Sparkesykkel og promille

Her ryker lappen

Dropper du drosjekøen og tar turen hjem fra julebordet på elsparkesykkel, kan det koste deg billappen og en kjempestor bot.

KJEMPEBOT: I en nylig dom fra lagmannsretten, fikk en person 70 000 kroner i bot og mistet førerkortet for bil i 12 måneder etter å ha promillekjørt med elektrisk sparkesykkel. Foto: Gorm Kallestad/ NTB Scanpix
KJEMPEBOT: I en nylig dom fra lagmannsretten, fikk en person 70 000 kroner i bot og mistet førerkortet for bil i 12 måneder etter å ha promillekjørt med elektrisk sparkesykkel. Foto: Gorm Kallestad/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det fikk en mann fra Rogaland smertelig erfare tidligere i år. Han ble stoppet av politiet på elektrisk sparkesykkel med en promille på 0,6.

Resultatet ble at førerkortet ble inndratt for åtte måneder. I tillegg fikk han en bot på 80 000 kroner. I saker med ruspåvirket kjøring blir nemlig størrelsen på boten avgjort etter personens inntekt.

Dette er det mange som ikke vet: Fra 22. juni i år er det nye regler for bruk av sparkesykkel. Da ble små elektriske kjøretøy som elsparkesykkel omklassifisert fra «sykkel» til «motorvogn». Det betyr at den alminnelige promillegrensen på 0,2 også gjelder for kjøring med elsparkesykkel slik som for bil.

Mange vet ikke dette

- Etter flere år med avlyst julebordsesong på grunn av corona, er det mange som gleder seg til en etterlengtet førjulsfest med familie eller gode venner. Selv om mange vet at det kom nye, strenge regler for bruk av elsparkesykkel i sommer, er det nok mange som ikke er klar over at feil bruk også kan få konsekvenser for retten til å kjøre bil, ser Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

At mange ikke er klar over dette har han nok rett i. I en undersøkelse som YouGov gjorde for Trygg forsikring tidligere i år, svarte sju av ti at de ikke kjenner til de nye reglene for elektrisk sparkesykkel. Bare to av ti svarte at de kjenner til reglene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer