Unngå skader

Her skal du ikke sette trampolinen

Hvor du plasserer trampolinen har mye å si for skadestatistikken, ifølge britisk undersøkelse.

KJEMPETABBE: Dette er ikke særlig smart - ser du hvorfor? Les saken for å sjekke om mistanken din stemmer. Foto: Shutterstock/NTB
KJEMPETABBE: Dette er ikke særlig smart - ser du hvorfor? Les saken for å sjekke om mistanken din stemmer. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noe av det morsomste barn (og voksne) kan tenke seg på en varm sensommerdag, er kanskje å sette vannsprederen under trampolinen, eller å bytte hyppig på å bade og hoppe.

Vel, dette er ikke særlig smart, ifølge en undersøkelse fra den britiske forbrukerorganisasjonen Which? - de har nemlig sett nærmere på hvilke trampolineplasseringer som forårsaker mest skader.

Skadehopp under pandemien

Which? spurte rett og slett foreldre hvor de hadde satt trampolinen og sammenlignet dette med antallet trampolinerelaterte skader de meldte inn.

Av de foreldrene som svarte, oppga 62 prosent at barna deres hadde vært utsatt for en eller annen skade på trampolinen.

Bakgrunnen for denne undersøkelsen var at en studie fra tidsskriftet Bone & Joint Open viste en økning på 168 prosent trampoline-skader under nedstengningen i 2020 i forhold til året før.

IKKE GJØR DETTE HJEMME: I dag kjører vi trampoline-spesial! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet for flere viral-klipp. Vis mer

Her bør du ikke sette trampolinen

Så, hvordan er sammenhengen mellom plassering av trampolinen og skadeforekomsten?

Skadestatistikk

Plassering Prosentandel trampoline-skader
I nærheten av vann (badevann/-basseng, strand, vannspreder etc.)93 %
Under tre83 %
Nær murvegg78 %
På terrasse/platting74 %
Ved hagegjerde68 %
På gress57 %

Vann og trampoline er altså ikke noen vinner-kombinasjon. Which? påpeker nemlig at det høye skadetallet når trampolinen står i nærheten av vann, et at fuktigheten følger med opp på trampolinedekket og gjør det glatt.

Når det gjelder å sette trampolinen under et tre, sier det vel seg selv hvorfor dette ikke er noen god idé...

Mange tenker trygt

Den trampoline-plasseringen som er klart tryggest, er å ha den stående på gress med god avstand til vegger, gjerder og andre hindringer.

Da er det godt nytt at det aller vanligste stedet å sette trampolinen er nettopp på gresset - her har nemlig 57 prosent av foreldrene satt «herligheten», ifølge Which?-undersøkelsen.

DET SMARTESTE: Sett trampolinen på gresset (et mykt underlag) uten hindringer over, under eller ved siden av - så kan du være trygg på at poden kommer fra hoppingen med liv og helse i behold. Foto: Shutterstock/NTB
DET SMARTESTE: Sett trampolinen på gresset (et mykt underlag) uten hindringer over, under eller ved siden av - så kan du være trygg på at poden kommer fra hoppingen med liv og helse i behold. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

... men ikke alle

Samtidig setter en tredel av foreldrene trampolinen nær et gjerde.

Videre har 16 prosent et tre hengende over trampolinen, 14 prosent en murvegg like ved og 10 prosent vann i umiddelbar nærhet til hoppeslottet.

Det er også urovekkende at 15 prosent har satt trampolinen på plattingen til tross for at eksperter fraråder å ha den på slike harde underlag.

IKKE LURT: Mange setter trampolinen på plattingen eller andre harde underlag. Foto: Shutterstock/NTB
IKKE LURT: Mange setter trampolinen på plattingen eller andre harde underlag. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

De vanligste trampoline-skadene

Til slutt viser den ferske undersøkelsen til Which? at blant de 194 foreldrene med barn under tolv år, som har rapportert til dem, er følgende trampolinerelaterte skader de hyppigste:

  • Blåmerker 29 prosent
  • Muskelstrekk 18 prosent
  • Kuttskader 17 prosent
  • Vridning 14 prosent
  • Bruddskader 12 prosent
  • Kroppsdel ut av ledd 12 prosent
VERDENSREKORD: 15 år gamle Ernest Brenchley er førstemann til å ta åtte strake baklengs saltoer på trampoline. Video: Ernest Brenchley. Vis mer

Ifølge forsikringsselskapet If, er tannskader blant de vanligste trampoline-skadene i Norge. Tannskader skjer gjerne når flere hopper sammen og inn i hverandre.

- Ved siden av tannskader, er ansiktsskader og brudd i armer og bein vanlige. Bruddskader skjer gjerne ved at barnet faller av trampolinen, tannskader ved at to hopper inn i hverandre. De siste årene har det vært påbudt å selge trampoliner med beskyttelsesnett, og dette har nok fått ned antallet fallskader betraktelig, utdyper kommunikasjonssjef Sigmund Clementz.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer