Dansk rapport advarer:

Hundrevis av kjemikalier i flaskene

Vanskelig å konkludere før man eventuelt vet effekten av disse, påpeker professor.

FARLIG MED DRIKKEFLASKE? To danske forskere har avdekket flere hundre kjemikalier i gjenbrukbare drikkeflasker. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB
FARLIG MED DRIKKEFLASKE? To danske forskere har avdekket flere hundre kjemikalier i gjenbrukbare drikkeflasker. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

DinSide har tidligere skrevet om hvordan en drikkeflaske kan bli en bakteriebombe dersom du ikke vasker den riktig mellom hver bruk. Og selv ved riktig vedlikehold, kan du oppleve at vannet smaker litt dårlig etter bare noen timer.

En fersk rapport fra to forskere ved universitetet i København viser at vanlige drikkeflasker slipper ut flere hundre kjemikaler, som ender i vannet. Ifølge studien kan flere av disse substansene være potensielt skadelige for mennesker.

– Vi ble overrasket over den store andelen med kjemiske substanser vi fant i vannet, etter at det hadde vært 24 timer i flaskene. Det var hundrevis med substanser i vannet – inkludert substanser som tidligere ikke er blitt funnet i plast, i tillegg til substanser som potensielt er helseskadelige, sier Han H. Christensen, professor i miljøanalytisk kjemi ved København-universitetet, i forbindelse med fremleggingen av rapporten.

Forskerne avdekket 400 substanser fra flaskeplasten, mens over 3500 kom fra oppvasksåpe. De har ikke lykkes med å identifisere samtlige, faktisk har de ikke fått avdekket hvor giftige 70 prosent av stoffene er, men nevner fotoinitiatorer som noen av de mest bekymringsverdige. Årsaken er at de er kjent for å ha potensielt skadelig effekt på organismer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer