Regntøy eller goretex?

Holder du deg like tørr med Goretex som med regntøy?

Hva er egentlig forskjellen på regntøy og Goretex, når det kommer til å holde regnet ute? Og kan du like godt droppe regntøyet og gå for «Goretex-type» klær i stedet?

ALLVÆRSKLÆR ELLER REGNTØY? Om paraplyen er uaktuell: Er det egentlig noen forskjell på regntøy og goretex- og andre typer allværsjakker? Holder du deg like tørr uansett hvilken jakke du velger? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
ALLVÆRSKLÆR ELLER REGNTØY? Om paraplyen er uaktuell: Er det egentlig noen forskjell på regntøy og goretex- og andre typer allværsjakker? Holder du deg like tørr uansett hvilken jakke du velger? Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tester av regntøy har vist at det er store forskjeller på hvor tett regntøy fra ulike produsenter er – og at billig regntøy faktisk kan være bedre enn dyrt.

Men hva med allværsjakker – også kalt skallbekledning eller mer spesifikt Goretex? Holder det deg like tørr som regntøy? Er det egentlig det samme – bare litt forskjellige type tekstiler og membraner? Og hva er egentlig best av regntøy og «goretex-type» klær eller allværsklær, når det regner?

Forskjellen: Tett og pustende

Når man snakker om regntøy og skallbekledning/allværsjakker, goretextøy eller klær med andre typer membraner, snakker man ofte om vannsøyle.

Du kan få både regntøy og skallbekledning med forskjellig vannsøyle, fra for eksempel 5.000 til 20.000 mm.

Dette er et tall på hvor mye vanntrykk eller press som skal til for at vanndråper skal slippe gjennom tekstilet.

Vi har snakket med seniorforsker Arne Røyset ved avdeling for materialer og nanoteknologi ved SINTEF, om forskjellen på regntøy og «Goretex-type» klær.

Han forklarer at regntøy og «goretex-klær» i prinsippet vil være like vanntette basert på hvor mye trykk som skal til for at vannet skal renne gjennom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer