Sykkeltyveri

Her stjeles det flest

Antall tyverier øker, spesielt i Oslo-området.

SYKKELTYVERI: Nafs sykkelkart viser hvor det stjeles flest sykler i Norge. Foto: Rainer Fuhrmann / Shutterstock / NTB
SYKKELTYVERI: Nafs sykkelkart viser hvor det stjeles flest sykler i Norge. Foto: Rainer Fuhrmann / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange velger nok å sette sykkelen i boden for sesongen når temperaturen begynner å krype nedover og det ikke lenger er komfortabelt å sykle uten hansker og lue.

Samtidig er det en del som kler seg varmt og fortsetter sykkelsesongen utover høsten og vinteren.

Ifølge NAF er det gjerne de som har kjøpt en elsykkel eller som har en dyrere vanlig sykkel som sykler på denne tida av året, noe som også ser ut til å tiltrekke seg sykkeltyvene.

SYKKELDEKK: Norske Retyre har laget noen geniale sykkeldekk som du kan bytte på få minutter. Video: Martin K. Størbu Vis mer

Tall fra Nafs sykkelregistrer viser at det ble registrert 37 tyverier i september, hvorav 24 av disse var i Oslo-området, mens det hittil i oktober er registrert 36 tyverier, noe som skal være et rekordhøyt antall registreringer.

Overfor DinSide forteller Janne Pedersen, sykkelansvarlig i NAF, at det ble registrert 31 i juni, 19 i juli og 31 i august, hvorav henholdsvis 25, 12 og 13 av dem var i Oslo.

- Å vite hvor sykkeltyveriene skjer er et viktig ledd i kampen mot sykkeltyvene. Vi får kunnskap om hvor det trengs tryggere sykkelparkeringer, og håper å gjøre det lettere for folk å få tilbake en stjålet sykkel, sier Pedersen.

I NAFs Tyverikart, som er basert på registrerte tyverier av sykler i organisasjonens sykkelregister, kan du navigere rundt og zoome inn på gatenivå for å se hvor syklene er blitt stjålet. Kartet viser hvor det stjeles flest sykler og hvor det er størst risiko for tyveri.

Viktig med god lås

For å redusere risikoen for at sykkelen din blir stjålet, kan det være lurt å kjøpe en god og solid sykkellås.

DinSide har tidligere skrevet om hvilke typer låser du bør unngå til sykkelen din. Forsikringsselskapet If har demonstrert hvor lite effektivt det er med vaierlåser og anbefaler i stedet bøyelås.

En tommelfingerregel er at låsen bør koste omtrent 10 prosent av sykkelens verdi. Så har du en sykkel til 10 000 kroner, bør låse koste 1000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer