Det finnes ull. Og det finnes dun. Men når dette rett og slett ikke er nok – hva da?
Vi har tidligere testet ulike produkter med batteridrevet varme – som oppladbare innleggssåler, knestrømper med varmeslynger og hansker med varmetråder.
Noe av dette funker bra – andre ting … ikke så bra …
Nå har vi testet en varmevest fra norske Heat Experience.
Greier den å holde oss varme i kulda?
Vest med varmetråder
Det er altså snakk om en vest med varmetråder både foran og bak.
Varmetrådene i vesten driftes av et Li-ionbatteri som du må lade opp før bruk.

Det er en egen batterilomme på innsiden av vesten, og der kobler du batteriet til varmetrådene.
Du kan få vesten i dame- og herremodell. Vi har testet damemodellen.
Derfor er det viktig å holde torso varm
Ideen med akkurat varmevest er at den skal holde deg varm på kjernen av kroppen, også kalt «torso», der de vitale organene befinner seg.
Holder du torso varm, er det enklere å holde seg varm også på resten av kroppen. Grunnen er at dersom du blir nedkjølt, trekkes varmt blod ut av fingre og tær - og deretter eventuelt av bein og armer - og sendes til overkropp og hode, ettersom disse kroppsdelene er viktigst for å overleve.
Slik virker den
Først og fremst må vi si at vesten er veldig komfortabel å ha på. Den er myk, den har god passform og den føles ikke veldig tung – på tross av varmetråder og batteripakke.
Etter å ha koblet til batteriet, slår du på vesten med knappen på brystet.
Foruten av og på, kan du velge mellom tre varmetrinn: Høyt, medium og lavt.

De ulike varmetrinnene markeres med ulike fargekoder på knappen:
Rødt betyr at du har det på varmeste trinn, blått er medium og grønt er laveste varmeeffekt.
Vi liker at det er så lett å veksle mellom de ulike varmetrinnene og at det er lett å se hvilke varmetrinn vi har gående til enhver tid. For det er ikke alltid så lett å huske hva det nå var man hadde stilt det inn på – men her sliper du å lure på det.
Godt og varmt
Er det noen vits i en varmevest – holder det ikke med flere lag og ull innerst?
Her er vi selvsagt forskjellige, men om du er på utkikk etter noe som holder deg varm så er du nok som oss, som lett kan bli kald om temperaturene er lave og vi ikke er ute på treningstur.

Slik unngår du kalde hender
Da kan det fort bli litt kaldt, selv med ull innerst fra topp til tå.
Men da gjør varmevesten virkelig susen. Den gir oss den ekstra varmen som gjør at vi kan være ute litt lenger, eller den hjelper rett og slett bare til slik at vi slipper å fryse den tida vi skal være ute.
Den varmer behagelig selv på laveste temperaturnivå – og dette holder i massevis om du er ute og rusler en rolig tur i ned i 5 minusgrader.
Vi kjenner veldig godt forskjell på varmeeffekten på de ulike varmetrinnene, og høyeste nivå er såpass varmt at i alle fall ikke vi ville brukt det særlig ofte – og da i så fall kun for kortere perioder, for å gi en «varme-boost».
Ifølge våre målinger så holdt vesten varmen på høyeste varmetrinn i hele 5 timer i 10 minusgrader.
Det er imponerende.
Og kjører du mest på laveste nivå, holder den selvsagt mye lenger – ifølge produsenten skal den da holde i 10 timer på én lading.

Konklusjon: Ja, denne liker vi
Dette er absolutt et produkt å anbefale for deg som er litt frossen av deg. Vesten er komfortabel å ha på, den varmer godt og den er lett å betjene.
Eneste ulempen er at det tar litt tid å lade. Det tok oss 5 timer å lade opp batteriet fra tomt til fullt. Det synes vi er litt lenge – i alle fall for oss som er litt dårlige til å planlegge.
Men er du god på planlegging så er det selvsagt ikke noe problem.
Du kan også få kjøpt billader og ekstra batteri til vesten. Og om du lurte: Ja, den kan vaskes, i vaskemaskin, på 30 grader.
Pris: 2.500 kroner
Terningkast: 5

Les også:
