Her kan du ta vaksine

Snart kommer influensavaksinen. Og du kan ta den på et av mange hundre apotek, i tillegg til hos legen.

INFLUENSAVAKSINE: Om en måneds tid er influensavaksinen tilgjengelig, og du kan ta den på apoteket om du heller vil det, fremfor hos legen. Det jobbes for at du skal slippe å måtte kontakte legen for resept i forkant, men dette er ennå ikke klart. Prisene kan du se nedenfor. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
INFLUENSAVAKSINE: Om en måneds tid er influensavaksinen tilgjengelig, og du kan ta den på apoteket om du heller vil det, fremfor hos legen. Det jobbes for at du skal slippe å måtte kontakte legen for resept i forkant, men dette er ennå ikke klart. Prisene kan du se nedenfor. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Helsemyndighetene anbefaler 1,6 millioner nordmenn i risikogruppen, samt helsepersonell, å vaksinere seg mot sesonginfluensa - og understreker at det er spesielt viktig i høst:

– Alle i risikogruppene samt helsepersonell anbefales å vaksinere seg mot sesonginfluensa, og vi håper at så mange av dem som mulig benytter muligheten i høst, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det 1,6 millioner nordmenn som er i risikogruppen. FHI har bestilt 1,2 millioner vaksinedoser, som er 200.000 flere enn i fjor - men fremdeles ikke nok til de 1,6 millioner nordmennene i risikogruppen. I tillegg til dette, kan også apotekene kjøpe inn vaksinedoser på egen hånd.

Disse bør ta influensavaksine

(Merk deg at det her er snakk om vaksine mot vanlig sesonginfluensa. Det er altså ikke snakk om vaksine mot covid-19.)

Influensavaksine anbefales spesielt for:

 • Gravide i 2. og 3. trimester, og gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko
 • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
 • Alle fra fylte 65 år
 • Barn og voksne med:
  • diabetes type 1 og 2
  • kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt
  • kronisk nevrologisk sykdom eller skade
  • nedsatt immunforsvar
  • svært alvorlig fedme (KMI over 40)
  • annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege

I tillegg anbefales influensavaksine til:

 • Helsepersonell som har pasientkontakt.
 • Husstandskontakter til immunsupprimerte pasienter
 • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Her kan du ta vaksine

Det er kommunene som har ansvar for å tilby vaksine til sine innbyggere som er i målgruppen for influensavaksinasjon, og disse skal ha tilbud om vaksine til lavest mulig pris (utsalgspris for vaksinen, 75 kroner, pluss kostnad for selve vaksinasjonstjenesten.)

Andre kan ta influensavaksinen ved å oppsøke fastlegen eller kommunens vaksinasjonstjeneste.

Du kan også ta influensavaksine på apoteket, men dette forutsetter at du i forkant har fått utskrevet resept på selve vaksinen. Dette er det per i dag kun en lege som kan gjøre - og du må altså oppsøke enten legekontor/fastlege - eller en nettlege - for å få skrevet ut resepten.

Dette jobber nå apotekene for å endre: De ønsker at de skal kunne skrive ut resepten for kundene som ønsker å ta årets influensavaksine på apoteket.

Apotekene står fritt til å sette en pris på vaksinasjonstjenesten i sine apotek. Prisen på selve vaksinen er imidlertid den samme.

Disse apotekene setter influensavaksine

Fagdirektør i Apotekforeningen, Hanne Andresen, sier til Dinside at alle apotekkjedene, frittstående apotek og sykehusapotek kommer til å tilby influensavaksinering i høst.

- Vi regner med at tilbudet vil finnes i 80-90 prosent av de til sammen 970 apotekene i Norge. Noen få apotek vil ikke rekke å bli klare i høst, men vi regner med at det vil være god dekning over hele landet, sier Andresen.

Hun forteller at høstens influensavaksine vil være tilgjengelig fra oktober - og sier at kundene sannsynligvis vil slippe å oppsøke lege for å få resept før vaksineringen:

- Tidligere år har man trengt resept fra lege, selv om man ønsker å få satt vaksinen i et apotek. Fra i høst blir det mest sannsynlig ikke nødvendig med resept, for nå få apotekfarmasøytene selv mulighet til å rekvirere vaksinen. Da trenger man ikke lenger å kontakte legen først. Dette forutsetter at Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) gjennomfører det forslaget om en forskriftsendring som de nå har hatt på høring. I så fall er apotekene klare, sier Andresen.

- Dersom dette kommer på plass vil man kunne få ekspedert og satt vaksinen på apoteket uten å være hos lege først. Man venter konklusjon fra HOD på dette i disse dager, sier Silje Ensrud, kommunikasjonssjef i Apotek 1-kjeden, og legger til at fordelene ved dette vil være mange:

- Vi ønsker selvsagt at kunden skal kunne få rekvirert influensavaksine i apotekene. Det blir er enkelt for kunden å få gjennomført alt på et sted, og vi tror dette kan bidra til å øke vaksinasjonsgraden i samfunnet. Drop-in tjeneste og lange åpningstider vil også være en fordel for kunden.

Også Boots apotek ønsker en apotek-rekvirering av vaksinen velkommen, dersom dette blir vedtatt:

- Vi forholder oss til det som blir vedtatt på dette området. For oss er det viktigste at flest mulig får tatt vaksine, og at den blir så tilgjengelig som mulig for befolkningen. I år er det viktigere enn noen gang at risikogruppene og de som lever eller jobber tett på dem tar vaksinen, både for å unngå en kraftig influensabølge samtidig med en eventuell ny bølge av koronasmitte med de konsekvensene det kan ha for liv og helse, og også for å skåne helsevesenet for stor pågang som følge av sesonginfluensa i et svært spesielt år. Muligheten for å få satt vaksine i apoteket, uten at man trenger å kontakte lege først, håper vi kan senke terskelen for å få tatt vaksinen ytterligere, sier Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt og kommunikasjonssjef i Boots Norge.

Hva koster det?

Når det kommer til hva det koster å ta influensavaksinen på apoteket, forteller Andresen at dette er en todelt sum:

Én del er selve vaksinen, som er fastsatt av staten og som er den samme i alle apotekene. Og den andre delen av prisen er hva de tar for selve jobben med å sette vaksinen. Denne vil variere.

- Det er opp til hvert apotek eller apotekkjede hvor mye de vil ta for jobben med å rekvirere og sette vaksinen, slik det for eksempel er opp til hver kommune hva de tar for denne jobben når kommunen tilbyr vaksinering. Det er fri pris og konkurranse på alt unntatt selve vaksinen, sier fagdirektøren.

Apotekforeningen er for at kunder skal kunne henvende seg rett til apoteket for en vaksine, uten å måtte via legen først:

- På like linje med sentrale helsemyndigheter som Helsedepartementet, Legemiddelverket og Helsedirektoratet, mener vi det er helt trygt og fullt forsvarlig at folk kan komme rett til apoteket for å få vaksinen, uten først å ha være i kontakt med en lege. Apotekene følger detaljerte rutiner og de ansatte får grundig opplæring før de gis mulighet til å sette vaksiner, sier Andresen.

Det er krav til både teoretisk og praktisk opplæring for apotekere som skal vaksinere.

Apotek 1: Ikke klart, men trolig rundt 138 kroner

Dinside har spurt de store apotekkjedene hva det vil koste å ta influensavaksine på apoteket i høst.

Ensrud i Apotek 1-kjeden, sier til Dinside at prisen ennå ikke er fastsatt, i påvente av en avklaring i spørsmålet om hvem som kan rekvirere vaksinen - altså skrive ut resepten.

- Prisen på influensavaksinen bestemmes som for alle andre reseptpliktige legemidler. I fjor kostet vaksinen 138 kroner, prisen blir trolig den samme i år. Man må også betale et gebyr for å sette vaksinen, sier Ensrud, og sier videre at akkurat den delen av prisen ennå ikke er helt klarlagt.

Hun forteller videre at timebestilling ikke er påkrevet:

- Det er drop-in for vaksinering på Apotek 1 i høst, så man trenger ikke timebestilling.

I Apotek 1-kjeden er det per i dag 165 apotek som setter influensavaksiner - men flere kommer:

- Men tallet kommer til å øke for hver uke på grunn av vår egen Vaksineskole i Apotek 1, der vaksinatører utdannes. Målet er at nær alle 400 apotek over hele landet skal bli vaksineapotek, sier Ensrud.

Hun forteller at årets influensavaksine vil være tilgjengelig i apotek fra uke 39/40.

Vitus og Ditt apotek: 399 kroner

Tonje Kinn, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Medisinaldepot - som står bak apotekkjedene Vitus og Ditt apotek, sier til Dinside at det vil være virka 270 av deres Vitusapotek og samarbeidsapotekene i Ditt Apotek-kjeden, som vil tilbyr vaksinasjoner på apotek.

Hun forteller at de har avtaler med online-leger som kan foreskrive resepter:

- Vi har samarbeid med tre forskjellige online leger i tillegg til at pasienten kan få resept fra fastlegen eller andre behandlende lege, sier Kinn.

Med denne avtalen, kan du få hele pakken for 399 kroner:

- Våre apotek tilbyr en totalpris på kr 399 for influensavaksinen som inkluderer selve vaksinen, betaling for resept og for selve vaksinasjonsjobben som gjøres i apotek, sier Kinn, og fortsetter:

- Det har vært viktig for oss at det kommuniseres og betales en pris, slik at det skal være enkelt for kunden å forstå hva de skal betale.

Hun forteller at de har bestilt inn influensavaksine og regner med at de er tilgjengelige i Vitusapotek og Ditt Apotek i slutten av september eller begynnelsen av oktober.

Boots: cirka 299 kroner

Hos Boots kan det være lokale variasjoner i forhold til om du kan få tatt vaksinen ved drop-in, så du anbefales å kontakte ditt nærmeste apotek for en avklaring om dette.

Prisen vil ifølge Thune i Boots apotek ligge på cirka 299 kroner:

- Prisen for vaksinering hos oss ligger per nå an til å bli 299,- denne sesongen pluss et eventuelt koronatillegg på 25 kroner. Her må vi ta forbehold om endringer. Blir det farmasøytrekvirering vil rekvireringen ikke medføre noen ekstra kostnad for kunden hos oss. Resept fra lege må betales etter legens satser, sier Thune.

Hun forteller at så godt som alle Boots-apotekene er klare til å sette vaksiner, men at det kan være noen få apotek som ikke vil ha muligheten til å tilby denne tjenesten gjennom influensasesongen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer