Pass på dette om du tenker på å kjøpe hoverboard:

Husk 16-års grensa, brannfaren og flyforbudet

Barn og ungdom har ikke lov til å kjøre hoverboard - da kan foreldrene miste lappen.

PASS PÅ! I Norge må man være over 16 år for å kjøre på selvbalanserende ståbrett, ellers kan du som forelder miste lappen. Vær også klar over brannrisikoen som har ført til at svenskene nå har en storaksjon. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
PASS PÅ! I Norge må man være over 16 år for å kjøre på selvbalanserende ståbrett, ellers kan du som forelder miste lappen. Vær også klar over brannrisikoen som har ført til at svenskene nå har en storaksjon. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er over to år siden det ble lov å kjøre selvbalanserende kjøretøy i Norge. Det går lenge mellom at vi ser ståhjulinger med styre, som for eksempel Segway og liknende, men det som har blitt vanligere er selvbalanserende enhjulinger - og enda mer vanlig har det blitt med selvbalanserende ståbrett.

Før du hopper på og slår til med et selvbalanserende ståbrett i julegave til poden, er det noen ting du bør huske.

Det viktigste er selvsagt at dette ikke er et leketøy: Det er faktisk 16-års grense for å kjøre dem!

Du kan miste lappen!

Selv om selvbalanserende ståbrett også selges på lekebutikker - også under navn som balansebrett ette hoverboard, så er det faktisk 16 års aldersgrense for å kjøre dem på offentlig vei.

Det betyr at det er eieren - altså foreldrene i dette tilfellet - som er ansvarlig for at personen som kjører doningen oppfyller alderskravet.

Det er dermed foreldrene som må ta straffen dersom barnet blir tatt i ulovlig kjøring, og straffen kan være at du mister lappen!

Merk at dette ikke gjelder leketøy med maksfart på 6 kilometer i timen og en egenvekt på under 50 kilo - men for alle andre typer selvbalanserende kjøretøy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer