Hvordan impregnerer man skoene riktig?

Her er triksene som bevarer skoene dine

Med noen forebyggende tiltak og riktig teknikk kan skinnskoene vare i år etter år.

TÅLER IKKE VANN: Fukt og væte er den største grunnen til at lærskoene dine går i oppløsning. Foto: Susanne Skaug
TÅLER IKKE VANN: Fukt og væte er den største grunnen til at lærskoene dine går i oppløsning. Foto: Susanne Skaug Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har vi fått skikkelig vinter i landet vårt med snøfall og høye brøytekanter. Men temperaturen har gått opp og ned i deler av landet, noe som har resultert i vanndammer, slaps og isglatte veier.

Da er det godt å ha skikkelig skotøy som tåler en støyt og holder vannet ute. Skinn tåler i utgangspunktet ikke vann, da det utvider seg når det blir fuktig. Droppes impregneringen, kan det gå riktig så ille. Da gjelder det å stille forberedt.

Saltrender og løse såler

Juan Jacobsen har jobbet som skomaker på Ruseløkka i nesten 40 år, og ser ofte kunder som kommer til butikken hans, Skomakern, med saltrender og løse såler.

BØRST GODT: Læret trekker bedre til seg skokremen hvis det pusses, forteller Juan Jacobsen hos Skomakern på Ruseløkka. Foto: Susanne Skaug
BØRST GODT: Læret trekker bedre til seg skokremen hvis det pusses, forteller Juan Jacobsen hos Skomakern på Ruseløkka. Foto: Susanne Skaug Vis mer

– Det viktigste grepet mot saltrender og fuktskader er impregnering, det er første regel, sier Jacobsen.

Tidligere var det forskjellig impregnering etter hva slags materiale skoen var laget av. Men nå kan middelet brukes på alle typer sko. Alt fra semsket til syntetisk og ekte lær.

Når det kommer til skokrem er det forskjellige varianter man bør bruke avhengig av skoene man har. Najat Elherroumi ved Grænsen Skotøimagasin forteller at det er viktig å unngå skokrem på nubuk og semsket skinn, da det finnes spesielle produkter til akkurat det.

Friske opp brukte sko

– Hvis du har et par brukte lærsko du vil impregnere, lønner det seg å bruke godt med skokrem først, for å friske opp fargen. Det er en slags impregnering det også, skokrem er jo fett, og fettet holder vannet ute, sier Jacobsen.

BRUK SKOKREM: Når grunnlaget er godt, trenger du bare å vedlikeholde impregneringen når det blir vått og slapsete ute, og du slipper å gnikke og gni. Foto: Susanne Skaug
BRUK SKOKREM: Når grunnlaget er godt, trenger du bare å vedlikeholde impregneringen når det blir vått og slapsete ute, og du slipper å gnikke og gni. Foto: Susanne Skaug Vis mer

Videre forteller han at måten du påfører skokremen på, er svært viktig. Her må man nemlig pusse. Helst med børste, men en klut fungerer også, for dem som er tålmodige.

– Ikke bruk et tykt lag, da må du bare pusse lengre. Jo mer du tar på, jo mer må du pusse av. Poenget med pussingen er å skape friksjon på læret, slik at det skaper varme og trekker seg inn. Jo blankere skoen er, jo mer vanntett er den.

Jacobsen advarer imidlertid mot å sette lærskoene ved en varmeovn eller en annen varm kilde. Dette vil tørke skoene raskere, men skaden på skoen blir desto større.

Saltrender

Veisalt er ikke skoenes beste venn, og når det kommer til saltrender på skoene er det forskjellige måter å håndtere disse på. Noen bruker grønnsåpe, mens andre bruker melk. Hos Skomakern har de brukt samme metode i 40 år.

– Saltrender er veldig lett å fjerne, uten å bruke noen spesielle midler. Hvis saltrendene er gamle, kan du bruke et knivskaft eller noe annet som er rundt og hardt, holde skoen under lunkent vann fra springen og gni akkurat der saltrendene er.

– Så må du la skoen lufttørke og se på resultatet. Ble det ikke helt bra etter første omgang, kan du gjøre det igjen. Det er veldig enkelt, forteller Jacobsen.

SALTRENDER: Kan disse skoene reddes? Foto: Tone Ruud Engen
SALTRENDER: Kan disse skoene reddes? Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Elherroumi ved Grænsen Skotøimagasin forteller at det finnes midler å få kjøpt hvis man vil unngå saltrender i utgangspunktet.

– Det finnes produkter designet for både nubuk, semsket og vanlige lærsko som avstøter saltet. Dette får du enkelt tak i ved å spørre på en skoforretning.

Skosålen løsner

Hvis du opplever at sålen løsner på skoene dine, kommer det ofte av at de har vært for mye våte. Lær utvider seg nemlig når det er fuktig. Veisaltet gjør det heller ikke bedre, men i all hovedsak er det vannet sin skyld.

– Har du lærsåle, lønner det seg å impregnere under skoen også, sier Jacobsen.

– Da trekker ikke vannet inn, og sålen løsner ikke så lett.

Hemmeligheten for å bevare skoene lengst mulig ligger altså i impregnering. Følger du disse rådene, er du garantert å ha gode lærsko i lang tid. Og glemmer du å impregnere før første gangs bruk, er det kanskje håp likevel, ifølge Skomakern på Ruseløkka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer