Smakstest:

HOHoh!: Ny julebrussaft slår alle

Fjorårets suksess er tilbake, og til uka er to nye utfordrere på plass i butikkene. Vi har testet.

PÅ TESTBENKEN: Fjorårets salgssuksess blir utfordret av to nykommere, en brun og en rød.
PÅ TESTBENKEN: Fjorårets salgssuksess blir utfordret av to nykommere, en brun og en rød. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi elsker julemat og julebrus og fjorårets store vinner var saft med julebrussmak fra Fun Light. 83 000 flasker julebrussaft fløy ut av hyllene, og i de siste ukene før jul lå det flasker på Finn med pris opp til 1000 kroner per flaske.

I år er Orkla bedre forberedt, og lover at de ikke skal gå tomme. Samtidig kommer utfordrer Lerum på banen, med intet mindre enn to versjoner ZERoh! med med smak av julebrus; en rød og en brun.

Hvilken vil du helst ha?

Rød eller brun julebrus er et spørsmål man ikke skal spøke med. De fleste velger det de har vokst opp med, men det er også noen merker som seiler opp som vinnere, og Hamar og Lillehammers brune julebrus gjør som regel storeslem i tester. Kan ZERoh!s brune gjøre det samme?

I TESTPANELET: Niclaes Norstad fra Couch.
I TESTPANELET: Niclaes Norstad fra Couch. Vis mer

Vi har fått hjelp av Niclaes Norstad, barsjef på Couch aperitivobar i Oslo, til å teste.

Norstad har vokst opp med både brun julebrus, men siden deler av familien foretrekker rød, har han fått sin andel av begge deler, i tillegg til familiens noe originale juledrikk: 50:50 vørterøl og Solo, som ifølge barsjefen skal passe ypperlig til mat.

Hva julebrus skal lukte og smake, avhenger av type.

– Brun julebrus skal smake fruktchampagne med vanilje og hint av krydder, mens rød skal smake bringebærbrus med vanilje og hint av krydder.

Det er også viktig at duften sitter, det er halve smaksopplevelsen, ifølge Norstad.

– Det er derfor vi ikke serverer drinker med sugerør i denne baren.

Gode sukkerfrie alternativer

Sukkerfri saft og brus har gjerne en egen, meget kunstig smak, som ikke alltid er like behagelige. Det er åpenbart at alle disse tre er sukkerfrie, men ingen av dem skjemmes av det. Kanskje fordi vi er vant til at julebrus smaker ganske kunstig?

Når saften er på flasken ser alle tre ut som litt godt konsentrerte julebrus, men i glasset blir fargen meget lys. Alle skal blandes ut i forholdet 1:9, så de er ganske drøye, men den visuelle opplevelsen blir tydelig saft, ikke julebrus. De smaker også mye svakere.

- Om du endrer litt på forholdstallet og lager litt sterkere saft, kan du nesten lage din egen julebrus i kullsyremaskin, sier Norstad.

Slik testet vi:

  • Vi har smakt oss gjennom de tre julebrussaftene som er på markedet, fra Lerum og Orkla med eksperthjelp av Niclaes Norstad, barsjef på Couch aperitivobar på Grünerløkka.
  • Saften er vurdert etter utseende, duft og smak - og selvsagt klasse: Sukkerfri saft med smak av julebrus.
  • Testen er gjennomført som en blindtest.
  • Testen er gjennomført i Oslo i uke 40.

Her er dommen:

.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer