I mange år har dagligvarebutikkene solgt en blå metallboks fra Freia, som blir markedsført som vaniljesukker.
«Men etter en dobbeltsjekk av ingrediensene, viste det seg at produktet faktisk ikke inneholder vanilje, men vanillin - en kunstig aroma», skriver en person på det norske Reddit-forumet.

- Ikke kast vaniljestangen
- Fortjener ærlighet
Vedkommende synes det er ekstra frustrerende at «vaniljesukker» er skrevet med store bokstaver på fronten, mens «vanillinsukker» står oppført i små bokstaver over ingredienslisten på baksiden.
«Jeg mener at vi som forbrukere fortjener ærlighet. Det ser ut til at det er et gap mellom forventning og virkelighet som mange av oss kanskje ikke engang er klar over», skriver Reddit-brukeren som også mener at pakningen er misledende.

DinSide har spurt matvaregiganten Mondelez, som eier Freia, om hvorfor det er slik. Markedsdirektør Sølvi Grana Slotte forteller at vaniljesmaken i vaniljeorkideer kommer fra stoffet vanillin.
- Det er en krevende og kostbar prosess å produsere vaniljesmak fra orkideer: For å produsere én kilo vanillin på denne måten kreves det omtrent 500 kilo vaniljestenger, som igjen krever pollinering av rundt 40 000 orkidéblomster, forklarer Slotte til DinSide.
Det går dessuten store mengder vann med i produksjonen, understreker han.
Samme navn siden 1898
Ifølge Slotte var det rundt midten av 1800-tallet at det ble oppdaget at vanillin også kan utvinnes fra andre kilder, blant annet fra norske grantrær.
- «Freia vaniljesukker» er et produkt vi har laget siden 1898 under samme navn. På den tida var vanilje fra vaniljeorkideer svært dyrt og vanskelig tilgjengelig for folk flest. Derfor brukte man vanillin fra andre kilder, forteller markedsdirektøren i Mondelez.
De aller fleste som lager produkter med vaniljesmak bruker vanillin fra andre kilder enn vaniljeorkideer, hevder Slotte.
- I Freia er vi opptatt av å være åpne og transparente. Derfor står det også tydelig i innholdsfortegnelsen til «Freia vaniljesukker» at det inneholder vanillinsukker, og ikke vanillin fra vaniljeorkideer, sier hun.

Reagerer på dette: - Drøyt
- Kjent for forbruker
Seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet, Catherine Signe Svindland, forteller at merking, presentasjon, og markedsføring skal være korrekt, gi forbruker tilstrekkelig informasjon og ikke være egnet til å villede.
- Som forbruker skal det være lett å sammenlikne ulike produkter, og det skal god og riktig merking hjelpe deg med, sier Svindland.
Hun forklarer at det i mange år har vært vanlig at produkter smaksatt med etylvanillin, har ordet vanilje- i betegnelsen. Et eksempel på dette er vaniljesaus.
- Dette er eksempel på en betegnelse som er brukt over lang tid og er kjent for forbruker. Mattilsynet mener at bruken er akseptabel, forteller seniorrådgiveren.
For å framheve den ekstra kvaliteten produkter med vaniljestang har, er det ifølge Svindland vanlig å framheve det i merking ved bruk av begrepet «ekte vanilje».
- Disse matvarene kan gjenkjennes på de karakteristiske prikkene (vaniljefrøene). For å kunne merke på denne måten må det brukes vaniljestang, forteller hun.