Test av sykkelhjelmer til barn 2018:

Her er sykkelhjelmene som beskytter barnet ditt best

Ekspertene anbefaler hjelmer med rotasjonsbeskyttelse. Samtidig er det én billighjelm som gir meget god støtdemping. Testtaperen gir derimot minimalt med beskyttelse.

BESTE SYKKELHJELM FOR BARN: Lazer Nut´s Mips beskytter best mot hodeskader, viser NAF og Testfaktas test. Foto: NAF
BESTE SYKKELHJELM FOR BARN: Lazer Nut´s Mips beskytter best mot hodeskader, viser NAF og Testfaktas test. Foto: NAF Vis mer
Publisert

Skoleåret er i gang, og en rekke barn og unge velger sykkelen som transportmiddel mellom hjem og skole. Da gjelder det å velge en sykkelhjelm som gir god beskyttelse:

Om testen

I testen av sykkelhjelmer for barn har de brukt en metode for å måle hodets rotasjon ved ulykker, i tillegg til slag fra flere vinkler og målinger av G-krefter (bevegelsesenergi) mot hodet.

Hjelmer som har Mips, rotasjonsbeskyttelse, har et indre skall som begrenser hodets bevegelse ved slag inn fra siden på hjelmen.

Testen viser at dette gir best totalbeskyttelse av hodet.

NAF har i samarbeid med svenske Testfakta testet 10 sykkelhjelmer for barn. Deres test viser at sykkelhjelmer med rotasjonsbeskyttelse, såkalt Mips, gir inntil fire ganger bedre beskyttelse mot hodeskader enn sykkelhjelmer uten. Også tidligere har eksperter kommet frem til at sykkelhjelmer med Mips gir best beskyttelse.

Svært god beskyttelse mot hjernerystelse

Testvinneren i NAF-testen er Lazer Nut´s Mips, som får totalt 3,9 av 5 mulige poeng. Denne klarer seg spesielt godt når det blir simulert et slag mot hodet tilsvarende det du kan få ved fall over styret, samtidig som kroppen roterer.

Sammen med de andre, beste hjelmene i testen, ga testvinneren mellom 17 til 19 prosent risiko for hjernerystelse, mens de uten MIPS ga mellom 40 og 60 prosent.

På en andreplass finner vi Spectra Helmer, som gir god beskyttelse mot hjernerystelse og andre skader på hjernen som følge av hoderotasjon.

God støtdemping

Samtidig er det verdt å merke seg at sykkelhjelmene som kommer best ut totalt sett, ikke gjør det best i testen av støtdemping.

Det gjør derimot Scott Spunto, som ikke har Mips-funksjon, men som derimot er en klar vinner med tanke på støtdemping. Også billighjelmen fra Biltema med navnet Junior 27-0100 sykkelhjelm, gjør en svært god jobb med å beskytte barnets hode mot støt.

Testens store taper, som verken beskytter mot hoderotasjon og dessuten gir dårlig støtdemping, er K2 JR. Varsity sykkelhjelm. «Så vidt godkjent støtdemping og dårligst beskyttelse mot hoderotasjon», lyder dommen fra NAF og Testfakta.

TESTTAPER: Så vidt godkjent støtdemping, viser NAF-testen. Foto: NAF
TESTTAPER: Så vidt godkjent støtdemping, viser NAF-testen. Foto: NAF Vis mer

På NAFs nettsider kan du lese hele testen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer