Lån tur- og sportsutstyr gratis

Her kan du låne tur- og sportsutstyr helt gratis

Det finnes over 300 steder i Norge der du kan låne utstyr helt gratis. - Det er kanskje Norges best bevarte hemmelighet, uttaler Monica Vogt, daglig leder av utlånsordningen BUA. 

LÅN GRATIS UTSTYR: Du trenger ikke kjøpe utstyr selv om du har lyst til å prøve ut snøbrett, fatbike eller telttur: Over 300 kommuner har fått tilskudd for fremming av folkehelse, som skulle brukes til innkjøp av utstyr for utlån til innbyggerne. Dette er utstyr som ligger ubrukt mange steder. Du kan søke opp utstyr via tjenesten BUA.io. Eller spør kommunen din. Foto: NTB scanpix - creative 
LÅN GRATIS UTSTYR: Du trenger ikke kjøpe utstyr selv om du har lyst til å prøve ut snøbrett, fatbike eller telttur: Over 300 kommuner har fått tilskudd for fremming av folkehelse, som skulle brukes til innkjøp av utstyr for utlån til innbyggerne. Dette er utstyr som ligger ubrukt mange steder. Du kan søke opp utstyr via tjenesten BUA.io. Eller spør kommunen din. Foto: NTB scanpix - creative  Vis mer
Publisert

Selv om du kan kjøpe mye sports- og turutstyr brukt, er det langt fra gratis med utstyr til sport, tur og andre fritidsaktiviteter.

Men visste du at det finnes utstyr for gratis utlån av alt fra ski til telt, soveposer, snøbrett og mye annet - rundt om i kommune-Norge?

- NORGES KANSKJE BEST BEVARTE HEMMELIGHET: Monica Vogt er daglig leder av BUA. Foto: BUA.io
- NORGES KANSKJE BEST BEVARTE HEMMELIGHET: Monica Vogt er daglig leder av BUA. Foto: BUA.io Vis mer

Gratis utlåns-utstyr støver ned

Ifølge Monica Vogt, daglig leder av utlånsordningen BUA.io, er det delt ut midler til innkjøp av utstyr for folkehelsefremmende aktiviteter til over 300 kommuner i Norge.

Dette er utstyr som skal være tilgjengelig for innbyggerne.

- Men dette er kanskje Norge best bevarte hemmelighet. Det finnes vanvittig mye utstyr i norske kommuner som er kjøpt inn, som er helt nytt, men det er ingen som vet om det, uttaler Vogt til Dinside.

GRATIS LÅN: Slik ser det ut i utlånsBUA på Vinstra. Alt for gratis utlån. Foto: BUA.io
GRATIS LÅN: Slik ser det ut i utlånsBUA på Vinstra. Alt for gratis utlån. Foto: BUA.io Vis mer

BUA er en samletjeneste utviklet med støtte fra blant annet Gjensidigestiftelsen, og nå Norges Idrettsforbund, som skal gjøre det lettere for folk å finne det gratis utlånsutstyret som finnes - og det skal også gjøre det lettere for kommunene å administrere utlånsordningene.

- BUA sørger for at dette er et tilbud som kommer frem og som blir brukt, vi vil sørge for at befolkningen får tilgang til alt det utstyret som er kjøpt inn, sier Vogt til Dinside.

DETTE KAN DU LÅNE: Lyst til å teste ut fatbike? Det er noe av utstyret som finnes for utlån i Norges kommuner. Berit Roald / NTB
DETTE KAN DU LÅNE: Lyst til å teste ut fatbike? Det er noe av utstyret som finnes for utlån i Norges kommuner. Berit Roald / NTB Vis mer

Hva kan du låne?

Du kan låne veldig mye forskjellig utstyr - og alt er gratis å låne.

- Man kan låne alt fra tradisjonelt utstyr som ski og skøyter, til snowboard, kanoer, telt, soveposer, fatbike, stand-ip-paddleboard, pennyboard og mange andre kule ting, forteller Vogt til Dinside.

Du kan gå inn på nettsiden BUA.io og sjekke om det er noen utlånssteder der du bor - eller der du kanskje skal på tur, så slipper du kanskje å ta det med deg på reisen.

- De fleste stedene kan du låne utstyret for én uke av gangen. Ideen er at barn og unge skal kunne få prøve mange forskjellige ting, uten at man må gå å kjøpe alt utstyret, sier Vogt.

Hittil er det 35 utlånsordninger i 28 kommuner som er med i BUA. Hva de ulike stedene har av utstyr, varierer.

- Utstyrsbiblioteket omfatter også turutstyr, slik at en familie skal kunne ta med seg barna på telttur uten å måtte bruke tusenvis av kroner på å kjøpe utstyr først, sier Vogt.

DETTE KAN DU LÅNE: Du trenger ikke leie selv om du vil prøve det: Stand-up-paddleboard er en annen ting du kan låne noen steder. Foto: Pa Photos/NTB Scanpix
DETTE KAN DU LÅNE: Du trenger ikke leie selv om du vil prøve det: Stand-up-paddleboard er en annen ting du kan låne noen steder. Foto: Pa Photos/NTB Scanpix Vis mer

Ikke et fattigdomstilbud

Vogt understreker at utlånstjenestene av tur- idretts- og annet fritidsutstyr ikke er ment som et tilbud til de med dårlig råd - men at hovedtanken er et folkehelsefremmende tiltak.

- Mange tenker kanskje på dette som et fattigslig tilbud, det er nok litt stigmatisert. Men det skal ikke føles som å gå på fattigkassa å gå til BUA for å låne utstyr; BUA skal være et kult sted å gå til, for å låne mange kule ting, sier Vogt til Dinside.

Finner du ikke kommunen din hos BUA på nett, kan du kontakte kommunen direkte og spørre om de har utstyr til utlån.

Vogt forteller at BUA jobber kontinuerlig med å knytte til seg flere tilbydere av utlån - og at de jobber med en nettløsning som skal gjøre det enda enklere og bedre å få oversikt over hvilket utstyr som er tilgjengelig hvor - og reservering av utstyr.

- Dette tilbudet fungerer som utjevning av sosiale forskjeller, det sparer miljøet ettersom alle ikke trenger å kjøpe innutstyr som de kun trenger én gang om året - og det sparer privatøkonomien, sier Vogt til Dinside.

Les også:

Slik finner du riktig spenn på skiene dine
Test av sammenleggbare turkopper: Bare én holder tett ...
Test av mattermoser

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer