Guide:

Høstferie i siste liten

De smarte tipsene og triksene, restplasser og ting å gjøre.

HØYTSVEVENDE: Det finnes en rekke klatreparker rundt om i landet. Her fra den helt spesielle sabotørløypapå Rjukan. Foto: Visit Rjukan
HØYTSVEVENDE: Det finnes en rekke klatreparker rundt om i landet. Her fra den helt spesielle sabotørløypapå Rjukan. Foto: Visit Rjukan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er klart for årets høstferie. Og nå legger både overnattingsbedrifter og aktivitetsbedrifter alt til rette for å ta imot små og store nordmenn som vil oppleve noe nytt. Høstferien for skolene gjennomføres på ulike tidspunkt i Norge, og gjennomføres i løpet av uke 40 og 41.

Men hva med dem som ikke har bestemt seg for hva de skal gjøre i hele eller deler av ferien?

Mulighetene er mange og her har vi samlet smarte tips, ting å gjøre og noen av restplassene rundt om i landet.

Kortreist ferie

- Vi opplever at hovedstaden har mye å tilby denne høstferien. I år er det spesielt innbyggere i Oslo og omegn som kommer til å bruke byen. Vi ser at mange av aktørene i Oslo retter seg mot barnefamilier og har lagt opp masse spennende aktiviteter for hele familien, sier Thea Gunnes, kommunikasjonsrådgiver i Visit Oslo.

- Oslo passer både for de eventyrlystne og aktive og de som ønsker å ta det litt mer med ro, de som vil leke og lære og de som ønsker seg god mat og drikke. Denne høstferien for nordmenn Oslo helt for deg selv. Man kan være turist i egen by og gjenoppdage Oslos mange perler og skjulte skatter, oppfordrer Gunnes.

Drar til fjells

- Blant dem som skal ha høstferie i år, planlegger 80 prosent å reise til fjells, noe som er 30 prosent flere sammenlignet med i fjor. Det viser en undersøkelse DNT har gjort blant sine 320 000 medlemmer. Dette bekrefter at friluftslivet holder stand som en viktig arena for avkobling og avveksling i en tid der det meste skjer hjemme, sier Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i DNT.

- Naturen er heldigvis døgnåpen og DNTs 550 hytter står klare i alle landets fjellområder til å ta imot besøk fra de som ønsker å oppleve en av de fineste tidene på fjellet. Hyttene er for alle, men er du medlem både bor og spiser du billigere, sier Dag Terje Klarp Solvang.

Trygg ferie

Også helsemyndighetene oppfordrer nordmenn til å benytte høstferien til reiser på i eget land.

- Dra gjerne på fjellet eller hytta med god samvittighet i høstferien, eller bli hjemme og bruk lokale tilbud samtidig som dere holder dere til så få nærkontakter som mulig. Følg de samme smittevernrådene som ellers, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Smart å vite før du bestiller

Hotellbestilling
Den smarteste måten for bestilling av overnatting er å bestille direkte til hotellet. Søkemotorer og eksterne nettsider oppgir gjerne at det er få rom igjen, for å lokke deg til å bestille. Mens det i virkeligheten er mange ledige rom på hotellet. Ta direktekontakt, for å få den beste prisen og få muligheten til oppgradering uten å betale ekstra for det. Det samme gjelder ekstra barneseng, sen utsjekking etc. Dette kan du også spørre om ved innsjekking. Gjester som betaler direkte til hotellet får ofte bedre rom enn bestillinger gjennom søkemotorer.

Familierom: Ringer du hotellet direkte så er det lettere å forhandle frem en god pris og stort rom for hele familien. Foto: Odd Roar Lange
Familierom: Ringer du hotellet direkte så er det lettere å forhandle frem en god pris og stort rom for hele familien. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Flybilletter

Som med overnattingsbestilling, bestill direkte hos flyselskapet eller reisebyrå, ikke via søkemotorer som ofte tar ekstra betalt for tjenester som vanligvis er gratis. De lokker deg gjerne til å betale for ekstra forsikringer, som du allerede har i reiseforsikringen eller i rettigheter via flyselskapet.

Leiebil

Vær klar over at mange leiebilselskaper har biler som de ønsker å få levert/returnert til et annet sted i landet. I tillegg til at du får kjøre leiebilen gratis betaler de for drivstoff og bompengepasseringer.

Hytter

Turistforeningen har over 500 hytter rundt om i landet som tilbyr overnattingsmulighet. Noen av hyttene er betjent i høstferien. Oversikten finner du her.

Norsk Fjellstyresamband og Statskog har hytter og koier som man kan leie for noen få hundrelapper. Her er oversikten over disse. Dersom dere ønsker å overnatte i et fyr, en fyrvokterbolig eller en hytte ved sjøen, er Kystled.no rett sted å starte.

Leiligheter

De store skiresortene som Trysil, Hafjell, Hemsedal, Geilo, Oppdal og Kvitfjell har alle et stort antall leiligheter og hytter. Mange av disse står tomme i høstferien og det er mulig å gjøre et «i-siste-liten-kupp» ved å kontakte bookingkontorene for spesialpriser.

Medlemskort

Mange har gode rabattordninger gjennom medlemskap i boligbyggerlag, fagforeninger, bilorganisasjoner etc. Sjekk dine medlemskap for gode tilbud. Gode rabatter kan du også få gjennom loyalitetsmedlemskap med hotellkjeder og flyselskap.

Ting å gjøre for barnefamilier

Fredrikstad

Gamlebyen Modelljernbanesenter er skandinavias største. På modelljernbanesenteret finnes en hel verden av små tog, biler, mennesker og landskap. Et sted med mange detaljer og mye humor.

Lillestrøm

I klatreparken Høyt og Lavt kan dere teste morsomme klatreløyper. Parken har 41 ziplines og 20 forskjellige løyper i flere ulike vanskelighetsgrader.

«Halloween på TusenFryd» I år er det fem år siden TusenFryd startet med å pynte deler av parken og etablere spennende og «skremmende» opplevelser i ulike labyrinter.

Hos Asker kulturhus kan barna lage flotte skulpturer i pappmaché og papirkunst, tegne og male. Passer for aldersgruppen 7-12 år

Hvam i Nes

Potetplukking på Hvam Gamle Museum. I gamle dager fikk barna fri om høsten for å være med på potetopptakinga på gårdene. Barna kan plukke poteter som de får med seg hjem.

Oslo

Zipline i Holmenkollen (425 moh) er en opplevelses om garantert gir magesug.

Klatreparken Oslo sommerpark på Tryvann har utfordringer for store og små.

Deichman Bjørvika har mange spennende arrangementer i høstferieukene, blant annet tegneseriekurs for barn mellom 10-12 år og escaperommet «Utforsk mumiens forbannelse» for barn/ungdom mellom 8-15 år.

Høstferien er potetferie på Norsk Folkemuseum. Og nå kan alle, fra oldeforeldre til oldebarn, bli med på en hyggelig utendørsaktivitet. Det hele avsluttes med potetfest søndag 4. oktober.

Lydløst fjordcruise med hybridelektrisk båt. Via undervannsdrone kan dere følge livet under vann.

Arendal

Øyvandring for barn – bli vokter av Merdø. Fra 26. september til 4. oktober blir det vandringen på den flotte øya som ligger i Arendals skjærgård. Vandringen passer for barn fra 5-10 år i følge med voksen.

Kristiansand

Dyreparken har en stor satsning med «Skumle dager i parken». Kaptein Sabeltanns verden og sjørøverlandsbyen Abra Havn byr på grøss og gru i det som blir en helt ny «pop-up-park» Skumle dager er Dyreparkens største høstsatsing noensinne. Bli med på «Skumle dager» med dødningeskallegaranti.

Skummelt i Dyreparken: Det går mot en spennende høstferie for dem som besøker Dyreparken i Kristiansand. Foto: Visit Sørlandet
Skummelt i Dyreparken: Det går mot en spennende høstferie for dem som besøker Dyreparken i Kristiansand. Foto: Visit Sørlandet Vis mer

Evje

Mineralparken er en morsom og annerledes opplevelse for hele familien. De har en kjempestor mineralsamling som ligger i en tunnel i fjellet og har mange aktiviteter utendørs.

Rjukan

Rjukan klatrepark starter med taubanen Krossobanen. Klatreparken er en temapark hvor du klatrer deg gjennom den kjente krigshistorien «Kampen om tungtvannet». Her må du trene deg opp (lik de militære øvelsene sabotørene måtte igjennom) fra å være aspirant til rekrutt og til slutt får du prøve deg på Sabotørløypa. Her kaster du deg ut fra Halifaxen og ned på «Hardangervidda«, du må stole på jegeren for å passere (akkurat slik sabotørene måtte når de traff en jeger på Hardangervidda. De kunne skyte, eller stole på at han ikke tystet. (De valgte det siste), til slutt kommer du til fabrikken. Klarer du «å sprenge fabrikken» og fortsette løypa tilbake til Hardangervidda, eller er det over og ut?

Bergen

Bergen Gokartsenter regnes som det første i Norge med elektriske gokarts. Senteret ligger på Straume.

Vil Vite-senteret har åpent alle dager i uke 40 og 41. Utforsk vanneksperimentene i Vannkraften, se inn i hjernen i utstillingen Hjernen og tarmen eller sykle 360 grader rundt i Sentrifugalskapen.

Hafjell

Hafjell Bike Park og Gondolen er åpen i uke 40 og torsdag-søndag i uke 41. Gondolen går fra bunnen av bakken og opp til Mosetertoppen og passer for barnefamilier. På Mosetertoppen ligger en ny pumptrack som alle kan prøve seg i gratis. Bruk egen sykkel eller et lite antall barnesykler for gratis utlån, som kan benyttes i pumptracken.

Hafjell: Ta turen til topps i Hafjell og la barna få prøve den nye pumptracken. Foto: Odd Roar Lange
Hafjell: Ta turen til topps i Hafjell og la barna få prøve den nye pumptracken. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Lillehammer

Hunderfossen Eventyrpark har åpent i helgene i høstferien samt tirsdag og torsdag uke 41. Barnas Gård har åpent søndag 29. september samt torsdag-søndag i uke 40 og 41.

Lilleputthammer har åpnet torsdag til søndag i høstferieukene 40 og 41.

Regionen har også flere muligheter til å bli med på rideturer til fjells.

Gøy med dyr: Barnas Gård ved Hunderfossen i Lillehammer er en av flere steder hvor barn kan møte dyr. Foto: Odd Roar Lange
Gøy med dyr: Barnas Gård ved Hunderfossen i Lillehammer er en av flere steder hvor barn kan møte dyr. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Valsøya på Nordmøre

Høyt og Lavt Klatrepark åpen hver dag i høstferien.

Ålesund

Wildlifesafari med RIB for ungdom og voksne.

Fiskekakekurs for barn i Atlanterhavsparken.

Barnas Turlag har familieweekend på Kalhusseter i Tafjord.

Indre Fosen i Trøndelag

Vær ekte lofotfarer eller prøv deg som steinhogger. Arrangeres av Perler På en Snor.

Stokkøya i Trøndelag

Stokkøya Sjøsenter har i uke 41 pizzabakekurs for barn og foreldre med Stokkøy Bakeris italienske baker (fra 8 år), guidet tur rundt Linesøya på elsykkel, og bokbad for ungdom med Linn Skåber.

Vikersund

Ta turen til verdens største skiflyvningsbakke i Vikersund, og gå 1078 trappetrinn fra sletta og opp til toppen. En bratt, kort tur med en høy puls og fantastisk utsikt.

Borg i Lofoten

Lofotr museum arrangerer en spesiell vikinghøstferie fra 7.-10. oktober med både kunst og utendørs opplevelser og utfordringer.

Svalbard

Hundevogntur i Adventdalen. Dette er en fantastisk mulighet til å kjøre hundespann selv om det ikke er vinter.

Eller dra med hurtigbåt til Barentsburg. Turen skjer med «MS Polargirl» og dere får utforske Ymerbukta og Esmarkbreen før den berømte russiske bosettingen Barentsburg. Aldersgrense 8 år på begge turene.

Svalbard venter: Det er god plass på Svalbard denne høsten, og barnefamilier kan få bli med på hundekjøring i flotte omgivelser. Foto: Green Dog Svalbard
Svalbard venter: Det er god plass på Svalbard denne høsten, og barnefamilier kan få bli med på hundekjøring i flotte omgivelser. Foto: Green Dog Svalbard Vis mer

Noen priser for deg som er ute i siste liten


Gaustablikk Høyfjellshotell
Fra kr 1696 per døgn for 2 voksne og 2 barn

Classic Norway Hotels
Kr 2070 for 2 døgn, for 2 voksne og 2 barn
Kr 1490 for 2 voksne i 2 døgn

Gamlebyen Hotell Fredrikstad
20 prosent rabatt i uke 40 og 41

Rundhaug Gjestegård, Bardufoss
20 prosent rabatt i uke 40 og 41

Svinøya Rorbuer i Svolvær
Overnatting i rorbu fra kl 995 per natt

Geilo
Flere av hotellene på Geilo har 30 prosent rabatt i høstferien

Hafjell
I Hafjell er det høstferietilbud fra 380 kr per person i Alpinlandsbyen

Cruise
Color Line har todagers cruise mellom Oslo og Kiel, uten at man går i land i Tyskland. Høstferiepriser fra 648 for barn, og gratis for barn.

Om journalisten

Odd Roar Lange er reiselivsjournalist med mange års fartstid i Dagbladet/Dinside og som redaktør for reiselivsbloggen thetravelinspector.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer