Coronasituasjonen de siste ukene har blant annet ført til stengte treningssentre landet over. Da er alt fra løping til bruk av smarte treningsapper et god alternativ.

Ikke alle pauser treningsavgiften
Også trening med strikk er enkelt å gjennomføre hjemmefra. Og det er en god treningsform, ifølge førsteamanuensis Ola Eriksrud ved Institutt for fysisk prestasjonsevne på Norges idrettshøyskole, som gir gode tips om øvelser til hjemmetreningen.
Derfor er strikk bra
Ifølge Eriksrud gir strikken motstand som utfordrer det nevromuskulære systemet i større grad enn uten strikk.
Utfordingen er at strikken strekkes ut og gir stor motstand i kun en liten del av bevegelsesbanen.

Test av superundertøy - én sekser!
- Derfor bør man eventuelt gjøre øvelser hvor strikken gir stor motstand i ulike deler av bevegelsesbanen, forklarer han.
Også kiropraktorgruppen skriver på nettsidene sine at strikk er et enkelt redskap for å tilføre større belastning ved gjennomføringen av en øvelse. Strikk er som kjent mye brukt for å trene seg opp ved skader og slitasje.
Treningsøvelser med strikk
Vi har bedt Eriksrud tipse oss om noen gode øvelser som dekker store deler av kroppen, til hjemmetrening i disse dager.

Fem gode apper for hjemmetrening
Det fins en del forskjellige strikker, og her må du kanskje improvisere litt. Vi hadde liggende en med håndtak, som vi i noen av øvelsene forlenget med tauet til en hengekøye for å få en lengre strikk å jobbe med.
Knebøy
Det er ifølge Eriksrud viktig at strikken er stiv/stram nok slik at det er mostand som man må jobbe litt tøft med. Pass på at strikken tåler belastningen den utsettes for. Her kan man stå på strikken, men den vil utsettes for slitasje dersom man gjør det.


Utfall forover
I denne øvelsen skal man ta strikken rundt midjen, helst en litt tykk strikk, og fest strikken i et sikkert anker litt lavere enn hoftehøyde.
Stå langt nok unna og spenn opp strikken slik at du må jobbe for å stå imot.
Her kan du ta et utvalg repetisjoner på den ene siden og bytte side, eller ta annenhver fot.


Utfall sideveis
Også her tar du strikken rundt livet, og fester strikken i et sikkert anker litt lavere enn hoftehøyde. Stå langt nok unna og spenn opp strikken slik at du må jobbe for å stå imot. Her kan du ta et utvalg repetisjoner på den ene siden, før du bytter til den andre siden.


Du kan også gjøre en variant av utfall for å trene mage og rygg, ved å feste strikken i hoftehøyde og holde den med begge hender over hodet med strake armer. Ta små utfall forover, sideveis og bakover. Sørg for å holde kroppen stiv og stå imot påvirkningen fra strikken fra å bli dratt den ene eller den andre veien med bruk av mage og ryggmuskler.
Øvelser for overkroppen
Fest strikken sikkert bak deg i cirka skulderhøyde. Du kan bruke en eller to strikker. Stå oppreist og press forover med begge hender.


Igjen fester du strikken godt i skulderhøyde, denne gangen foran deg. Stå oppreist og dra bakover med begge hender. Du kan bruke en eller to strikker, avhengig av hva du har.


Sittende roing
En enkel øvelse for å trene korsryggen, er sittende roing. Her kan du feste strikken rundt beina, eller rundt noe annet i rommet, og dra armene rolig mot bakover.


Nedtrekk
Fester du strikken litt høyt, kan du trene skuldrene og baksiden av ryggen med øvelsen nedtrekk. Hold armene oppover med litt tilbakelent overkropp, og dra strikkene rolig nedove, som på bildet under.


Forskjellige typer strikk
Som du kan se på bildene, brukte vi en strikk som har håndtak i begge endre. Det fins også strikk uten håndtak, som også er lenger enn den vi hadde tilgjengelig. Ola Eriksrud anbefaler såkalte ropes, som er en form for gubbibånd som fungerer bra til trening med strikk.
Det fins også kortere strikk, ofte kalt rubber bands eller mini bands, som du kan bruke til økt motstand i forskjellige øvelser.
Ved å søke opp treningsstrikk på eksempelvis Prisjakt, får du oversikt over hva som fins.
Her ser du noen eksempler på enkle øvelser på roede.com.
