Metallsøking

Høyeste finnerlønn hittil

Har du prøvd metallsøking før? I år ble den hittil høyeste finnerlønna gitt for et sjeldent gullfunn.

REGLER: Det er mange regler å sette seg inn i hvis man skal begynne med metallsøking. Foto: Alexander Ishchenko/Shutterstock/NTB
REGLER: Det er mange regler å sette seg inn i hvis man skal begynne med metallsøking. Foto: Alexander Ishchenko/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

I år har den hittil høyeste finnerlønna for et gullfunn blitt utbetalt.

Nærmere bestemt en finnerlønn på 200 000 kroner, bekrefter rådgiver i Seksjon for arkeologiske kulturminne, Lars Reinholt Aas, overfor Dinside.

Han kan fortelle at det også har blitt gjort flere oppsiktsvekkende funn - med høy finnerlønn.

- Det er blant annet betalt ut 100 000 kroner til Søgne Dykkerklubb for funnet av en 1700-tallsgaleasen Juffrau Elisabeth i skjærgården utenfor Søgne, forteller han og fortsetter.

- Det har også blitt betalt ut 30 000 kroner for en norsk middelaldermynt preget under Harald Hardråde (1047-1066), funnet i Dovre kommune.

Ikke vask det!

Mange metallsøkere oppsøker pløyd mark når de skal lete etter oldtidsgjenstander. Her kan du ofte finne mynter, siden bøndene kastet disse på jordene som lykkeønskning.

Ifølge Metallsøkerforeningen er høysesongen for metallsøking fra frosten forlater jordene til det er sådd om våren, samt seinere etter tresking og før frosten setter seg på nytt.

- De beste metallsøkerne finner normalt mindre gjenstander mellom 20 og 25 centimeter ned i jorden, altså normal pløyedybde, har Erik Johansen i Norges Metallsøkerforening tidligere fortalt til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer