i reviret. Her kan du sjekke Miljødirektoratets kartløsning hvor du kan følge bevegelsene til forvaltningsmerkede ulver i Norge som har forlatt ulvesonen.

Hva gjør man om man møter ulv?

Er du redd for å møte ulv, er det noen triks som kan hjelpe for å unngå hele problematikken, ifølge det svenske Viltskadecenteret ved Grimsö forskningsstation.

Å lage lyd enten ved å prate, synge eller å plystre, er ett triks som kan hjelpe. Husk da at når det regner, snør eller blåser mye, vil mye av lyden fra en person forsvinne - så da bør du øke lydstyrken.

Dersom du likevel skulle møte ulv, har de noen gode råd til hvordan du bør håndtere situasjonen:

Dette gjør du hvis du møter ulv

  • Gjør deg tilkjenne. Om du har med hund kan ulven være så fokusert på hunden at den oppfatter deg først når du roper eller klapper i hendene.
  • Går du tur med hund, bør du kalle den til deg hvis den går løst. Går hunden mot ulven, bør du prøve å lokke den til deg. Går eller springer du mot dem, er sannsynligheten stor for at ulven stikker av og at hunden følger etter.
  • Gå bort fra stedet.
  • Fortsett å gå selv om ulven følger etter. Opplever du at ulven kommer nærmere, kan du snu deg mot den og rope, ta et par steg mot den, klapp i hendene og gjør deg stor.
  • Rop, spark og slå. Skulle ulven mot formodning forsøke å glefse eller bite deg eller hunden, skal du rope, sparke og slå så mye du kan.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer