Metallsøking

Høyeste finnerlønn hittil

Har du prøvd metallsøking før? I år ble den hittil høyeste finnerlønna gitt for et sjeldent gullfunn.

REGLER: Det er mange regler å sette seg inn i hvis man skal begynne med metallsøking. Foto: Alexander Ishchenko/Shutterstock/NTB
REGLER: Det er mange regler å sette seg inn i hvis man skal begynne med metallsøking. Foto: Alexander Ishchenko/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

I år har den hittil høyeste finnerlønna for et gullfunn blitt utbetalt.

Nærmere bestemt en finnerlønn på 200 000 kroner, bekrefter rådgiver i Seksjon for arkeologiske kulturminne, Lars Reinholt Aas, overfor Dinside.

Han kan fortelle at det også har blitt gjort flere oppsiktsvekkende funn - med høy finnerlønn.

- Det er blant annet betalt ut 100 000 kroner til Søgne Dykkerklubb for funnet av en 1700-tallsgaleasen Juffrau Elisabeth i skjærgården utenfor Søgne, forteller han og fortsetter.

- Det har også blitt betalt ut 30 000 kroner for en norsk middelaldermynt preget under Harald Hardråde (1047-1066), funnet i Dovre kommune.

Ikke vask det!

Mange metallsøkere oppsøker pløyd mark når de skal lete etter oldtidsgjenstander. Her kan du ofte finne mynter, siden bøndene kastet disse på jordene som lykkeønskning.

Ifølge Metallsøkerforeningen er høysesongen for metallsøking fra frosten forlater jordene til det er sådd om våren, samt seinere etter tresking og før frosten setter seg på nytt.

- De beste metallsøkerne finner normalt mindre gjenstander mellom 20 og 25 centimeter ned i jorden, altså normal pløyedybde, har Erik Johansen i Norges Metallsøkerforening tidligere fortalt til Dinside.

Men hva gjør du dersom du gjør et funn?

Riksantikvaren skriver at du snarest mulig skal melde fra om funnet til fylkeskommunen eller Sametinget (for samiske gjenstander), i det fylket funnet er gjort.

- Det er viktig at du fører ned nøyaktig koordinatposisjon i et funnskjema du fylle ut, slik at fylkeskommunen vet hvor funnet ble gjort, forklarer Aas og fortsetter.

- Det er også viktig at du ikke rengjør funnet, ettersom mange løse kulturminner er sårbare og skjøre.

Husk! Hvis du er usikker på om funnet er innelveringspliktig, skal du behandle det som det er det.

Dersom du gjør et funn, men ikke leverer det inn, kan det være straffbart.

- Eierløse gjenstander fra før år 1537, mynter fra før 1650 samt samiske gjenstander som er eldre enn 100 år er statens eiendom og er således innleveringspliktige. Dersom du bryter kulturminneloven begår man en straffbar handling, forklarer Aas.

HISTORISK: Israelske arkeologer har funnet deler av en bibelsk skriftrull som omtales som et av de mest betydningsfulle funnene siden Dødehavsrullene. Video: CBN News Jerusalem. Reporter: Anton Lier/Dagbladet TV Vis mer

Sett deg inn i reglene

Det første du må gjøre er å sette seg inn i gjeldende lover og regler.

- Det er for eksempel straffbart å søke med metalldetektor i nærheten av kjente kulturminner eller på annen måte bidra til å skade eller ødelegge et automatisk fredet kulturminne, påpeker Aas.

Før du begynner med metallsøk er det også viktig å innhente tillatelse fra grunneier, da grunneiers interesser er beskyttet i straffeloven § 346 om ulovlig bruk av fast eiendom, skriver Riksantikvaren på sine sider.

Det er viktig å sikre seg tillatelse fra riktig person, og huske at kommunen eller staten også kan være grunneier.

Hva med finnerlønn?

Du kan få finnerlønn for et funn, men det er vanligvis ikke så høy finnerlønn som i eksemplene over.

- Finnerlønna ligger vanligvis et sted mellom 500 til 1000 kroner, avhengig av om det gis påslag for aktsomhet, kulturhistorisk verdi og sjeldenhet eller ikke, forklarer Aas.

Minstesummen er på 500 kroner.

Riksantikvaren utarbeidet nye satser for finnerlønn i 2019, og delte opp gjenstander i fire kategorier:

  • Verdigruppe A: Gir ikke finnerlønn
  • Verdigruppe B: 500-1000 kroner
  • Verdigruppe C: 1000-2000 kroner
  • Verdigruppe D: 2000+ kroner

- For at finner skal ha krav på finnerlønn skal funnet meldes inn til fylkeskommunen innen første virkedag etter at funnet ble gjort, påpeker Aas og fortsetter.

- Dersom funnet kvalifiserer til finnerlønn blir denne utbetalt så snart museet har vurdert gjenstanden. Finnerlønnen skal deles likt mellom finner og grunneier.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer