Dinside tester jevnlig løpesko for terrengløping og vinterløping.
Slik har vi testet
Vi har testet løpesko primært for løping på sti, i terreng. Vi er to testpersoner som har løpt med alle skoene, i varierende og ulendt terreng. Vi har også kjent hvordan skoene fungerer på «transportetapper» med hardere underlag til og fra skogen.
Tidligere favoritter for løping i terrenget, har vært Inov-8 X-Talon 212, Mizuno Wave Ascend 8, VJ iRock 2, Altra Lone Peak 3.0 og Mizuno Wave Hayate 3.
Mange av våre tidligere favoritter er fremdeles i salg, og de er jo ikke blitt dårligere selv om vi ikke har dem med i årets testrunde – tvert om så er det gode muligheter for å gjøre skokupp på tidligere testfavoritter, som er eldre modeller, kontra det som er årets modeller.
Testresultat
Adidas Terrex Agravic
Greit grep
Stive, harde, tunge, robber deg for enhver løpelyst
Adidas Terrex Agravic
Himmel, Adidas, hva er nå dette? Her er det ikke mye som roper terrengløping for vår del.
For det første, og mest iøynefallende: Greit at hvitt er in blant kidsa, men hvite sko for terrengløping? Virkelig? Det første som skjedde med oss da vi tok med oss de kritthvite skoa til skogs, var (om vi ser bort fra at vi blendet alle vi møtte på veien mot skogen …) at skoene ble brune, gjørmete og rett og slett ganske fæle – og det i løpet av den første kilometeren en regnværsdag. De blir nok aldri blendahvite igjen.
For det andre, tredje og fjerde: Skoene er veldig tunge og stive. Grepet er greit, men ikke som grepet hos testvinneren.
Dette er skoene for deg som vil ha minst mulig glede av å løpe. Er gubben for mye ute og løper i skogen? – Gi ham disse skoene, så skal du se at tiden hjemme vil øke betraktelig.
Og hva er det med det lange lissespennet nederst på skoa? Det første som skjer når du tråkker ut i skauen er jo at kvister og kratt kjøer seg fast under lissene.
Nei, nei, nei. Dette er absolutt ikke noe å bruke pengene på. Skoene er rett og slett blottet for løpelyst.
Pris: Fra 1.400 kroner (G-Max)
Terningkast: 2
Testresultat
La Sportiva Helios SR
Veldig komfortable og god demping
For myke, lett å tråkke over
La Sportiva Helios SR
Hvis du noen gang har drømt om å jogge i tøfler, er dette antakelig det nærmeste du kommer i en terrengsko:
Skoen fra den italienske produsenten har en særdeles myk såle, som gir god kontakt med underlaget og et godt grep på både sti, steiner og røtter.
Men det blir litt vel mykt: Du kjenner røtter og ujevnheter så godt gjennom sålen at det rett og slett føles litt ubehagelig på det mest ruglete underlaget. Dessuten mangler innersåla stivhet, som gjør at terrengskoen ikke er stabil nok og fort kan føre til overtråkk om man ikke er forsiktig.
Skoen er lett og sitter godt på foten, men passer best på sti uten det veldig ujevne underlaget.
Pris: 1.600 kroner (HektaPåTur)
Terningkast: 3
Testresultat
Salomon S/Lab Ultra
Stødig og stabil, god demping
Kan bli litt stiv og tung om du liker en lettere variant
Salomon S/Lab Ultra
Der konkurrenten La Sportiva er en veldig myk versjon av en terrengsko, er Salomon i andre enden av skalaen:
Dette er en veldig stabil, stødig og ganske stiv sko, som kan føles litt tung hvis du er glad i en lettere variant.
Samtidig er den en sko som jevnt over gir godt grep, selv om den sliter litt på tørre barnåler sammenliknet med konkurrentene.
Skoen er enkel å ta på og av på grunn av Salomons egen skolisse-løsning, og den sitter godt på foten.
Denne modellen kan du fint bruke på grusvei, den gir god demping og er dermed en god allrounder, og kan nok fungere fint også som tursko på søndagsturer.
En grei allrounder, som vil fungere godt for mange, men som mangler litt på å gi den store løpsfølelsen.
Pris: 1.424 kroner (Braa Sport)
Terningkast: 4
Testresultat
Inov-8 X-Talon 230
Godt grep, stødige, god beskyttelse rundt skoen
Noe stiv og hard
Inov-8 X-Talon 230
Vi har tidligere latt oss imponere over Inov-8 i terrenget, spesielt modellen X-Talon 212 som vi testet for fire år siden. Når 212 nå er på vei ut og erstattes av X-Talon 230, ville vi teste om denne er like fra som forgjengeren.
Og ja, dette er absolutt en god etterfølger:
Den er blant skoene som sitter best i terrenget, takket være de grove knastene og den ganske myke gummien – riktignok ikke like myk og klebrig i gummien som Hoka, men absolutt nok til at grepet er veldig bra.
De er også veldig stabile, faktisk mer stødige og stabile enn Hoka. Prisen du betaler for den økte stabiliteten er at de er en del hardere og stivere enn amerikaneren, og de vil kunne føles litt vel stive spesielt på de første løpeturene.
Det er også veldig bra forsterkninger rundt kanten av skoene, som gir god beskyttelse både for skoene og føttene dine om du springer i terreng der du kommer borti steiner og kvister.
En sko vi absolutt kan anbefale for deg som løper på sti og skogbunn.
Pris: 1.300 kroner (Outdoor Experten)
Terningkast: 5
Testresultat
Hoka Evo Jawz
Fantastisk grep, god demping, komfortable
Noe svak beskyttelse ved overgangen såle/sko
Hoka Evo Jawz
Tidligere har vi testet:
Her er terrengskoene vi tidligere har testet, sortert på terningkast og med testår i parentes.
Terningkast 6:
- Altra Lone Peak 3.0 (2017)
- Mizuno Wave Hayate 3 (2017)
- VJ Sport Irock 2 (2016)
- Inov-8 X-talon 212 (2014)
- Mizuno Wave Ascend 8 (2014)
Terningkast 5:
- Saucony Peregrine 7 (2017)
- Merrell Agility Peak Flex (2017)
- Asics Gel-FujiTrabuco 5 GTX (2017)
- Hoka One-One Speedgoat (2016)
- Inov-8 X-Claw 275 (2016)
- Karhu Flow 3 Trail Fulcrum (2014)
Terningkast 4:
- Mizuno Wave Daichi (2016)
Terningkast 3:
- Icebug Enlight RB9x (2014)
Terningkast 2:
- Salomon Speedcross 4 (2016)
Terningkast 1:
- Asics Gel Fuji Runnegade 2 (2016)
Wow! Hoka har greid det igjen! De har tidligere imponert stort, både med mer dempede sko i terrenget og som løpesko uten pigg på vinteren.
Hoka Evo Jawz er en ny modell som kom nå i vår. Den er ganske annerledes fra det vi forbinder med Hoka-sko, og for eksempel One-One Speedgoat som vi har testet tidligere, med de typiske Hoka-sålene.
Her har de strippet ned til en lav terrengsko som minner mye om sko som tidligere har vunnet tester hos Dinside, som Inov-8 X-talon 212 og VJ iRock.
Evo Jawz er kort sagt de beste skoene i denne testen, og vår absolutte favoritt. De er veldig lette og de sitter godt på foten. De krafser seg vei gjennom tilgrodde stier, over gjørmete partier og over steiner og røtter. Og, det som er mest viktig av alt når det kommer til terrengløping: Vi føler oss 100 prosent trygge på at skoene sitter.
Dette sørger de grove knastene under skoene for. Sålen er i myk gummi, og de gir faktisk også god demping om du må forsere noen strekninger på asfalt eller hard grus.
Skoene er stabile, og gir veldig god kontakt med underlaget.
Det eneste vi har å utsette, er at skoene som jo er veldig lette, mangler en god forsterkning rundt tuppen av skoen. Det gir litt dårlig beskyttelse i terreng med kvister, steiner og røtter. Allerede etter to løpeturer opplevde en av testerne at sammenføyningen mellom såle og sko foran på skoen, begynte å løsne.
Om du har lyst på et par sko som trigger løpelysten, er dette skoene for deg – eller i alle fall for oss.

Vær oppmerksom på at de farger av på sokkene de første løpeturene – men dette forsvinner etter hvert. Bare ikke ta på yndlingssokkene når skoene skal løpes inn.
Hadde det ikke vært for svakheten i sammenføyningen mellom såle og sko, hadde dette vært en 6-er, men det er fremdeles den desidert beste skoen å løpe med.
Pris: 1.689 kroner (Outnorth)
Terningkast: 5 – og «Best i test»
