Alene i julen?

Her kan du feire jul sammen med andre

Ikke alle har en stor familie å feire jul med, men det finnes likevel mange muligheter til å komme i høytidsstemning.

FRIVILLIG FEIRING: Kirkens bymisjon, Røde kors og Turistforeningen har jule- og nyttårsarrangementer over hele landet, både for de som er alene, ønsker å være frivillige eller for familier. Bildet er fra Alternativ jul på Folkets hus i Oslo i fjor. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix.
FRIVILLIG FEIRING: Kirkens bymisjon, Røde kors og Turistforeningen har jule- og nyttårsarrangementer over hele landet, både for de som er alene, ønsker å være frivillige eller for familier. Bildet er fra Alternativ jul på Folkets hus i Oslo i fjor. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere opplever ensomhet, og denne følelsen kan bli forsterket rundt høytider, når det gjerne er vanlig å samles med familie og venner.

Undersøkelser gjennomført av SSB, viser at blant de som føler seg ensomme er flesteparten innvandrere, arbeidsledige eller mottakere av sosialhjelp.

Tallene på hvor mange som er ensomme i julen varierer, ifølge Rådet for psykisk helse. Noen undersøkelser sier én av ti føler seg alene, mens andre resulterer i én av fem.

- Julen er et forstørrelsesglass. Høytider forsterker opplevelser, både gode og vonde, sier generalsekretør Tove Gundersen.

Hun påpeker at ensomhetsundersøkelsene viser at det ikke bare en enslige eldre mennesker som opplever julen som ekstra tung. Opp mot 15 prosent av unge i 20-årene kjenner på det samme.

Du behøver ikke å skamme deg over å være alene eller ensom i julen. Hvis dette ikke er selvvalgt og du savner selskap, får du her en oversikt over hvor du kan finne det.

Feiring i det fri

Den norske turistforening har en rekke aktiviteter rundt jul og nyttår.

Bor du i nærheten av Drammen, kan du blant annet delta på julefrokost under åpen himmel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.