Forsikringsselskap fortviler:

Hundrevis av livbøyer forsvunnet

En rekke livbøyer skal til og med ha blitt brukt som leketøy blant russen.

Bare i år skal hundrevis av Trygs velkjente livbøyer ha forsvunnet. Selskapet har observert at en rekke bøyer har blitt brukt som leketøy i russebusser. Foto: Tryg
Bare i år skal hundrevis av Trygs velkjente livbøyer ha forsvunnet. Selskapet har observert at en rekke bøyer har blitt brukt som leketøy i russebusser. Foto: Tryg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne sommeren er det hele 28 personer som har druknet her i landet. Nå som høsten er på vei fortviler selskapet bak de ikoniske livbøyene at hundrevis av dem har forsvunnet eller blitt utsatt for hærverk, bare i år.

– Livbøyen er ikke et leketøy, den er der for å redde liv. Hittil i år er altfor mange livbøyer blitt borte. Dette gjentar seg år etter år dessverre, sier Monica Rimestad, samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring.

Leketøy for russen

Hun mener hærverk eller tyveri av en livbøye kan få like fatale konsekvenser som hvis det gjaldt en hjertestarter eller røykvarsler.

– Allerede i vår registrerte vi at en rekke livbøyer havnet i russebusser som leketøy, og nylig fant vi igjen en livbøye i Nordhordland som stammet fra et populært badested i Bergen. Problemet er økende, noe som bekymrer oss,

– Blir nedringt

I flere av de største byene er det de siste årene ifølge forsikringsselskapet satset massivt på å sette ut nye livbøyer, ofte i samarbeid med kommune og havnevesen. I fjor druknet 88 personer i Norge, hittil i år er 51 omkommet.

– Vi blir nedringt av folk som har funnet livbøyer henslengt langt unna stativene, gjerne med tauet rotet til. Bymiljøetaten i Oslo har ofte erfart at det gjøres hærverk på livbøyene, i andre tilfeller er de trolig blitt stjålet for å henge på en privat vegg. Vi ønsker at livbøyen skal være der når et medmenneske er i nød og trenger hjelp for å unngå å drukne, sier Monica Rimestad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.