Coronavirus

Her smittes flest nordmenn

En ny vurdering av hvor mange personer som er tillatt ved private sammenkomster kan komme i begynnelsen av september.

SMITTES I PRIVATE HJEM: Kravene til smittevern er at maks 20 personer møtes og holder 1 meters avstand. Likevel smittes flest i private hjem i Norge. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SMITTES I PRIVATE HJEM: Kravene til smittevern er at maks 20 personer møtes og holder 1 meters avstand. Likevel smittes flest i private hjem i Norge. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Etter sommerferien oppfordres folk til å bli på hjemmekontor hvis det er mulig, og å bruke munnbind i rushtiden blant annet i hovedstaden.

Samtidig viser Folkehelseinstituttets ukerapport for uke 33 at private hjem var ett av de mest utbredte kjente smittestedene.

Maks seks gjester

For å opprettholde smittevernet i private hjem, er det blant annet satt en begrensning på 20 personer som kan være samlet på private steder her til lands - der de som ikke tilhører samme husstand skal holde en avstand på 1 meter til de andre.

I Nederland har de nå innført en begrensning på seks gjester som man kan invitere hjem, enten man skal oppholde seg utendørs i hagen, eller inne, samtidig som de opprettholder 1,5 meters avstand seg imellom. Det oppfordres og om å spørre gjester om de har symptomer på luftveissmitte ved ankomst.

Nederlandske myndigheter skriver på sine nettsider at private sammenkomster hjemme hos folk, som familiesammenkomster, bursdager, drinker med naboen og venners sammenkomster i private hjem, er hvor det skjer flest smittetilfeller.

Smitte i private, norske hjem

FHIs ukesrapport for uke 33, som ble publisert onsdag, tyder på at også mange nordmenn blir smittet av Covid-19 i private hjem.

De skriver at det for de siste to ukene er tilgjengelig informasjon om kjent nærkontakt og smittested for 378 smittetilfeller i Norge. Blant disse hadde 267 (71 prosent) hatt kontakt med et kjent tilfelle.

De mest vanlige antatte smittestedene er ifølge rapporten privat husstand, nærmere bestemt 137 tilfeller (35 prosent) og privat arrangement for 74 tilfeller (19 prosent), reisefølge (36, 9 prosent), serveringssted/bar/utested (35, 9 prosent) og jobb/universitet (31, 8 prosent).

FESTBRÅK: Etter nok en natt der festklager har tatt mye ressurser, kommer et hjertesukk fra politiet i Trondheim Vis mer

Ny vurdering

Dinside har spurt Helsedepartementet om det er vurdert å gjøre noe med retningslinjene for private arrangementer og hvor mange som kan samles, og når det eventuelt skal tas en ny vurdering på dette.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helsedepartementet sier til Dinside at regjeringen kontinuerlig vurderer ulike tiltak ut ifra smittesituasjonen, og at dette også omfatter anbefalinger rundt private arrangementer og hvor mange som kan samles.

- Regjeringen skal gjøre en helhetlig vurdering av smittesituasjonen og tiltakene frem mot første uken av september, sier Erlandsen til Dinside.

Smitte mellom husstandsmedlemmer

Vi har spurt FHI om hva de tror årsaken er til høy smitte i private hjem, og om det er grunn til å tro at folk er for uforsiktige med tanke på smittevern i private hjem, og ved private arrangementer?

De påpeker at vi vanligvis er mest sammen med de vi bor sammen med, og at heller ikke er noen anbefalinger om økt avstand mellom husstandsmedlemmer.

- Innen husstanden omgås vi som regel normalt uten å holde ekstra avstand til hverandre. Dermed er risikoen for å overføre eventuell smitte størst der, opplyser FHIs smittevernvakt til Dinside.

Hun sier videre at personer som er til stede på private arrangement også til dels er personer som tilhører samme hjem og derfor allerede har nær kontakt.

- Det er derfor ganske naturlig at det er i disse settingene det skjer mest overføring av smitte, hvis en person først er blitt smittet. Det er altså ikke nødvendigvis uttrykk for at folk er «slepphendte» med tiltak i private settinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer