Sjekk flytevesten før båtturen

Husker du å sjekke flytevesten?

9 av 10 sjekker ikke, ifølge Redningsselskapet.

SJEKK VESTEN: Redningsselskapet redder flere fra drukningsdøden i løpet av sommeren. De oppfordrer blant annet til å sjekke om patronen som gir luft til å blåse opp vesten er i orden. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SJEKK VESTEN: Redningsselskapet redder flere fra drukningsdøden i løpet av sommeren. De oppfordrer blant annet til å sjekke om patronen som gir luft til å blåse opp vesten er i orden. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppblåsbare vester har de seinere åra blitt svært populære, og i følge Redningsselskapet eier omtrent halve Norges befolkning en slik vest.

For at de skal fungere, er man avhengig av at flere ting er i orden. Likevel viser undersøkelser at kun 13 prosent av oss er klar over at vesten må sjekkes – minst en gang i året.

Mangel på kunnskap

– Vi gjorde en undersøkelse i samarbeid med DSB i fjor som viste at hele 87 prosent av vestbrukerne ikke tok årlig kontroll av redningsvesten. Dette kan være livsfarlig, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

VEDLIKEHOLD: Pass på at vesten fungerer som den skal, råder kommunikasjonssjef i Redningsselskapet,
VEDLIKEHOLD: Pass på at vesten fungerer som den skal, råder kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, Vis mer

I undersøkelsen, som ble gjennomført av Norstat sommeren 2017, oppga 4 av 10 vesteiere at de hadde en oppblåsbar flytevest.

Kun 13 prosent var klar over at de selv må kontrollere vesten hvert år for at den skal være klar for bruk.

Moderne, oppblåsbare vester fungerer omtrent likt: I kontakt med vann vil en utløsertablett aktivere en gasspatron som fyller vesten med luft.

Ifølge Redningsselskapet må lungen og gasspatronen i vesten være tett, samtidig som cellulose-/utløsertabletten ikke må ha gått ut på dato. Dette må sjekkes en minst en gang i året.

Slik sjekker du vesten selv:

 • Sjekk CO₂ -patronen for korrosjon, og at hetten ikke er punktert eller merket av utløsersplinten.
 • Se etter tegn på slitasje. Kontroller bånd, sømmer og spenner.
 • Ved hyppig bruk skal utløsermekanismen skiftes årlig. Til fritidsbruk skal denne skiftes hvert tredje år. Husk å sjekke at utløpsdatoen («replace by») ikke er passert – skift utløsermekanismen i god tid.
 • Sjekk lungen ved å blåse opp vesten med munnstykket (bruk helst pumpe for å unngå fukt) og la den ligge i 24 timer. Dersom lungen lekker, eller blir skadet bør du levere inn vesten til godkjent serviceverksted. Prøv aldri å reparere vesten selv.
 • Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten.
 • Pakk vesten igjen
  (Kilde: Redningsselskapet)

Må vedlikeholdes

– Denne typen vester er veldig populære, men i en mer avansert vest er det også mer som potensielt kan gå galt. Det legger et større vedlikeholdsansvar på brukeren, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Ifølge undersøkelsen fra Norstat handler mangelen på vedlikehold ofte om mangel på kunnskap. Det største gruppen svarer at de ikke vet at det er et vedlikeholdsbehov på redningsvester (39 %), mens en fjerdedel (25 %) ikke vet hva man bør kontrollere.

En siste fjerdedel (23 %) sier at de glemmer eller ikke tar seg tid til å sjekke vesten.

På DSB sine sider, sikkerhverdag.no, så finnes det informasjon og videoer som forklarer hvordan man skal sjekke vestene. Rygh Pedersen sier at det er spesielt en ting som må være i orden.

– Utløsertabletten er helt avgjørende for at vesten faktisk redder deg når du trenger det. Tabletten er en ferskvare og har en utløpsdato. Dersom den blir for gammel eller blir utsatt for fukt, vil i verste fall ikke vesten blåses opp når du virkelig trenger det, sier Rygh Pedersen i DSB.

Årlig drukner rundt 30 personer fra fritidsbåt. Frode Pedersen i Redningsselskapet sier at deres båter ofte er i kontakt med båtfolk, hvor vesten ikke er i god nok stand.

–Våre skippere har flere ganger sjekket vester som viser seg å være uten gasspatron. Det sier seg selv at den vil fungere dårlig i en nødssituasjon, sier Pedersen.

- AVGJØRENDE: Avdelingsdirektør i DSB, Anne rygh Pedersen sier at vedlikehold av vester er avgjørende for at den fungerer.
- AVGJØRENDE: Avdelingsdirektør i DSB, Anne rygh Pedersen sier at vedlikehold av vester er avgjørende for at den fungerer. Vis mer

Regler for bruk av flytevest:

 • Alle som er i fritidsbåter under åtte meter skal ha på seg egnet redningsvest når båten er i fart.
 • Det er båtfører og båteier som er ansvarlig for at det finnes redningsvester til alle om bord, mens det er den enkeltes ansvar å bruke utstyret.
 • Det er båtførerens ansvar at barn under 15 år har på flytevest når båten er i fart.
 • DSB anbefaler at barn som ikke kan svømme heller ikke bruker en oppblåsbar redningsvest. Barn bør bruke en vest med krage som hjelper til med å holde hodet over vannet.
 • Flytevester skal være CE-merket.
 • Personer som blir slept etter båten, for eksempel på vannski, i tube og på wakeboard, må også ha på flytevest.
 • Det er viktig å lese bruksanvisningen for å kjenne til nødvendig vedlikehold av flyt- og redningsvester, og hvor mange kilo vesten er beregnet for. Feil bruk av vesten kan føre til at den ikke virker som forventet.
  (Kilde: DSB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer