Denne sommeren er det hele 28 personer som har druknet her i landet. Nå som høsten er på vei fortviler selskapet bak de ikoniske livbøyene at hundrevis av dem har forsvunnet eller blitt utsatt for hærverk, bare i år.
– Livbøyen er ikke et leketøy, den er der for å redde liv. Hittil i år er altfor mange livbøyer blitt borte. Dette gjentar seg år etter år dessverre, sier Monica Rimestad, samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring.
Leketøy for russen
Hun mener hærverk eller tyveri av en livbøye kan få like fatale konsekvenser som hvis det gjaldt en hjertestarter eller røykvarsler.
– Allerede i vår registrerte vi at en rekke livbøyer havnet i russebusser som leketøy, og nylig fant vi igjen en livbøye i Nordhordland som stammet fra et populært badested i Bergen. Problemet er økende, noe som bekymrer oss,
– Blir nedringt
I flere av de største byene er det de siste årene ifølge forsikringsselskapet satset massivt på å sette ut nye livbøyer, ofte i samarbeid med kommune og havnevesen. I fjor druknet 88 personer i Norge, hittil i år er 51 omkommet.
– Vi blir nedringt av folk som har funnet livbøyer henslengt langt unna stativene, gjerne med tauet rotet til. Bymiljøetaten i Oslo har ofte erfart at det gjøres hærverk på livbøyene, i andre tilfeller er de trolig blitt stjålet for å henge på en privat vegg. Vi ønsker at livbøyen skal være der når et medmenneske er i nød og trenger hjelp for å unngå å drukne, sier Monica Rimestad.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger