Her er vaksineplasteret

Kan fungere bedre enn stikket i armen.

PLASTER: Nålene på vaksineplasteret er akkurat lange nok til at det lar seg gjøre å bli vaksinert. Foto: The University of North Carolina at Chapel hill
PLASTER: Nålene på vaksineplasteret er akkurat lange nok til at det lar seg gjøre å bli vaksinert. Foto: The University of North Carolina at Chapel hill Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For alle med sprøyteskrekk, kan redningen være på gang.

Forskere ved universitetene Stanford og North Carolina i USA, har utviklet et vaksineplaster.

Dette plasteret inneholder 3D-printede mikronåler og skal styrke immunforsvaret opptil ti ganger mer enn ved å få en sprøyte. Det viser studier gjort på dyr, ifølge en artikkel fra universitetene.

- Ved å utvikle denne teknologien, håper vi å danne et grunnlag for å en enda raskere global utvikling i vaksiner, med lavere doser, som blir satt uten smerter eller frykt, sier lederen for studien og entrepenøren innenfor 3D-printteknologi, Joseph M. Desimone, i artikkelen. Han er professor ved Stanford University og professor emeritus ved UNC-Chapel Hill.

Vaksineplasteret forskerne ved de to universitene har utviklet, er én centimeter stort og har 100 mikronåler som er printet i 3D. Nålene er 700 mikrometer (0,7 mm) i høyden, noe som er akkurat stort nok til å få vaksinen inn i kroppen, heter det i artikkelen. De 100 nålene er dekket av vaksinen, som så løser seg opp under huden.

En fordel kontra sprøyter er også at vaksineplastrene ikke krever oppbevaring i kulde, og at man ikke trenger helsepersonell for å sette dem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer