PFAS

Her finner du fluorstoffene

PFAS-debatten ruller videre, men hvordan utsettes egentlig vi mennesker for disse giftstoffene?

De fleste får i seg fluorstoffer gjennom mat og drikke, ifølge Folkehelseinstituttet. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Berit Roald / NTB
De fleste får i seg fluorstoffer gjennom mat og drikke, ifølge Folkehelseinstituttet. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PFAS har blitt hyppig diskutert den siste tida. I februar ble det kjent at Norge, Nederland, Sverige, Tyskland og Danmark hadde utarbeidet et felles forslag om å forby alle per- og polyfluorerte stoffer.

I etterkant har DinSide skrevet om Kreftforeningen og Miljødirektoratet som har advart mot stoffene.

Onsdag inviterte Det europeiske kjemikaliebyrået til webinar for å informere om forslaget til forbud mot PFAS-er. Der ble det blant annet informert om forslaget og om prosessen med å behandle forslaget.

Forslaget gjelder restriksjon mot produksjon, bruk, omsetning og import av PFAS-er. Restriksjonsforslaget omfatter både stoff, stoffblandinger og produkter som inneholder PFAS-er.

Det ble også informert om at det finnes mer enn ti tusen ulike PFAS-er, men hvordan er det egentlig vi mennesker omgir oss med disse giftstoffene?

Ifølge Folkehelseinstituttet får de fleste i seg mest gjennom mat og drikke, men også fra luften inne og ute, fra støv og gjennom berøring av overflater eller produkter som inneholder PFAS.

- En tidligere norsk undersøkelse viste at de voksne som spiste mest fisk og skalldyr, fikk i seg størst mengde av flere PFAS-er. De som spiste mest fisk, hadde også de høyeste konsentrasjonene av disse stoffene i blodet. Dette ble senere bekreftet i en ny studie som inkluderte flere europeiske land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer