Hvert eneste år spør tusenvis av mennesker Google om hva i all verden allkrydder egentlig er laget av.
Det melder vitenskapsnettstedet IFLScience.
Til manges store overraskelse består ikke alltid allkrydder, som fra for eksempel tacofavoritten Santa Maria, av flere forskjellige krydre.
Allkrydder blir ofte faktisk bare laget av én ting.
Maler tørkede bær
IFLScience forklarer:
- For de som ikke er så kjent med krydder, blir allkrydder laget ved å male de tørkede bærene til treet pimenta dioica.
Allkrydder blir også kalt jamaicapepper, piment eller pimento, mens bærene her til lands er aller mest kjent som allehånde.

Spirer og gror
Pimenta dioica er et tre som kan bli hele 30 meter høyt, og som har utbredelse i Latin-Amerika.
Svært mange av dem spirer og gror i Mexico, på Cuba og Jamaica.

Theo (3) kollapset foran TV-en: Døde
Svenske kjøttboller
Krydderet kom til Europa fra Jamaica etter at spanske oppdagelsesreisende kom over den tidlig på 1600-tallet, ifølge Store norske leksikon.

Falt pladask
De oppdagelsesreisende skal ha falt for smaken fordi de kombinerte smakene kanel, muskat og nellik.
- Duften minner om skog, sedertre, barnåler og etterbarberingsvannet Old Spice, beskriver Santa Maria krydderet på sine nettsider.
Ettersom de tørkede, malte bærene smakte som flere forskjellige kryddertyper, fikk de navnene «allspice» på engelsk, altså «allkrydder».

Skandinavia storhandler
Utenfor Mellom-Amerika er allehånde lite brukt, med unntak av Storbritannia og Skandinavia.
Ifølge Santa Maria står Skandinavia står for én tredjedel av den totale verdenshandelen av krydderet.

Brukes til «alt»
I Storbritannia brukes allkrydderet i sauser, stuinger og pickles.
I Skandinavia brukes det fortrinnsvis i pølser, blodmat, sild, bakervarer og sauser.
- Og i svenske kjøttboller, påpeker IFLScience.