Sykkelklær og sykkellys

Hold deg tørr, varm og synlig på sykkelen i høst

Det er viktig å bli sett i høstmørket, men ikke alt tøy og alle innretninger er like smart å bruke.

KLE DEG RIKTIG: Når du sykler om høsten, er det noen ting du bør huske på når det kommer til bekledning. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
KLE DEG RIKTIG: Når du sykler om høsten, er det noen ting du bør huske på når det kommer til bekledning. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå som høstmørket kommer snikende, er det viktig som syklist å gjøre seg synlig i trafikken. Lys og refleks kan utgjøre den store forskjellen når det gjelder å forebygge ulykkestilfeller, og det er påbudt med lys både foran og bak på sykkelen.

Blir du tatt av politiet uten å ha lykt på sykkelen, risikerer du et forelegg på 1200 kroner, så da er et par sykkellykter til noen hundrelapper en fornuftig og, ikke minst, trygg investering.

Flere lykter

Forskriftene sier at det er krav om fastmontert lys på sykkelen, og det holder ikke med kun lykt på hjelmen. Øyvind Wold i Syklistenes landsforening forteller til Dinside at han både har lykter på sykkelen og på hjelmen.

SE OG BLI SETT: Om du bruker lykter på hjelmen, bør du unngå de aller kraftigste, anbefaler Wold. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SE OG BLI SETT: Om du bruker lykter på hjelmen, bør du unngå de aller kraftigste, anbefaler Wold. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Lykten han bruker på hjelmen har en styrke på rundt 500 lumen, og han anbefaler dem som har lykter på over 1000 lumen å dimme ned lyset når de sykler der det er andre trafikanter.

- Det er nesten som å få en lyskaster i fjeset, og det er det ingen som liker, sier han.

Anbefaler kun på sykkel

Trygg Trafikk anbefaler derimot at du bør unngå å bruke lykter på sykkelhjelmen.

- Fest lyset på sykkelen og ikke på hjelmen, skriver Trygg Trafikks Christoffer Solstad Steen i en e-post til Dinside.

Selv om det ikke er noen regler for hvor kraftige lykter du kan bruke på sykkelen, bør du unngå de kraftigste som kan blende andre trafikanter.

- Sørg for at du ikke blender møtende. Få en person til å sette seg i en bil og rett sykkelen og lykta mot bilen. Du dytter lykta ned slik at den ikke blender bilisten, og deretter strammer du lykta. Bruk også gjerne rødt lys bak på sykkelen, legger Solstad Steen til.

Mens Wold påpeker at det også er viktig å ha en hjelm som er godt synlig. En hvit eller gul eller rød er en bra start. De er mer synlige enn svarte, ifølge ham.

LYKT: Lys på sykkelen er viktig i høstmørket. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
LYKT: Lys på sykkelen er viktig i høstmørket. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Synlig jakke er vel så viktig

Men hvordan skal du kle deg i høst når temperaturen synker?

- Som en forlengelse av synligheten, anbefaler jeg også en jakke som er oransje, gul eller grønn i et synlig materiale, sier Wold.

- Hvis du bruker en høst- eller vinterjakke med litt foring, behøver du nesten ikke noe under, selv om det er litt kjølig ute. Du klarer deg bare med en supertrøye, en ulltrøye eller noe liknende under, fortsetter han.

Å sykle i regntøy, er ikke noe Wold anbefaler, fordi det ikke er spesielt behagelig å sykle i, men noen ganger blir man nødt til det.

- For eksempel når det styrtregner, men da er du nødt til å ta det med ro, eller så kan du fort bli klam på innsiden, forteller Wold, som ofte har med seg regntøy i sekken, men som foretrekker å sykle uten hvis han kan.

Har sydd på buksestrikk

På beina bytter Wold mellom tre bukser, avhengig av hvor mye det regner. Når det styrtregner, tar han frem buksen som han selv har gjort noen tilpasninger på.

- Jeg har en tykk bukse hvor jeg har sydd på en solid strikk nederst som jeg kan trekke på utsiden av skoen, som holder bukseleggen godt nede. Hvis ikke, er det lett at det blir en glippe nede ved ankelen.

Fordelen med en regnbukse utenpå den vanlige buksen, er at du holder den innerste ren, ikke bare når det regner, men også når det er mye gjørme på bakken.

Hold hendene varme

Når temperaturen synker, vil du erfare at du fort blir kald på spesielt hendene som holder seg i ro på styret. Wold viser frem flere hanskepar til ulikt bruk, avhengig av hvor kaldt det er og hvorvidt det regner eller ikke.

- Du kan godt bruke noen lette hansker når det ikke er så kaldt, men når det er kaldere og det regner, er det lurt med et par som er litt tykkere og foret, sier han.

HOLD HENDENE VARME: En lett hanske er alt som skal til for å holde hendene varme om høsten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HOLD HENDENE VARME: En lett hanske er alt som skal til for å holde hendene varme om høsten. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
HUMMERHANSKE: Når det er ekstra surt, tar Wold disse hanskene i bruk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
HUMMERHANSKE: Når det er ekstra surt, tar Wold disse hanskene i bruk. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Men, hva som er viktigst for dem som skal sykle i høst, er Wold ikke i tvil om:

- Synlighet er punkt én for dem som skal sykle om høsten. Det hjelper ikke om du har de riktige klærne, piggdekk eller hva det måtte være, hvis du blir kjørt ned fordi de ingen ser deg, advarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer