Forsikringsselskap fortviler:

Hundrevis av livbøyer forsvunnet

En rekke livbøyer skal til og med ha blitt brukt som leketøy blant russen.

Bare i år skal hundrevis av Trygs velkjente livbøyer ha forsvunnet. Selskapet har observert at en rekke bøyer har blitt brukt som leketøy i russebusser. Foto: Tryg
Bare i år skal hundrevis av Trygs velkjente livbøyer ha forsvunnet. Selskapet har observert at en rekke bøyer har blitt brukt som leketøy i russebusser. Foto: Tryg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne sommeren er det hele 28 personer som har druknet her i landet. Nå som høsten er på vei fortviler selskapet bak de ikoniske livbøyene at hundrevis av dem har forsvunnet eller blitt utsatt for hærverk, bare i år.

– Livbøyen er ikke et leketøy, den er der for å redde liv. Hittil i år er altfor mange livbøyer blitt borte. Dette gjentar seg år etter år dessverre, sier Monica Rimestad, samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring.

Leketøy for russen

Hun mener hærverk eller tyveri av en livbøye kan få like fatale konsekvenser som hvis det gjaldt en hjertestarter eller røykvarsler.

– Allerede i vår registrerte vi at en rekke livbøyer havnet i russebusser som leketøy, og nylig fant vi igjen en livbøye i Nordhordland som stammet fra et populært badested i Bergen. Problemet er økende, noe som bekymrer oss,

Livbøyene er kjente en naturlig del av det maritime miljøet langs kysten av Norge. Foto: Tryg
Livbøyene er kjente en naturlig del av det maritime miljøet langs kysten av Norge. Foto: Tryg Vis mer

– Blir nedringt

I flere av de største byene er det de siste årene ifølge forsikringsselskapet satset massivt på å sette ut nye livbøyer, ofte i samarbeid med kommune og havnevesen. I fjor druknet 88 personer i Norge, hittil i år er 51 omkommet.

– Vi blir nedringt av folk som har funnet livbøyer henslengt langt unna stativene, gjerne med tauet rotet til. Bymiljøetaten i Oslo har ofte erfart at det gjøres hærverk på livbøyene, i andre tilfeller er de trolig blitt stjålet for å henge på en privat vegg. Vi ønsker at livbøyen skal være der når et medmenneske er i nød og trenger hjelp for å unngå å drukne, sier Monica Rimestad.

SLIK SKAL LIVBØYEN HENGE: Monica Rimestad er samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring.
SLIK SKAL LIVBØYEN HENGE: Monica Rimestad er samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring. Vis mer

Verst rundt de store byene

Det er spesielt i og rundt de store byene at problemet skal ha tiltatt de seneste årene, og den varme perioden fra mai til oktober er verst. Tryg oppfordrer alle som finner en livbøye henslengt på bakken om å legge tauet fint på plass i flasken og henge den opp igjen.

– Livbøyene er et fellesgode, og vi håper alle gode krefter hjelper til med å passe på dem. Vi har ingen som rykker ut når de forsvinner fra plassen sin, og alle som ser en livbøye på vidvanke bes sette den tilbake på plass, eventuelt levere den til kommunen eller havnevesenet, sier Rimestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer