Krydder:

Her tar «alle» feil

Hele Skandinavias favorittkrydder er ikke av det vi tror.

SPICE UP YOUR LIFE: Allspice fra Santa Maria brukes på alt i fra restauranter til hoteller og kafeer . Foto: Produsenten
SPICE UP YOUR LIFE: Allspice fra Santa Maria brukes på alt i fra restauranter til hoteller og kafeer . Foto: Produsenten Vis mer
Publisert

Hvert eneste år spør tusenvis av mennesker Google om hva i all verden allkrydder egentlig er laget av.

Det melder vitenskapsnettstedet IFLScience.

Til manges store overraskelse består ikke alltid allkrydder, som fra for eksempel tacofavoritten Santa Maria, av flere forskjellige krydre.

Allkrydder blir ofte faktisk bare laget av én ting.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum åpnet opp om MS-sykdommen under Senterpartiets landsmøte fredag. Reporter: Edward Stenlund. Video: Senterpartiet Vis mer

Maler tørkede bær

IFLScience forklarer:

- For de som ikke er så kjent med krydder, blir allkrydder laget ved å male de tørkede bærene til treet pimenta dioica.

Allkrydder blir også kalt jamaicapepper, piment eller pimento, mens bærene her til lands er aller mest kjent som allehånde.

KRYDDER: Bærene fra pimenta dioica er her til lands kjent som allehånde. Foto: Produsenten
KRYDDER: Bærene fra pimenta dioica er her til lands kjent som allehånde. Foto: Produsenten Vis mer

Spirer og gror

Pimenta dioica er et tre som kan bli hele 30 meter høyt, og som har utbredelse i Latin-Amerika.

Svært mange av dem spirer og gror i Mexico, på Cuba og Jamaica.

Svenske kjøttboller

Krydderet kom til Europa fra Jamaica etter at spanske oppdagelsesreisende kom over den tidlig på 1600-tallet, ifølge Store norske leksikon.

FRISTET: Det er disse bærene som blir tørket og malt, og deretter brukt som krydder. Foto: Shutterstock
FRISTET: Det er disse bærene som blir tørket og malt, og deretter brukt som krydder. Foto: Shutterstock Vis mer

Falt pladask

De oppdagelsesreisende skal ha falt for smaken fordi de kombinerte smakene kanel, muskat og nellik.

- Duften minner om skog, sedertre, barnåler og etterbarberingsvannet Old Spice, beskriver Santa Maria krydderet på sine nettsider.

Ettersom de tørkede, malte bærene smakte som flere forskjellige kryddertyper, fikk de navnene «allspice» på engelsk, altså «allkrydder».

MANGE SMAKER: De tørkede bærene blir ofte malt før de blir brukt som krydder. Foto: Shutterstock
MANGE SMAKER: De tørkede bærene blir ofte malt før de blir brukt som krydder. Foto: Shutterstock Vis mer

Skandinavia storhandler

Utenfor Mellom-Amerika er allehånde lite brukt, med unntak av Storbritannia og Skandinavia.

Ifølge Santa Maria står Skandinavia står for én tredjedel av den totale verdenshandelen av krydderet.

ANNEN VARIANT: Her til lands selges Sevan Allkrydda, som ikke består av allehånde, men av blant annet tørkede grønnsaker. Foto: Produsenten
ANNEN VARIANT: Her til lands selges Sevan Allkrydda, som ikke består av allehånde, men av blant annet tørkede grønnsaker. Foto: Produsenten Vis mer

Brukes til «alt»

I Storbritannia brukes allkrydderet i sauser, stuinger og pickles.

I Skandinavia brukes det fortrinnsvis i pølser, blodmat, sild, bakervarer og sauser.

- Og i svenske kjøttboller, påpeker IFLScience.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer