Test terrengsko 2018

Himmelske terrengsko - og de som dreper enhver løpeglede

Vi har testet fem par terrengløpesko. Mens en robber deg for all løpelyst, er det andre som får oss til å bare ville løpe videre etter endt tur.

BESTE TERRENGSKO: Fra skoene som gjør at du bare vil fortsette å løpe etter endt tur, til de som stjeler enhver løpeglede. Vi har testet terrengsko fra Hoka, Adidas, La Sportiva, Salomon og Inov-8 og kan gi deg tips til løpeskoene vi mener er de beste for terrenget. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BESTE TERRENGSKO: Fra skoene som gjør at du bare vil fortsette å løpe etter endt tur, til de som stjeler enhver løpeglede. Vi har testet terrengsko fra Hoka, Adidas, La Sportiva, Salomon og Inov-8 og kan gi deg tips til løpeskoene vi mener er de beste for terrenget. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside tester jevnlig løpesko for terrengløping og vinterløping.

Slik har vi testet

Vi har testet løpesko primært for løping på sti, i terreng. Vi er to testpersoner som har løpt med alle skoene, i varierende og ulendt terreng. Vi har også kjent hvordan skoene fungerer på «transportetapper» med hardere underlag til og fra skogen.

Tidligere favoritter for løping i terrenget, har vært Inov-8 X-Talon 212, Mizuno Wave Ascend 8, VJ iRock 2, Altra Lone Peak 3.0 og Mizuno Wave Hayate 3.

Mange av våre tidligere favoritter er fremdeles i salg, og de er jo ikke blitt dårligere selv om vi ikke har dem med i årets testrunde – tvert om så er det gode muligheter for å gjøre skokupp på tidligere testfavoritter, som er eldre modeller, kontra det som er årets modeller.

Testresultat

Adidas Terrex Agravic

Nei, nei og nei ... Hva er dette da, Adidas?

Greit grep

Stive, harde, tunge, robber deg for enhver løpelyst

Adidas Terrex Agravic

Himmel, Adidas, hva er nå dette? Her er det ikke mye som roper terrengløping for vår del.

For det første, og mest iøynefallende: Greit at hvitt er in blant kidsa, men hvite sko for terrengløping? Virkelig? Det første som skjedde med oss da vi tok med oss de kritthvite skoa til skogs, var (om vi ser bort fra at vi blendet alle vi møtte på veien mot skogen …) at skoene ble brune, gjørmete og rett og slett ganske fæle – og det i løpet av den første kilometeren en regnværsdag. De blir nok aldri blendahvite igjen.

For det andre, tredje og fjerde: Skoene er veldig tunge og stive. Grepet er greit, men ikke som grepet hos testvinneren.

Dette er skoene for deg som vil ha minst mulig glede av å løpe. Er gubben for mye ute og løper i skogen? – Gi ham disse skoene, så skal du se at tiden hjemme vil øke betraktelig.

Og hva er det med det lange lissespennet nederst på skoa? Det første som skjer når du tråkker ut i skauen er jo at kvister og kratt kjøer seg fast under lissene.

Nei, nei, nei. Dette er absolutt ikke noe å bruke pengene på. Skoene er rett og slett blottet for løpelyst.

Pris: Fra 1.400 kroner (G-Max)

Terningkast: 2

Testresultat

La Sportiva Helios SR

Om du noen gang har drømt om jogge i tøfler, er dette skoene for deg

Veldig komfortable og god demping

For myke, lett å tråkke over

La Sportiva Helios SR

Hvis du noen gang har drømt om å jogge i tøfler, er dette antakelig det nærmeste du kommer i en terrengsko:

Skoen fra den italienske produsenten har en særdeles myk såle, som gir god kontakt med underlaget og et godt grep på både sti, steiner og røtter.

Men det blir litt vel mykt: Du kjenner røtter og ujevnheter så godt gjennom sålen at det rett og slett føles litt ubehagelig på det mest ruglete underlaget. Dessuten mangler innersåla stivhet, som gjør at terrengskoen ikke er stabil nok og fort kan føre til overtråkk om man ikke er forsiktig.

Skoen er lett og sitter godt på foten, men passer best på sti uten det veldig ujevne underlaget.

Pris: 1.600 kroner (HektaPåTur)

Terningkast: 3

Testresultat

Salomon S/Lab Ultra

En grei allrounder

Stødig og stabil, god demping

Kan bli litt stiv og tung om du liker en lettere variant

Salomon S/Lab Ultra

Der konkurrenten La Sportiva er en veldig myk versjon av en terrengsko, er Salomon i andre enden av skalaen:

Dette er en veldig stabil, stødig og ganske stiv sko, som kan føles litt tung hvis du er glad i en lettere variant.

Samtidig er den en sko som jevnt over gir godt grep, selv om den sliter litt på tørre barnåler sammenliknet med konkurrentene.

Skoen er enkel å ta på og av på grunn av Salomons egen skolisse-løsning, og den sitter godt på foten.

Denne modellen kan du fint bruke på grusvei, den gir god demping og er dermed en god allrounder, og kan nok fungere fint også som tursko på søndagsturer.

En grei allrounder, som vil fungere godt for mange, men som mangler litt på å gi den store løpsfølelsen.

Pris: 1.424 kroner (Braa Sport)

Terningkast: 4

Testresultat

Inov-8 X-Talon 230

Gode sko som gir god støtte

Godt grep, stødige, god beskyttelse rundt skoen

Noe stiv og hard

Inov-8 X-Talon 230

Vi har tidligere latt oss imponere over Inov-8 i terrenget, spesielt modellen X-Talon 212 som vi testet for fire år siden. Når 212 nå er på vei ut og erstattes av X-Talon 230, ville vi teste om denne er like fra som forgjengeren.

Og ja, dette er absolutt en god etterfølger:

Den er blant skoene som sitter best i terrenget, takket være de grove knastene og den ganske myke gummien – riktignok ikke like myk og klebrig i gummien som Hoka, men absolutt nok til at grepet er veldig bra.

De er også veldig stabile, faktisk mer stødige og stabile enn Hoka. Prisen du betaler for den økte stabiliteten er at de er en del hardere og stivere enn amerikaneren, og de vil kunne føles litt vel stive spesielt på de første løpeturene.

Det er også veldig bra forsterkninger rundt kanten av skoene, som gir god beskyttelse både for skoene og føttene dine om du springer i terreng der du kommer borti steiner og kvister.

En sko vi absolutt kan anbefale for deg som løper på sti og skogbunn.

Pris: 1.300 kroner (Outdoor Experten)

Terningkast: 5

Testresultat

Hoka Evo Jawz

Hoka har greid det igjen, og vinner vår test av fem terrengløpesko

Fantastisk grep, god demping, komfortable

Noe svak beskyttelse ved overgangen såle/sko

Hoka Evo Jawz

Tidligere har vi testet:

Her er terrengskoene vi tidligere har testet, sortert på terningkast og med testår i parentes.

Terningkast 6:

Terningkast 5:

Terningkast 4:

Terningkast 3:

Terningkast 2:

Terningkast 1:

Wow! Hoka har greid det igjen! De har tidligere imponert stort, både med mer dempede sko i terrenget og som løpesko uten pigg på vinteren.

Hoka Evo Jawz er en ny modell som kom nå i vår. Den er ganske annerledes fra det vi forbinder med Hoka-sko, og for eksempel One-One Speedgoat som vi har testet tidligere, med de typiske Hoka-sålene.

Her har de strippet ned til en lav terrengsko som minner mye om sko som tidligere har vunnet tester hos Dinside, som Inov-8 X-talon 212 og VJ iRock.

Evo Jawz er kort sagt de beste skoene i denne testen, og vår absolutte favoritt. De er veldig lette og de sitter godt på foten. De krafser seg vei gjennom tilgrodde stier, over gjørmete partier og over steiner og røtter. Og, det som er mest viktig av alt når det kommer til terrengløping: Vi føler oss 100 prosent trygge på at skoene sitter.

Dette sørger de grove knastene under skoene for. Sålen er i myk gummi, og de gir faktisk også god demping om du må forsere noen strekninger på asfalt eller hard grus.

Skoene er stabile, og gir veldig god kontakt med underlaget.

Det eneste vi har å utsette, er at skoene som jo er veldig lette, mangler en god forsterkning rundt tuppen av skoen. Det gir litt dårlig beskyttelse i terreng med kvister, steiner og røtter. Allerede etter to løpeturer opplevde en av testerne at sammenføyningen mellom såle og sko foran på skoen, begynte å løsne.

Om du har lyst på et par sko som trigger løpelysten, er dette skoene for deg – eller i alle fall for oss.

BEST I TEST: Hoka Evo Jawz er vår desiderte favoritt blant testpanelet denne gang. Hadde det bare ikke vært for svakheten i overgangen mellom såle og sko, hadde dette vært en 6-er. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BEST I TEST: Hoka Evo Jawz er vår desiderte favoritt blant testpanelet denne gang. Hadde det bare ikke vært for svakheten i overgangen mellom såle og sko, hadde dette vært en 6-er. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Vær oppmerksom på at de farger av på sokkene de første løpeturene – men dette forsvinner etter hvert. Bare ikke ta på yndlingssokkene når skoene skal løpes inn.

Hadde det ikke vært for svakheten i sammenføyningen mellom såle og sko, hadde dette vært en 6-er, men det er fremdeles den desidert beste skoen å løpe med.

Pris: 1.689 kroner (Outnorth)

Terningkast: 5 – og «Best i test»

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer