Hånddesinfiserende middel

Hjemmelaget håndsprit - enkelt og greit?

Det er én ingrediens hele effekten står og faller på.

HÅNDSPRIT: Kan du kjøpe ei flaske med 60 prosent sprit på polet og ha ditt eget hånddesinfeksjonsmiddel? Svaret får du i saken under. Foto: Eilin Lindvoll.
HÅNDSPRIT: Kan du kjøpe ei flaske med 60 prosent sprit på polet og ha ditt eget hånddesinfeksjonsmiddel? Svaret får du i saken under. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Har dere Antibac?

– Nei, var svaret hos flere apotek, inkludert de to Dinside var innom torsdag denne uka. Der ble vi nemlig møtt av tomme hyller der desinfeksjonsmidlene pleier å stå.

TOMT PÅ APOTEKET: Det er ikke lett å få tak i fabrikklaget håndsprit om dagen. På flere apotek er hyllene tomme. Foto: Eilin Lindvoll.
TOMT PÅ APOTEKET: Det er ikke lett å få tak i fabrikklaget håndsprit om dagen. På flere apotek er hyllene tomme. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

På nett opplyser både Apotek 1 og Vitus Apotek om at det er tomt for Antibac-produkter på nettlagrene deres, og at de bakteriedrepende midlene bare er å finne på et fåtall apotek. Apotek 1 har i tillegg avgrenset kjøpene av desinfeksjon til «maks fem pr. kunde».

MÅ BEGRENSES: Apoteket har sett seg nødt til å begrense antall hånddesinfiserende produkter hver kunde kan kjøpe. Foto: skjermdump.
MÅ BEGRENSES: Apoteket har sett seg nødt til å begrense antall hånddesinfiserende produkter hver kunde kan kjøpe. Foto: skjermdump. Vis mer

Det er liten tvil om at det er coronaviruset som har fått folk til å hamstre håndsprit, på samme måte som dagligvarebutikkene ser hermetikkhyllene bli tømt.

Hjemmelaget håndsprit med nett-oppskrift

Men, hvor vanskelig er det egentlig å lage egen håndsprit? Det er vel bare å få tak i sprit på polet og blande den med et eller annet?

Et kjapt Google-søk på hvordan vi kan lage håndsprit hjemme på kjøkkenbenken gir flere treff: The Verge og WikiHow, blant andre, har oppskrifter basert på alkohol av typen 99 prosent isopropyl, aloe vera-gelé og diverse essensielle oljer.

I tillegg har selveste sjaman Durek postet en oppskrift på sin Instagram-profil:

Veldig enkelt å lage, men …

Dinside har tatt kontakt med Alexander Sandtorv, førsteamanuensis ved kjemisk institutt på Universitetet i Oslo, for å høre om disse oppskriftene på nett faktisk kan funke.

Alexander Sandtorv, førsteamanuensis ved kjemisk institutt på Universitetet i Oslo.
Alexander Sandtorv, førsteamanuensis ved kjemisk institutt på Universitetet i Oslo. Vis mer

- Hånddesinfeksjon er veldig enkel å lage. De fleste produkter består bare av noen få ingredienser: Etanol (eller sprit), vann, glyserol og noen andre stoffer i mindre mengder, sier Sandtov til Dinside.no.

Det er etanolen som er den aktive ingrediensen i disse produktene. Den har evnen til å drepe mange mikroorganismer, som bakterier og virus, fortsetter han.

Selv om det er enkelt å blande disse ingrediensene, er det ikke sikkert du bør velge å gå for et hjemmelaget alternativ,

Krever riktig alkoholprosent

Det er nemlig ikke så enkelt at det bare er å dra en tur på polet, kjøpe det sterkeste de har der, blande det med litt aloe vera-gelé og vips, så har du et velfungerende, hjemmelaget hånddesinfeksjonsmiddel.

SPRIT OG ALOE VERA: Er det alt som skal til?
SPRIT OG ALOE VERA: Er det alt som skal til? Vis mer
Foto: Eilin Lindvoll
Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Den høyeste alkoholprosenten de selger på Vinmonopolet er nemlig 60 prosent, og det er for lavt, ifølge Sandtorv.

- Mengden etanol, eller alkohol, er helt essensiell for at hånddesinfeksjonen skal fungere optimalt. De fleste produktene har alkoholprosent et eller annet sted mellom 70 og 95 prosent. Det er denne konsentrasjonen som fungerer best for å drepe flest typer mikroorganismer, forklarer han.

Sprit fra polet, med 60 prosent alkohol, fungerer derfor ikke så godt, selv om den kan drepe noen typer mikroorganismer, samt hindre veksten av andre.

Det som også er litt interessant, er at ren sprit på over 99 prosent heller ikke er optimalt å dynke hendene i. Det må nemlig litt vann til i blandingen for at håndspriten skal fungere som den skal.

Når det gjelder bruk av isopropanol i hjemmelaget håndsprit, sier Sandtorv at isopropanol også er desinfiserende og brukes til dette formålet. Noen håndsprittyper er også tilsatt små mengder isopropanol, selv om de fleste er etanol-baserte.

Håndvask slår hjemmelaget desinfeksjon

Hva synes så kjemikeren om de mange oppskriftene på håndsprit som finnes på nett? Har de noen svakheter, ifølge ham?

- Ja, at de ikke virker, og at de som anbefaler oppskriftene ikke vet hva de snakker om. Det er jo to ganske viktige svakheter, svarer Sandtorv.

- Jeg er også helt sikker på at mange slike oppskrifter er ment godt, selv om de er misvisende eller ikke riktig, legger han til.

Mange har en tanke om at hjemmelaget alltid er best, for eksempel at hjemmelaget brød er mye bedre en butikkbrød. I den kjemiske og medisinske verden er det, derimot, ikke helt slik at hjemmelaget er best.

- Fagpersoner bruker veldig lang tid til å hente inn relevant kunnskap og ekspertise, og er ofte de best kvalifiserte til å formulere produkter og midler som skal ha bestemte effekter, sier Sandtorv.

- Håndsprit er jo slående enkelt å lage med bare to til tre ingredienser, men som vi ser er det ikke fullt så enkelt likevel. Når hvermannsen skal lage det selv, kan de blande de tre ingrediensene i forhold som gjør at produktet fungerer dårligere eller ikke i det hele tatt, understreker han videre.

Og, avslutningsvis har kjemikeren enda et viktig poeng:

Ingenting slår å vaske hendene. Ekspertene sier at håndsprit er et godt alternativ til håndvask når det ikke er mulig, men håndsprit kan ikke erstatte en god håndvask.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer