Sparkesykkel og promille

Her ryker lappen

Dropper du drosjekøen og tar turen hjem fra julebordet på elsparkesykkel, kan det koste deg billappen og en kjempestor bot.

KJEMPEBOT: I en nylig dom fra lagmannsretten, fikk en person 70 000 kroner i bot og mistet førerkortet for bil i 12 måneder etter å ha promillekjørt med elektrisk sparkesykkel. Foto: Gorm Kallestad/ NTB Scanpix
KJEMPEBOT: I en nylig dom fra lagmannsretten, fikk en person 70 000 kroner i bot og mistet førerkortet for bil i 12 måneder etter å ha promillekjørt med elektrisk sparkesykkel. Foto: Gorm Kallestad/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det fikk en mann fra Rogaland smertelig erfare tidligere i år. Han ble stoppet av politiet på elektrisk sparkesykkel med en promille på 0,6.

Resultatet ble at førerkortet ble inndratt for åtte måneder. I tillegg fikk han en bot på 80 000 kroner. I saker med ruspåvirket kjøring blir nemlig størrelsen på boten avgjort etter personens inntekt.

Dette er det mange som ikke vet: Fra 22. juni i år er det nye regler for bruk av sparkesykkel. Da ble små elektriske kjøretøy som elsparkesykkel omklassifisert fra «sykkel» til «motorvogn». Det betyr at den alminnelige promillegrensen på 0,2 også gjelder for kjøring med elsparkesykkel slik som for bil.

Mange vet ikke dette

- Etter flere år med avlyst julebordsesong på grunn av corona, er det mange som gleder seg til en etterlengtet førjulsfest med familie eller gode venner. Selv om mange vet at det kom nye, strenge regler for bruk av elsparkesykkel i sommer, er det nok mange som ikke er klar over at feil bruk også kan få konsekvenser for retten til å kjøre bil, ser Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

At mange ikke er klar over dette har han nok rett i. I en undersøkelse som YouGov gjorde for Trygg forsikring tidligere i år, svarte sju av ti at de ikke kjenner til de nye reglene for elektrisk sparkesykkel. Bare to av ti svarte at de kjenner til reglene.

Bil-lappen ryker

- Kanskje er det lang drosjekø eller dårlig vær. Da er det lett å la seg friste til å ta en elektrisk tohjuling til nærmeste buss, trikk eller helt hjem. Har du drukket alkohol bør du tenke deg godt om før du gjør dette. Ikke bare på grunn av faren for skader. Politi og legevakt har de siste åra meldt om svært mange alvorlige skader som skyldes uvettig kjøring på elsparkesykkel. Du kan faktisk straffes på samme måte som ved ruskjøring med bil, advarer Voll.

TIL HØYESTERETT: Høyesterett skal trolig behandle saken om de høye bøtene og tap av førerkort for bil som følge av kjøring med el-sparkesykkel i rus. Foto: Trygg
TIL HØYESTERETT: Høyesterett skal trolig behandle saken om de høye bøtene og tap av førerkort for bil som følge av kjøring med el-sparkesykkel i rus. Foto: Trygg Vis mer

70 000 i bot

Politiinspektør Olav M Markussen i utrykningspolitiet bekrefter at man så langt har fulgt de normerte reglene for straff i veitrafikkloven i slike saker, men at en prinsippsak om dette nå er til behandling i domstolene:

- Borgarting lagmannsrett har i en nylig avgjørelse kommet til at man skal følge de normerte straffereglene. I den aktuelle saken er det snakk om kjøring på elektrisk sparkesykkel med 0,8 i promille. Vedkommende fikk 14 dagers betinget fengsel, 70 000 kroner i bot og 12 måneders tap av førerretten for bil. Slik jeg forstår det, vil saken bli anket til Høyesterett. Den er prinsipiell, sier Markussen til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer