Alene i julen?

Her kan du feire jul sammen med andre

Ikke alle har en stor familie å feire jul med, men det finnes likevel mange muligheter til å komme i høytidsstemning.

FRIVILLIG FEIRING: Kirkens bymisjon, Røde kors og Turistforeningen har jule- og nyttårsarrangementer over hele landet, både for de som er alene, ønsker å være frivillige eller for familier. Bildet er fra Alternativ jul på Folkets hus i Oslo i fjor. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix.
FRIVILLIG FEIRING: Kirkens bymisjon, Røde kors og Turistforeningen har jule- og nyttårsarrangementer over hele landet, både for de som er alene, ønsker å være frivillige eller for familier. Bildet er fra Alternativ jul på Folkets hus i Oslo i fjor. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere opplever ensomhet, og denne følelsen kan bli forsterket rundt høytider, når det gjerne er vanlig å samles med familie og venner.

Undersøkelser gjennomført av SSB, viser at blant de som føler seg ensomme er flesteparten innvandrere, arbeidsledige eller mottakere av sosialhjelp.

Tallene på hvor mange som er ensomme i julen varierer, ifølge Rådet for psykisk helse. Noen undersøkelser sier én av ti føler seg alene, mens andre resulterer i én av fem.

- Julen er et forstørrelsesglass. Høytider forsterker opplevelser, både gode og vonde, sier generalsekretør Tove Gundersen.

Hun påpeker at ensomhetsundersøkelsene viser at det ikke bare en enslige eldre mennesker som opplever julen som ekstra tung. Opp mot 15 prosent av unge i 20-årene kjenner på det samme.

Du behøver ikke å skamme deg over å være alene eller ensom i julen. Hvis dette ikke er selvvalgt og du savner selskap, får du her en oversikt over hvor du kan finne det.

Feiring i det fri

Den norske turistforening har en rekke aktiviteter rundt jul og nyttår.

Bor du i nærheten av Drammen, kan du blant annet delta på julefrokost under åpen himmel.

Vil du ikke delta på en organisert julefeiring, er de aller fleste turisthyttene åpne året rundt, og som medlem får du tilgang til nøkkel.

- Med egen nøkkel kan du velge deg ei hytte og feire jul ved kysten, i skogen, på fjellet eller i bymarka, sier kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen.

På Haukeliseter fjellstue, midt mellom øst og vest på Hardangervidda, er det opplegg i regi av Turistforeningen ved jul og nyttår.

HVIT JUL: Reiser du til Haukeliseter med Turistforeningen, kan du være sikker på skiføre til jul og nyttår. Foto: Ida Sandberg.
HVIT JUL: Reiser du til Haukeliseter med Turistforeningen, kan du være sikker på skiføre til jul og nyttår. Foto: Ida Sandberg. Vis mer

Markedssjef Marcus Andersson sier at de er stort sett fullbooket, men har ennå plass til noen flere.

- Det er større interesse i år enn i fjor. Nesten dobbelt så mange har meldt seg på julearrangementene våre, sier Andersson.

Turistforeningen vil ha både fellesturer, skileik for barn og noen inneaktiviteter, altså noe for alle.

- Frivillighet døyver ensomheten

Kirkens bymisjon har flere tilbud i juletiden over hele landet. Arrangementene er for folk i alle aldre, og du kan velge om du vil delta som gjest eller frivillig.

Kafé Møtestedet i Halden serverer både grøt og kaffe på julaften, og har flere punkter på programmet i romjulen. På Verket i Moss kan du få julebuffet, mens lenger nord, i Trondheim, kan du delta på julegjestebud i Vår Frue kirke.

Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens bymisjon.
Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens bymisjon. Vis mer

Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens bymisjon, sier at de får flere henvendelser i juletiden.

- Vi hører fra de som feirer jul alene for første gang etter skilsmisse, de som må jobbe i julen og de uten familie og nettverk, sier Hvambsal.

Hun sier også at flere tar kontakt med ønske om å bli frivillig.

Det å være frivillig kan også være med på å døyve ensomheten, mener generalsekretæren. For en del ville alternativet til å være frivillig, vært å være alene på julaften.

Har du allerede planer om juleselskap med familie og venner og ellers fullt kjør hele julen, kan du likevel bidra til Kirkens bymisjon. Du kan nemlig glede en som gruer seg til jul ved å gi bort en julemiddag til 40 kroner per porsjon.

Vil gi god jul til alle

Røde kors får også flere henvendelser om tilbud i julen, og de senere årene har de fokusert på lokale tiltak gjennom foreningene sine over hele landet.

- Det kan være juletrefester for barn, arrangementer på sykehjem, åpne Røde kors-hus og annet, sier Einar Grøndalen, seksjonsleder for sosial inkludering.

I Levanger kan du, for eksempel, få både ribbe og kalkun, samt julekaker til kaffen på julaften.

Ensomhet er et tema Røde kors tar på alvor, året rundt. Alle kan føle seg ensomme fra tid til annen, men vedvarende ensomhet skal ikke aksepteres, mener Grøndalen.

- Den beste medisinen for et menneske, er et annet menneske, sier seksjonslederen.

Den 21. desember er det vintersolverv, altså årets mørkeste dag. I den forbindelse har Røde kors flere arrangementer, blant annet i Bergen og Ålesund.

- For mange betyr vintersolverv at vi går mot lysere tider, mens for andre er alle dager like mørke. Vi oppfordrer alle til å gjøre noe denne dagen, som kan lyse opp en annens liv, sier Grøndalen.

Dersom du vil gi mer enn ditt eget selskap, kan du kjøpe gavekort på Røde kors sine nettsider fra 120 til 3.500 kroner, som du kan gi til trengende i Norge og andre steder i verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer