Sykkel, sparkesykkel, hoverboard, segway:

Her er «sparkesykkel-bøtene»

Følger du ikke sykkel-reglene, kan du bli straffet med forenklet forelegg.

DU KAN RISIKERE 1200 KRONER I «BOT»: Som (elsparke-)syklist kan du risikere forenklet forelegg på 1200 kroner ved noen trafikkovertredelser, som å kjøre på rødt lys, mot enveiskjøring, der det er forbudt - eller uten lys. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DU KAN RISIKERE 1200 KRONER I «BOT»: Som (elsparke-)syklist kan du risikere forenklet forelegg på 1200 kroner ved noen trafikkovertredelser, som å kjøre på rødt lys, mot enveiskjøring, der det er forbudt - eller uten lys. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elektriske sparkesykler har inntatt storbyer både i Europa og USA - og i de siste ukene har også oslofolk fått kjenne den nye dillen på kroppen etter at det er startet opp utleie av elektriske sparkesykler i byen.

Kjøring på fortau og hensetting av sparkesykler, skaper farlige situasjoner for andre myke trafikanter - og det har blitt stilt kritiske spørsmål til kvaliteten på utleie-sparkesyklene.

Dinside har tidligere skrevet om hvilke regler som gjelder for deg på sparkesykkel:

Etter at elektriske sparkesykler, hoverboard og andre små, elektriske kjøretøy ble sidestilt med sykkel i fjor, er det hovedsakelig de samme reglene som gjelder for ferdsel med en elektrisk sparkesykkel, som for sykkel.

Syklister (og elsparkesyklister) må rette seg etter bestemmelser i vegtrafikkloven og i trafikkreglene.

Og ja, du kan faktisk få «bot» i form av forenklet forelegg dersom du ikke følger trafikkreglene for syklister:

Dette kan du få «bot» for

I praksis er det fire forhold som kan resultere i forenklet forelegg for deg som er syklist:

Sykling mot rødt lys; sykling mot enveiskjøring; sykling der dette er forbudt (merket med egne skilt); og sykling på kveldstid uten tent lykt.

Det forenklede forelegget er på 1.200 kroner for alle overtredelsene.

Vel, ikke alle har like god balanse... Les vår test her http://www.dinside.no/929386/vi-har-provekjort-airwheel Vis mer

- Det er politiet som bestemmer hvilke trafikanter de ønsker å kontrollere, sier Kurt Ottesen ved Trafikant- og kjøretøyavdelingen hos Statens vegvesen til Dinside.

Han forteller at ved tidligere kontroller har fokuset særlig vært på lysutrustning.

- Ellers så vil det jo være en risiko for sanksjoner om man er innblandet i en ulykke, sier han videre.

Dette kan du bli bøtelagt for, som syklist:

Sanksjonsbestemmelsene for sykkel følger av Forskrift om forenklet forelegg i vegtrafikksaker § 1, nr. 11:

11: Kjøring med sykkel

a) uten å ha foreskrevne lykter montert eller tent, trafikkreglene § 15 og forskrift om krav til sykkel § 5 og § 9,

b) i strid med trafikklyssignal med fast eller blinkende lys med rød farge, skiltforskriften § 24,

c) i strid med skilt:

302 Innkjøring forbudt,

306.0 Forbudt for alle kjøretøy,

306.6 Forbudt for syklende,

306.8 Forbudt for syklende og gående

d) på motorveg og motortrafikkveg, trafikkreglene § 4

Alle overtredelsene straffes med forelegg på 1200 kroner.

Aktuelle regler for ferdsel med sykkel/sparkesykkel :

Fra trafikkreglene og vegtrafikkloven, om ferdsel i trafikken og bestemmelser for syklende:

  • Trafikkreglene § 9 nr. 2: Kjørende som krysser gangveg eller fortau, har vikeplikt for gående. Det samme gjelder kjøring på gågate eller gatetun.
  • Trafikkreglene § 13 nr. 3: På gågate eller gatetun må det ikke kjøres fortere enn i gangfart.
  • Trafikkreglene § 18 nr. 4: Sykkel kan stanses eller parkeres på sykkelveg, gangveg, fortau, gågate eller gatetun dersom den ikke er til unødig hinder eller ulempe.
  • Trafikkreglene § 18 nr. 3: Sykling på gangvei, fortau eller i gangfelt er tillatt når gangtrafikken er liten og syklingen ikke medfører fare eller er til hinder for gående. Slik sykling må ved passering av gående skje i god avstand og i tilnærmet gangfart..
  • «Aktsomhetsparagrafen» §3 i Vegtrafikkloven: Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen.

Sykling i beruset tilstand

Før små elektriske kjøretøy som elektriske sparkesykler og selvbalanserende kjøretøy som Segway og liknende i fjor ble definert som sykkel, var de kategorisert som motorredskap - altså en motorvogn, med 16-årsgrense.

Dette innebar også at promillekjøring var forbudt, på lik linje som med en bil. Noe som ble understreket eter at en beruset Segway-kjører etter flere rettsinstanser til slutt ble dømt i Høyesterett, for promillekjøring på en Segway på Aker Brygge i 2016.

Men nå som små elektriske kjøretøy er omdefinert til å være sykkel - og ikke motorredskap - er det sykkelreglene som gjelder, også for promille.

Og for syklister er det ingen promillebestemmelse som sådan - selv om det faktisk ikke er lov å sykle om du ikke kan sykle på en trygg måte:

- Det er vegtrafikklovens §21 som gjelder for syklister, og det er ikke noen «promille-bestemmelse» for syklister, får vi vite av Oslo politidistrikt.

- Men det er et forbud mot å sykle hvis du «er i en slik tilstand» at du ikke kan sykle på en trygg måte, får vi vite av en representant i presseavdelingen der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer