Her er vaksineplasteret

Kan fungere bedre enn stikket i armen.

PLASTER: Nålene på vaksineplasteret er akkurat lange nok til at det lar seg gjøre å bli vaksinert. Foto: The University of North Carolina at Chapel hill
PLASTER: Nålene på vaksineplasteret er akkurat lange nok til at det lar seg gjøre å bli vaksinert. Foto: The University of North Carolina at Chapel hill Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For alle med sprøyteskrekk, kan redningen være på gang.

Forskere ved universitetene Stanford og North Carolina i USA, har utviklet et vaksineplaster.

Dette plasteret inneholder 3D-printede mikronåler og skal styrke immunforsvaret opptil ti ganger mer enn ved å få en sprøyte. Det viser studier gjort på dyr, ifølge en artikkel fra universitetene.

- Ved å utvikle denne teknologien, håper vi å danne et grunnlag for å en enda raskere global utvikling i vaksiner, med lavere doser, som blir satt uten smerter eller frykt, sier lederen for studien og entrepenøren innenfor 3D-printteknologi, Joseph M. Desimone, i artikkelen. Han er professor ved Stanford University og professor emeritus ved UNC-Chapel Hill.

Vaksineplasteret forskerne ved de to universitene har utviklet, er én centimeter stort og har 100 mikronåler som er printet i 3D. Nålene er 700 mikrometer (0,7 mm) i høyden, noe som er akkurat stort nok til å få vaksinen inn i kroppen, heter det i artikkelen. De 100 nålene er dekket av vaksinen, som så løser seg opp under huden.

En fordel kontra sprøyter er også at vaksineplastrene ikke krever oppbevaring i kulde, og at man ikke trenger helsepersonell for å sette dem.

Men de som håper på vaksineplaster i Norge, må smøre seg med tålmodighet en god stund.

- Det er langt fram til slike vaksiner eventuelt blir vist å virke og deretter kan bli godkjent av legemiddelmyndighetene. Når det eventuelt skjer, skal vi vurdere det. Vi bruker ikke tid på å tenke på det nå, sier overlege og professor ved FHI, Preben Aavitsland i en e-post til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer