Australia:

Hostesaft-grep: - Livstruende

55 kjente og populære hostesaft-produkter trekkes nå fra markedet.

FARLIG: Hostesaft-produktene inneholder virkestoffet folkodin, som myndighetene mener kan være direkte livstruende. Foto: Shutterstock / NTB
FARLIG: Hostesaft-produktene inneholder virkestoffet folkodin, som myndighetene mener kan være direkte livstruende. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Legemiddelverket i Australia, TGA, har tirsdag besluttet å trekke 55 reseptfrie hostesaft-produkter fra markedet, skriver en rekke australske medier, deriblant News.

Årsaken er at miksturene inneholder virkestoffet folkodin, en ingrediens myndighetene i landet mener kan være potensielt livsfarlig.

Folkodin ble funnet i populære og kjente produkter som Codral, Benadryl og Bisolvon. Sistnevnte selges også i Norge, både som mikstur og i tablettform, men med bromheksin som virkestoff.

Statens legemiddelverk opplyser til Dagbladet at folkodin ikke brukes i Norge.

Alvorlig, allergisk reaksjon

Bakgrunnen for at produktene nå trekkes fra markedet er en undersøkelse som viser at folkodin gir økt risiko for alvorlig, allergisk reaksjon og sjokk (anafylaksi).

Legemiddelverket i Australia kjenner til 50 tilfeller av anafylaksi, som de mener skyldes folkodin. Det er i forbindelse med anestesi (narkose) reaksjonene har oppstått.

SLÅR ALARM: En rapport fra USA slår fast at tørrsjampo inneholder et stoff som kan føre til blodkreft. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

Foreløpig er det registrert ett dødsfall i Australia som følge av alvorlig, allergisk reaksjon grunnet folkodin, ifølge TGA.

Ifølge Helse-Norge er anafylaksi en potensielt livstruende reaksjon som krever akutt behandling. Symptomer kan være hudkløe, pustebesvær, uro og svimmelhet, samt hjertebank, kramper og blodtrykksfall.

De vanligste årsakene til anafylaksi er legemidler, matvarer og insektbitt.

- Kan være livstruende

John Skerritt i TGA oppfordrer alle som har eller tror de har fått i seg folkodin til å kontakte lege.

- Hvis du har behov for narkose og har tatt folkodin i løpet av de siste tolv månedene, anbefaler jeg å snakke med helsepersonell. Helsepersonell bør også sjekke om mennesker som skal gå gjennom narkose har brukt folkodin det siste året, sier han.

Australierne blir også anbefalt å sjekke om hostesaftflaskene de har hjemme inneholder folkodin.

BAKTERIEBOMBE: Senga er et yndet sted for mange, men også arnested for basselusker som kan gjøre deg syk om du ikke skifter sengetøyet ofte nok. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Heldigvis finnes det andre, trygge alternativer som er tilgjengelige for å behandle hoste. Snakk med lege eller farmasøyt for råd, sier Skerritt.

TGAs beslutning ønskes varmt velkommen av Dr. Ashley Hopkins ved Flinders-universitetet i Adelaide:

- Folkodin er et hostedempende middel som har vært forbundet med alvorlige, allergiske reaksjoner som kan være livstruende. Disse reaksjonene kan oppstå selv hos pasienter som ikke har opplevd allergi av andre medisiner tidligere, sier hun til News.

Ikke i Norge

Statens legemiddelverk opplyser til Dagbladet at folkodin ikke brukes i Norge.

- Det ble trukket for mange år siden på grunn av mistanke om allergiske reaksjoner, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i legemiddelverket.

I 2007 trakk produsenten frivillig den reseptfrie hostemiksturen Tuxi fra markedet. Den gang hadde Tuxi og andre legemidler med samme virkestoff vært på det norske markedet i 30-40 år.

STEINAR MADSEN: Folkodin har ikke vært i bruk i Norge siden 2007, opplyser Statens legemiddelverk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STEINAR MADSEN: Folkodin har ikke vært i bruk i Norge siden 2007, opplyser Statens legemiddelverk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Bakgrunnen var at forskere i Bergen fant ut at Tuxi inneholdt folkodin og at dette virkestoffet kunne gi betydelig økt nivå av antistoffet IgE i blodet, noe som kan føre til at allergireaksjoner blir forsterket.

Det europeiske legemiddelkontorets komité for legemiddelovervåking (PRAC) anbefalte i desember 2022 å trekke virkestoffet fra markedet i EU, men man venter fremdeles på en endelig avgjørelse fra EU-kommisjonen.

- Ulempen med bruk av folkodin er at det øker risikoen for anafylaktiske reaksjoner under anestesi med en type anestesilegemidler (NMBA), noe som potensielt kan være livstruende. Med tanke på at hostesaft ikke er å regne som et viktig legemiddel, og at det er vanskelig å planlegge når man skal få anestesi, har man anbefalt å trekke virkestoffet fra markedet, sier Pernille Harg, seniorrådgiver i Statens legemiddelverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer