Test av kakespader

- Hjelpes, denne skviser jo hele kaka!

Se hvilken kakespade som gjør det dårligst og best i Dinsides store test. Vi viser deg også hvordan du skjærer et perfekt kakestykke nederst i saken.

7 KAKESPADER: Hele sju kakespader er testet på fire typiske nasjonaldagskaker for å hjelpe deg å velge riktig til den store festen. Her kan du se hvordan kakestykkene ble med de ulike kakespadene. Øverst fra venstre: Ikea, Nille, Hardangerbestikk og Coop. Nederst fra venstre: Clas Ohlson, Rosendahl og TGR. Foto: Nina Hansen.
7 KAKESPADER: Hele sju kakespader er testet på fire typiske nasjonaldagskaker for å hjelpe deg å velge riktig til den store festen. Her kan du se hvordan kakestykkene ble med de ulike kakespadene. Øverst fra venstre: Ikea, Nille, Hardangerbestikk og Coop. Nederst fra venstre: Clas Ohlson, Rosendahl og TGR. Foto: Nina Hansen. Vis mer
Publisert

Nasjonaldagen er like om hjørnet. Det betyr bunad, korps, flagg, pølse, is og kake.

Blant de typiske 17. mai-kakene finner vi gjerne marsipankake og pavlovaterte, og disse kan by på utfordringer når de skal deles opp.

- Marsipankaker flater fort ut hvis du ikke skjærer skikkelig gjennom, så noen ganger må du ha kniv i tillegg til kakespade, sier Wenche Kjelsaas, konditor ved Baker Hansen. Hun har 26 års erfaring i yrket.

Når det gjelder pavlovaterten, kan det være vanskelig å få med alt, både marengsbunn, vaniljekrem og bær.

Ikke press spaden ned i kaken

Og, hva kjennetegner en god kakespade? Kjelsaas lister opp fem kriterier:

EKSPERTEN: Konditor Wenche Kjelsaas har jobbet hos Baker Hansen hele sitt yrkesaktive liv. Hun har hjulpet Dinside å teste kakespader til 17. maifesten. Foto: Nina Hansen.
EKSPERTEN: Konditor Wenche Kjelsaas har jobbet hos Baker Hansen hele sitt yrkesaktive liv. Hun har hjulpet Dinside å teste kakespader til 17. maifesten. Foto: Nina Hansen. Vis mer

- Den bør ha en god vinkel på håndtaket, ikke være for liten, ikke ha for bredt blad, komme gjennom kaken uten hjelp fra kniv og gi et helt, fint kakestykke til slutt.

Nå lurer du kanskje på hvilken kakespade som tilfredsstiller disse kravene, eller om den du har er god nok. Dinside gjør jobben lettere for deg, for vi har testet sju kakespader sammen med konditor Kjelsaas.

Kakespadene spenner i pris fra 30 til 319 kroner, og de er vurdert med terningkast etter kriteriene nevnt over, hvor gjennomsnittet utgjør endelig karakter.

Alle kakespadene er testet på fire typiske fest-kaker: Marsipankake, ostekake, sjokoladekake og bringebærkake.

TGR, 30 kroner

NESTEN UBRUKELIG: Kakespaden fra danske TGR er ikke skarp nok og har en rar tykkelse, som gir rare kakestykker på asjetten. Konditor Kjelsaas er, imidlertid, enig i ordtaket den er pyntet med. Foto: Nina Hansen.
NESTEN UBRUKELIG: Kakespaden fra danske TGR er ikke skarp nok og har en rar tykkelse, som gir rare kakestykker på asjetten. Konditor Kjelsaas er, imidlertid, enig i ordtaket den er pyntet med. Foto: Nina Hansen. Vis mer

- Herregud, denne skviser jo hele kaken, utbryter Kjelsaas mens hun skjærer i sjokoladekaken.

Skjærebladet til kakespaden fra TGR er ikke skarpt nok, i tillegg til at det er for bredt. Det er en rar form på kakespaden, så det er vanskelig å komme under og ta ut kakestykket. Håndtaket, derimot, er greit å holde i.

Kakestykkene blir ikke særlig fine med denne. Marsipankaken blir litt «krunsjet». Av kakene spaden er testet på, takler den bringebærkaken best. Denne holder ikke til mer enn terningskast tre.

Coop Obs Spiis, 39 kroner

MIDT PÅ TREET: Coops kakespade har sine svakheter, men fungerer helt greit til 17. mai-kakene. Foto: Nina Hansen.
MIDT PÅ TREET: Coops kakespade har sine svakheter, men fungerer helt greit til 17. mai-kakene. Foto: Nina Hansen. Vis mer

Kakespaden fra Coop er den som har kortest og rundest blad, som byr på utfordringer i møte med de store kakene. Du må ta flere skjæretak for å komme fra midten og ut til enden av kakene, og det er ikke så lett å komme under og få ut kakestykkene.

TUPPEN KNEKKER: Her ser du hva som skjedde når vi brukte kakespaden fra Coop på ostkaken. Siden den er kort, bred og rund kommer den ikke under hele stykket når det skal løftes ut, og dermed knekker tuppen. Foto: Nina Hansen.
TUPPEN KNEKKER: Her ser du hva som skjedde når vi brukte kakespaden fra Coop på ostkaken. Siden den er kort, bred og rund kommer den ikke under hele stykket når det skal løftes ut, og dermed knekker tuppen. Foto: Nina Hansen. Vis mer

- Når jeg skal ta ut ostekakestykket, kommer jeg ikke under hele, som gjør at tuppen knekker, sier Kjelsaas.

Skaftet er imidlertid langt og godt å holde i.

I de fleste tilfellene slipper kakestykkene godt når de skal legges over på asjett, men sjokoladekakestykket etterlater en stor klump fra bunnen på kakespaden, som ikke skjer med konkurrentene. Denne kakespaden ender derfor med et terningskast fire.

Ikea Dragon, 49 kroner

SKJÆRER BRA: Svenske Ikea har det meste du trenger til hus og hjem, også en velfungerende kakespade. Bortsett fra rart tyngdepunkt, gir denne fine kakestykker. Foto: Nina Hansen.
SKJÆRER BRA: Svenske Ikea har det meste du trenger til hus og hjem, også en velfungerende kakespade. Bortsett fra rart tyngdepunkt, gir denne fine kakestykker. Foto: Nina Hansen. Vis mer

- Denne har et merkelig tyngdepunkt. Det er akkurat som om den vil ut av hånden min, sier konditoren mens hun veier kakespaden i grepet sitt.

Dette skaper en ubalanse, som påvirker opplevelsen av å dele opp alle kakene. Kakespaden fra Ikea fungerer best på sjokoladekaken sammenlignet med de andre kakene den får bryne seg på.

Kjelsaas synes også at kakespaden burde vært spissere, selv om den gir helt greie kakestykker.

- Den ligger ikke godt i hånden, men skjærer og løfter fint, oppsummerer hun, som betyr at den holder til terningskast fire.

Clas Ohlson, 49,90 kroner

GULLSPADEN: Clas Ohlson er den eneste leverandøren til testen som kjører gull i stedet for sølvfarget kakespade. Det blir ikke toppscore av den grunn, men ei ganske god kakespade likevel. Foto: Nina Hansen.
GULLSPADEN: Clas Ohlson er den eneste leverandøren til testen som kjører gull i stedet for sølvfarget kakespade. Det blir ikke toppscore av den grunn, men ei ganske god kakespade likevel. Foto: Nina Hansen. Vis mer

«Oi, denne var veldig skarp!» er den umiddelbare reaksjonen til Kjelsaas når hun skjærer i marsipankaken med kakespaden fra Clas Ohlson.

Men, hun synes håndtaket er litt spinkelt og vanskelig å navigere. Hun påpeker også at kakespaden vingler litt når hun skjærer gjennom sjokoladekaken.

Det er, derimot, et pluss at skjærebladet er smalt og spisst, samt at kakestykkene slipper fint fra spaden når hun skal legge dem over på asjett.

Marsipankakestykket blir litt maltraktert, synes konditoren. Denne kakespaden får et sterkt terningskast fire.

Nille, 49,90 kroner

BILLIG OG BEST: Du trenger ikke å betale mer enn 50 kroner for en testvinner. Kakespaden fra Nille får toppkarakter i nesten alle kriteriene, og i tillegg gjør rosemønsteret på skaftet den svært så dekorativ på kakebordet. Foto: Nina Hansen.
BILLIG OG BEST: Du trenger ikke å betale mer enn 50 kroner for en testvinner. Kakespaden fra Nille får toppkarakter i nesten alle kriteriene, og i tillegg gjør rosemønsteret på skaftet den svært så dekorativ på kakebordet. Foto: Nina Hansen. Vis mer

Det er mye som skiller denne fra de andre billige kakespadene i testen. Der den fra TGR er nesten ubrukelig, er denne fra Nille en av testvinnerne.

- Denne er god å holde i, skjærer godt gjennom alle kakene og løfter ut hele, fine kakestykker, oppsummerer konditor Kjelsaas.

Eneste lille minus er at håntaket kunne vært litt bedre å holde i, men dette er bare flisespikkeri. Med andre ord, denne kakespaden gir deg valuta for pengene og mere til. Et soleklart terningkast seks.

Rosendahl Grand Cru, 199 kroner (hos Jernia)

SMOOTH SPADE: Denne kakespaden fra Rosendahl er spiss og god å holde i. Kakestykkene blir også svært fine. Foto: Nina Hansen.
SMOOTH SPADE: Denne kakespaden fra Rosendahl er spiss og god å holde i. Kakestykkene blir også svært fine. Foto: Nina Hansen. Vis mer

Nå hopper vi en god del i pris sammenlignet med de andre kakespadene i testen. Denne fra Rosendahl er en av bestselgerne på markedet.

I likhet med flere av kakespadene i testen, har ikke denne en knivside på skjærebladet, men spissen veier opp for dette og fører til at kakespaden klarer å bryte seg gjennom toppen av kakene.

- Denne var veldig «smooth». God tyngde, men den er kanskje litt bred og lang, sier Kjelsaas.

Hun synes den egner seg best til sjokoladekaker. Selv om den er litt vanskelig å løfte ut kakestykkene med, får den toppscore og terningskast seks.

Hardangerbestikk Ramona, 319 kroner (hos Jernia)

KAKEKLASSIKER: Hardangerbestikk tilbyr en rekke ulike kakespademodeller. Ramona, som vi har testet, har en knivside som bidrar til at kakespaden skjærer gjennom de fleste kaker, og formen gjør det enkelt å komme under og løfte kakestykkene. Foto: Nina Hansen.
KAKEKLASSIKER: Hardangerbestikk tilbyr en rekke ulike kakespademodeller. Ramona, som vi har testet, har en knivside som bidrar til at kakespaden skjærer gjennom de fleste kaker, og formen gjør det enkelt å komme under og løfte kakestykkene. Foto: Nina Hansen. Vis mer

Så er vi ved siste kakespade i testen, som i tillegg er den dyreste. Hardangerbestikk har flere kakespademodeller, men Ramona-modellen er den som selger mest, ifølge Jernia.

- Før jeg prøvde den, synes jeg håndtaket burde hatt mer vinkel oppover, men etter å ha testen den på alle kakene, synes jeg at håndtaket er mer enn godt nok, sier konditoren.

Kjelsaas synes faktisk kakespaden er «utrolig god å holde i». Den har fordel med en knivside på skjærebladet i tillegg til spissen. Sammen fører dette til at kakespaden trenger seg godt gjennom alle typer kaker.

Det blir også påpekt at kakestykkene slipper lett fra spaden når de legges over på asjett. Ut fra disse kommentarene, er det ikke overraskende at kakespaden får terningskast seks.

Testresultat

Test av kakespader

Nille, Hardangerbestikk og Rosendahl er testvinnerne

Alle tre kakespader skjærer, løfter og serverer fine kakestykker uten hjelp fra andre kjøkkenredskaper

Håndtaket på Nilles kakespade kunne vært litt bredere

Konditorens tips: Slik skjærer du et kakestykke

Nå har du forhåpentligvis funnet ut hvilken kakespade du skal kjøpe, eller om den du allerede har holder mål.

På 17. mai-festen kan det, imidlertid, oppstå andre problemer, for du er kanskje blant dem som får makspuls når du må starte med å skjære en kake. For hvor skal du begynne å skjære? Hvor stort skal stykket være? Hvordan løfter du det ut uten å søle?

Ifølge konditor Kjelsaas er en av de vanligste feilene folk gjør når de skal dele opp kaker at de presser, ikke skjærer med kakespaden. Videre får du en steg-for-steg-guide til hvordan du deler ei kake.

Steg 1: Gå inn til midten av kaken, sett spissen av kakespaden ned og la resten av skjærebladet følge med. Gjør forsiktige skjærebevegelser, ikke press spaden ned i kaken.

Foto: Nina Hansen.
Foto: Nina Hansen. Vis mer

Steg 2: Legg kakespaden flatt oppå kaken for å måle bredden du trenger under når du skal løfte ut stykket, og gjenta samme skjæreprosedyre som i forrige steg. Pass på å skjære helt gjennom.

Foto: Nina Hansen.
Foto: Nina Hansen. Vis mer

Steg 3: Press kakespaden forsiktig inn under stykket du har skåret det ut og løft det rett opp.

Foto: Nina Hansen.
Foto: Nina Hansen. Vis mer

Steg 4: Skrå kakespaden litt ned mot asjetten og gi stykket et lite dytt for å få det av spaden.

Foto: Nina Hansen.
Foto: Nina Hansen. Vis mer

Steg 5: Spis og nyt.

Foto: Nina Hansen.
Foto: Nina Hansen. Vis mer

Kos deg med kaken!

Sist oppdatert 4. mai 2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer