Dansk rapport advarer:

Hundrevis av kjemikalier i flaskene

Vanskelig å konkludere før man eventuelt vet effekten av disse, påpeker professor.

FARLIG MED DRIKKEFLASKE? To danske forskere har avdekket flere hundre kjemikalier i gjenbrukbare drikkeflasker. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB
FARLIG MED DRIKKEFLASKE? To danske forskere har avdekket flere hundre kjemikalier i gjenbrukbare drikkeflasker. Foto: Africa Studio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

DinSide har tidligere skrevet om hvordan en drikkeflaske kan bli en bakteriebombe dersom du ikke vasker den riktig mellom hver bruk. Og selv ved riktig vedlikehold, kan du oppleve at vannet smaker litt dårlig etter bare noen timer.

En fersk rapport fra to forskere ved universitetet i København viser at vanlige drikkeflasker slipper ut flere hundre kjemikaler, som ender i vannet. Ifølge studien kan flere av disse substansene være potensielt skadelige for mennesker.

– Vi ble overrasket over den store andelen med kjemiske substanser vi fant i vannet, etter at det hadde vært 24 timer i flaskene. Det var hundrevis med substanser i vannet – inkludert substanser som tidligere ikke er blitt funnet i plast, i tillegg til substanser som potensielt er helseskadelige, sier Han H. Christensen, professor i miljøanalytisk kjemi ved København-universitetet, i forbindelse med fremleggingen av rapporten.

Forskerne avdekket 400 substanser fra flaskeplasten, mens over 3500 kom fra oppvasksåpe. De har ikke lykkes med å identifisere samtlige, faktisk har de ikke fått avdekket hvor giftige 70 prosent av stoffene er, men nevner fotoinitiatorer som noen av de mest bekymringsverdige. Årsaken er at de er kjent for å ha potensielt skadelig effekt på organismer.

Dog er forskerne tydelige på at de ikke ennå har konkludert om vannet i flaskene er helseskadelige.

– Selv om disse substansene er i vannet, betyr det ikke at vannet er giftig og påvirker oss mennesker. Problemet er at vi ikke vet om det gjør det. I prinsippet er det ikke greit å drikke såperester eller andre kjemikalier, sier forskeren Selina Tislar ved instituttet for plante- og miljøvitenskap.

Forsker Selina Tisler tester kjemikalieinnholdet i drikkeflasker. Foto: University of Copenhagen
Forsker Selina Tisler tester kjemikalieinnholdet i drikkeflasker. Foto: University of Copenhagen Vis mer

Høy toleranse for naturlige kjemikalier

Henning Sørum, professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet, har lest rapporten til de danske forskerne. Han forteller til DinSide at det er viktig å være klar over at HPLC-teknologien er så følsom at den kan påvise en lang rekke ulike kjemikalier på nesten nær molekylnivå.

HPLC står for «high-performance liquid chromatography» og er en teknikk for å identifisere ulike komponenter i en blanding.

– Som forskerne selv sier er de ikke kjent med om disse stoffene har noen skadelig effekt på den menneskelige organisme eller annet levende liv, skriver han i en e-post til DinSide.

Han påpeker at mennesket er tolerant for relativt høye nivåer av ulike naturlige kjemikalier som har eksistert i naturen over tusener av år. Blant annet fordi vi har blitt tilvendt dem over tid.

– Likevel er det skadelige effekter av disse naturlige kjemikaliene når mennesket eller annet levende liv eksponeres for høye nivåer av kjemikalier eller at lavere nivåer påvirker organismen over lang tid. Det er mange slike eksempler, påpeker Sørum.

BAKTERIER: VASK AV DRIKKEFLASKE: Bakteriene storkoser seg på barnas drikkeflasker dersom flaskene ikke vaskes riktig. Men de bør også tørkes riktig. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Viktig med godt renhold

Når det gjelder studien, forteller Sørum at det er viktig ikke å være for sikker i noen retning, før man har avklart og dokumentert effekter av stoffene.

– Ser man på menneskearten, er det ikke tvil om at den har stor biologisk suksess de siste hundre år, samtidig som kjemikerne har vært veldig aktive. Det peker på at det ikke er snakk om dramatiske skadevirkninger på helsen, men likevel vet vi at mange sykdommer som visse krefttyper med mer har økt selv om levealder og helse har bedret seg, og dermed er det åpning for å bli enda mer forsiktige mot kjemikalier slik den danske studien antyder.

Hvis du vil være på den helt sikre siden anbefaler Sørum at du benytter naturlige produkter. Han legger til at det kan være en utfordring siden det moderne samfunnet har spredd så mange syntetiske kjemikalier at det knapt er mulig å leve et liv uten å bli eksponert for dette.

Henning Sørum er professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet. Foto: NMBU
Henning Sørum er professor og bakteriolog ved Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet. Foto: NMBU Vis mer

Han trekker også frem normalt renhold som et viktig punkt, og viser til det studien sier om rester fra vaskemidler som en kilde til mange kjemikalier.

– Dermed kan en begynne å fokusere på valg av såper og liknende. For å råde noe i det området, kan det være fornuftig å anbefale god mekanisk rengjøring som reduserer eller overflødig-gjør bruk av såpe. Bruk av børster av metall eller annet kan likeledes ripe opp flaskene innvendig som igjen kan øke overflaten og lekkasjen av kjemikalier, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer