Her er skogens ubestridte konge!

Når det kommer til løpsfølelse, er det ingen som kan måle seg med testvinneren.

TEST AV TERRENGLØPESKO: Vi har testet fire ulike terrengløpesko for damer og herrer. Det er én soleklar vinner. Foto: PER ERVLAND
TEST AV TERRENGLØPESKO: Vi har testet fire ulike terrengløpesko for damer og herrer. Det er én soleklar vinner. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har testet fire ulike løpesko for terrengløping. Og for å ta kortversjonen av konklusjonen først:

Vi er helfrelst allerede fra første steg.

For testvinneren fra Inov-8 gir en fantastisk løpsfølelse, helt uten sidestykke i denne testsammenhengen. Den suger seg fast på alle underlag, fra stubbete stier til fjellknauser og sleip skogsbunn. Og for en kontakt med underlaget! Den er kompromissløs. Og vi elsker det!

Se våre vurderinger av enkeltskoene lenger ned på siden.

Les også: Velg riktig sko til underlaget

Husk dette når du skal velge sko

Vi har testet terrengskoene over en lengre periode, med hyppige løpeturer i skogen, og under skiftende vær- og føreforhold. Vi har konsentrert løpingen til terrenget, selv om vi av nødvendighet har måttet løpe noen meter også på grus og asfalt, på vei inn i skogen.

HER HAR VI TESTET: Vi har testet terrengløpeskoene i forskjellig terreng; på sti, grus, over stubber og bergknauser - rett og slett på stier i variert skogsterreng. Foto: KRISTIN SØRDAL
HER HAR VI TESTET: Vi har testet terrengløpeskoene i forskjellig terreng; på sti, grus, over stubber og bergknauser - rett og slett på stier i variert skogsterreng. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Én ting det er viktig å være klar over når det kommer til valg av sko, er at du først må bestemme deg for hva slags sko du trenger. Altså hvor du skal bruke skoene.

For best mulig tilpassede sko, bør du ikke kompromisse når det kommer til løpesko. Da blir det sånn halvveis bra for alle forhold og ikke perfekt for noen ting.

Gå heller for rendyrkede og spesialtilpassede produkter: Du bør skille mellom grus, asfalt og terreng!

Trenger du goretex?

Terrengløping blir stadig mer populært, og det kommer stadig flere terrengtilpassede løpesko på markedet. Der det tidligere kun var noen få produsenter av terrengløpesko, ser vi nå at også produsenter av typiske tur- og fjellsportprodukter melder seg på i kampen om terrengløpekundene. Som eksempelvis Icebug, som er representert i denne testen.

Selv om du skal løpe i terrenget, og dermed lett kan komme opp i våte og gjørmete føreforhold, er det langt fra sikkert at du vil ha en sko med texmembran. Dette gjør nemlig skoen hardere og stivere, enn den vil være uten. Og skal du ute og løpe i kaldt og vått vær, kan en tynn neoprensokk fungere vel så bra.

Vi har derfor valgt terrengløpesko uten texmembran i denne testen.

Les også: Best uten tex når du løper

GREP ER VIKTIGST: På terrengløpesko, er det grep som er viktig - ikke demping. Sjekk derfor under skoen når du skal  velge terrengsko. Foto: PER ERVLAND
GREP ER VIKTIGST: På terrengløpesko, er det grep som er viktig - ikke demping. Sjekk derfor under skoen når du skal velge terrengsko. Foto: PER ERVLAND Vis merDerfor bør du ut i terrenget!

Terrenget stiller andre krav til skoene: Ved terrengløping er er det grep som er viktig - ikke demping, da terrenget er demping i seg selv. Du vil fort oppleve å skli mye med typiske asfaltsko i terrenget, fordi sålen ikke er laget for utfordringer med mykere og løsere underlag.

Terrenget vil også stille andre krav og ha en annen effekt på kroppen din, enn løping langs landeveien.

- Mange synes det er mye tyngre å løpe i terreng, og det stiller også andre krav til kroppen enn å løpe på asfalt. Terrengløping er intervall i seg selv: Kroppens stabiliserende muskler jobber hele tiden, og du får mer puls når det er opp og ned hele tiden - som det er naturlig i terrenget, forteller Anders Aukland til Dinside.

TESTRESULTATENE:

Vi har testet dame- og herremodeller i de ulike skoene, eller unisex-modeller der det er valget. Testpersonene er begge i begynnelsen av 40-årene, og løper jevnlig.

Som dere kan se av resultatene, er testpersonene fullstendig enige om hvilke sko som er aller best:

Inov-8 og Mizuno får begge terningkast seks fra begge testerne, med Inov-8 som aller største favoritt.

Testerne er noe mer uenige om terningkastene på testens 3. og 4.- plass, men dette kan du se i enkeltvurderingene nedenfor. Vi har likevel kastet en totalterning også for disse - som da er en middelvei mellom testernes preferanser.

Det hersker imidlertid fullstendig enighet om at Karhu havner på en klar 3. plass og Icebug på sisteplass.

Inov-8 X-talon 212: Den ekstreme

INOV-8: Testens desidert beste terrengsko, med et fantastisk grep. Foto: PER ERVLAND
INOV-8: Testens desidert beste terrengsko, med et fantastisk grep. Foto: PER ERVLAND Vis mer


THOMAS: Det første du oppdager, er hvor fordømt godt disse engelske skoene sitter rundt føttene. Det andre? Grepet på underlaget som er av såkalt «sticky rubber». Du flyr nærmest fremover i skogen, og det er enormt motiverende at skoene hjelper så mye til. Hælen sklir aldri, selv på de mest utfordrende partiene, og sålen biter seg fast i absolutt alt. Men med så store knotter fungerer disse best i terrenget og ikke på skogsveier. Dette er vår favoritt blant de fire skoene.
Vurdering: 6 av 6

KRISTIN: Jeg er helfrelst allerede fra første steg! Vi er i ett med skoene allerede fra vi snører på skoene gangen hjemme; de er lette og snertne og sitter tett på foten. Vi kjenner konturen av steinene når vi går over grusen - og når vi kommer inn i skogen og setter opp farten, er det helt magisk. For disse skoene sitter. De sitter på gressbakker, de sitter på leirete skogbunn, de sitter over stubber og over bergknauser. Og vi trenger ikke bekymre oss for at vi skal gli.

Og for en løpsfølelse disse skoene gir! Om du sliter med å finne gleden med løping, kan disse skoene være en skikkelig vitamininnsprøytning. Den tette passformen og den litt tynnere sålen gjør at du får en helt fantastisk kontakt med underlaget. Du kan føle stubbene og småsteinen gjennom sålene. Når det kommer til løpsglede og løpsfølelse, er det ingen av testproduktene som kan måle seg med denne.

Dette er en kompromissløs terrengsko. Og vi elsker det!

Testresultat

Inov-8 X-Talon 212 v2 (unisex)

Fantastisk grep. Sitter som støpt. Du kan føle underlaget gjennom sålen, som gir en unik følelse med terrenget, og en fantastisk løpsfølelse. Testens mest kompromissløse, og samtidig den aller beste når det kommer til grep, løpsfølelse og løpsglede.

Ikke veldig mye støtte sideveis og ved ankelen, kan være lett å tråkke over.

Om du har et stykke med asfalt eller grusvei du må forsere før du kommer deg inn i terrenget, så bør du velge grøfta; disse skoene er for harde til å løpe på hardt underlag. Og de er lave og gir ikke allverdens støtte ved ankelen - du må passe ekstra på for å ikke tråkke over med denne skoen.
Vurdering: 6 av 6

Mizuno Wave Ascend 8: Allrounderen

MIZUNO: Den står til 6, med godt grep, perfekt passform og god støtte. Foto: PER ERVLAND
MIZUNO: Den står til 6, med godt grep, perfekt passform og god støtte. Foto: PER ERVLAND Vis mer


THOMAS: Det første du merker med japanske Mizunos bestselger er hvor godt den sitter rundt foten: høy bak og romslig foran ved tærne. Knytter du den akkurat passe stramt – som, har vi lært, er essensielt når du skal løpe i terreng – vil du å få en kjempeopplevelse i skogen. På rundt seks turer på fem kilometer over røtter, stein, fjell og gjørme, opplevde vi kun at de glapp et par ganger opp et bratt og vått steinparti. Det var også noen få tilfeller hvor hælen beveget seg når vi landet litt skeivt i steget. Sålen er akkurat passe stiv (eller myk) til å takle det røffe underlaget, men ikke stiv nok til at man føler mister følelsen med underlagt. Grepet er også ett av testens alle beste. En suveren terrengsko som også kan funke på vanlig skogsvei.
Vurdering: 6 av 6

KRISTIN: Vi har god erfaring med Mizunos sko fra tidligere, og når det kommer til passform, er også denne skoen super. Den gir også veldig god støtte til foten. Sålen er bredere og skoen høyere enn på den kompromissløse Inov-8-skoen - slik at steget blir mer stabilt og du vil ikke tråkke like lett over, som du kan risikere med Inov-8.

Testresultat

Mizuno Wave Ascend 8 (dame/herre)

Godt grep og god støtte. Noe mer dempet enn den kompromissløse inov-8. Bedre for deg som er mer ustabil ved anklene og som kan tråkke lett over. Mer allrounder.

Såpass dempet/tykk såle at du mister endel av kontakten med underlaget.

Mizunos terrengsko har testens nest beste grep, og sitter godt under de fleste forhold - selv om den ikke kan måle seg helt med Inov-8 når det kommer til grep eller løpsfølelse. Sålen på denne skoen er tykkere og med noe demping - slik at du ikke vil få den ekstreme kontakten med underlaget som du gjør med Inov-8. Men bevares! Dette er en fantastisk god sko i terrenget, som gir godt grep, sitter svært godt på foten - og som også kan takle noe grus og hardere underlag - selv om du heller ikke med denne bør løpe for lenge på veldig hardt underlag.
Vurdering: 6 av 6

Karhu Flow 3 Trail Fulcrum: Estetikeren

KARHU: Karhu er finsk og betyr bjørn på norsk, men disse er blant testens mykeste sko - så du vil i alle fall ikke bråke som en bjørn med disse i skogen. Foto: PER ERVLAND
KARHU: Karhu er finsk og betyr bjørn på norsk, men disse er blant testens mykeste sko - så du vil i alle fall ikke bråke som en bjørn med disse i skogen. Foto: PER ERVLAND Vis mer


THOMAS: Disse finske kultsterrengskoene er de som ser suverent best ut, og som også har de minste knottene på sålene. Dermed kan de også brukes som vanlige fritidssko, men også som løpesko på andre underlag enn terreng. Og sålen er nok en smakssak for løperen; liker du å kjenne underlagt ekstra godt når du løper i noen svært lette og behagelige sko som ikke sitter like støpt som noen av de andre i testen, er dette skoen for deg. Puster godt, tørker fort og, igjen, de ser helt fantastiske ut.
For deg som vil ha noen superlette terrengsko du kan bruke i hverdagen. Og overalt, egentlig.
Vurdering: 5 av 6

Testresultat

Karhu Flow 3 Trail Fulcrum (dame/herre)

Greit grep, veldig myke. Funker bra også som fritidssko. Ser bra ut. Luftige. Sålen er såpass myk at du også godt kan løpe på hardere underlag, om du må det.

Nesten for myke. Løs passsform.

KRISTIN: Dette er en sko vi gjerne kunne flyttet inn i, som en fritidssko: Den er myk, den er lett og den er luftig ... litt som en tøffel, egentlig. Men hvordan er det egentlig å løpe med en tøffel i skogen? Rett og slett litt for mykt og slarkete. Skoen er veldig løs rundt i alle fall vår fot, og gir dermed ikke mye støtte. Foten har for stort bevegelsesrom inne i skoen - noe som er ugreit med tanke på løping i terrenget, da det er mye ujevnheter som foten må stabilisere. Men skoen er veldig luftig og har testens mykeste såler - slik at dem også kan passe på grusveier og hardere underlag. Den har godt grep.
Vurdering: 4+ av 6

Icebug Enlight RB9x: Bråkmakeren

ICEBUG: Noe uenighet i testpanelet om disse, men det er enighet om at de er testens stiveste. Og testens dårligste. Foto: PER ERVLAND
ICEBUG: Noe uenighet i testpanelet om disse, men det er enighet om at de er testens stiveste. Og testens dårligste. Foto: PER ERVLAND Vis mer


THOMAS: Disse svenske skoene har de mest distinkte sålene i testen, og blir fort en smakssak for terrengløperen. Sålen er stiv med knotter du kjenner godt når du går på asfalt. Løper du på mykere underlag i skogen, føler du at mister litt kontakt med bakken, og dessuten lager den harde sålen mest lyd av alle de fire skoene i testen. Men den er god til å takle fuktighet og sitter som støpt, ikke minst ved hælen.
Vurdering: 4 av 6

Testresultat

Icebug Enlight RB9x (dame/herre)

Beskytter foten mot kvister og annet for deg som virkelig er off trail. Sitter bra, spesielt rundt hælen.

Stiv og hard sko, både såle og overdel. Sklir lett på glatt underlag, både berg og stubber. Smeller og bråker når du løper på harde underlag. Klam.

KRISTIN: Dette føles litt som å snøre på seg en nylonsekk, og det er ikke så rart når vi vet at overdelen er laget i nylon. Skoen er lett, men testens stiveste og hardeste - og da snakker vi både om sålen og overdelen på skoen. Sålen er altfor stiv, og den smeller når vi løper på hardt underlag: Her høres det at du kommer! Det verste er at den er veldig glatt: Her opplever vi ofte at vi mister grepet og sklir - spesielt på vått fjell og berg, stubber og leirete sti. Overdelen av nylon beskytter mot kvister eller annet dersom du beveger deg utenfor stien, men den er altfor stiv. Nylonoverdelen skal også holde noe av fuktigheten ute, men det er egentlig verre at du blir klam og svett på foten - som vi opplevde at vi ble.
Vurdering: 2 av 6

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer