Hvordan fikse hull i dunjakke?

Hullet i dunjakken fikser du lett

Gjort på en-to-tre!

STRYK I VEI: Når du bruker strykejernet er det svært viktig at det står på den laveste varmen slik at du kan ta på undersiden av jernet, ellers vil dunjakken smelte. Foto: Linn M. Rognø.
STRYK I VEI: Når du bruker strykejernet er det svært viktig at det står på den laveste varmen slik at du kan ta på undersiden av jernet, ellers vil dunjakken smelte. Foto: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En dyr dunjakke av god kvalitet bør absolutt holde i mange år, og ikke minst holde på varmen. Likevel kan man selvsagt være uheldig og få rifter og hull i den.

Men det er ikke sikkert at du behøver å levere jakken til en profesjonell tekstilreparatør for å fikse hullet.

Løsningen er faktisk ganske enkel.

Stryk på nylonlapp

– For å reparere rift og hull i dunjakker og lignende materialer, finnes det en god løsning, og det er selvklebende nylonlapper som man klipper til og deretter stryker på, tipser Britta Hohne ved Stoffdronning AS.

GIR TIPS: Britta Hohne ved Stoffdronning AS. Foto: Privat.
GIR TIPS: Britta Hohne ved Stoffdronning AS. Foto: Privat. Vis mer

Egnede nylonlapper får du kjøpt i de aller fleste sy-og garnbutikker.

Ifølge Hohne starter du med å klippe nylonlappen til størrelsen du trenger, men husk å klippe til runde hjørner for at det ikke skal løsne igjen.

Selvsagt bør du finne en farge på lappen som matcher fargen på jakken mest mulig.

– Området på jakken der hullet skal dekkes, må være støv- og fettfritt før du fester nylonlappen, understreker eksperten.

Dinside har også fått råd fra Amanda Lanza-Rygner, media manager ved produsent av dunjakker, Norrøna. Også hun mener at nylonlapp er den enkleste måten å reparere hull i dunjakken på selv.

– Men det kan også være greit å sy igjen hullet før du fester nylonlappen på, tipser Lanza-Rygner.

Her får du de to ekspertenes reparasjonstips:

  • Sy igjen hullet på dunjakken og vask med en fuktig klut rundt dersom det trengs.

  • Når du har rundet av kantene på tekstillappen i passe størrelse, fjerner du det hvite beskyttelsespapiret på baksiden og legger lappen med limsiden ned over hullet.

  • Legg et bakepapir oppå lappen, så styrker du over lappen med håndvarmt strykejern. Det er svært viktig at det bare er så varmt at du kan legge hånden din på jernet, ellers vil stoffet i dunjakken smelte. Pass av den grunn på at strykejernet ikke kommer i kontakt med stoffet på dunjakken, det er derfor du skal legge et bakepapir over området som skal strykes på.
  • Stryk i 10-15 sekunder til lappen har festet seg.
  • Deretter vasker du jakken på 30 grader i maskinen.

Når riften er stor

– Du kan bruke samme reparasjonsmetode for å dekke hull både utenpå og inni jakken, sier Hohne.

– Noen ganger har vi også anbefalt å bruke tekstillim og noe vannavvisende stoff for å fikse problemet, sier Hohne videre.

Hun forteller at de største nylonlappene som regel finnes i størrelsen 10x20 centimeter.

– Er hullet større enn dette, vil nok de fleste anse jakka som ødelagt, sier hun.

Ifølge Lanza-Rygner bør forbrukere sende jakken inn til produsenters reparasjonssenter dersom det lekker mye dun ut av den.

– Da vil hullet repareres ved å sy over ”kammerne” på jakken, forklarer hun.

Vær derimot klar over at dette er en service som du må betale for.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer