Coronakrisen

Hva er lov i påsken?

Kan man dra på tur eller besøke familien i en annen kommune? Helsedirektoratet svarer på spørsmålene du måtte ha.

PÅSKEFERIE: Blant annet bør felles turer i bil med personer du ikke bor sammen med, unngås. Foto: NTB Scanpix
PÅSKEFERIE: Blant annet bør felles turer i bil med personer du ikke bor sammen med, unngås. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronatiltakene har ført til alt fra forbud til oppfordringer om å omgås andre minst mulig. Dette igjen gjør at mange er usikre på hva man kan ta seg til av aktiviteter - ikke minst i påskeferien, som i år blir ganske annerledes enn hva vi er vant til.

Vi har stilt Helsedirektoratets fagdirektør Svein Lie en del spørsmål vi regner med flere enn oss lurer på. Svarene finner du i denne saken.

Det viktigste først: Oppfordringene fra Helsedirektoratet er å reise minst mulig utenfor egen kommune, og holde avstand til andre som ikke bor i samme husholdning. De påpeker og at mange kommune har egne regler for innreise og karantene, som man bør være obs på.

For spørsmål rundt regjeringens hytteforbud, kan du lese spørsmål og svar om hytteforbudet her.

- Kan man besøke nær familie, som bor et annet sted i landet/i en annen landsdel eller kommune?

Besøk og samvær bør begrenses i en periode framover. Alle skal holde mer avstand enn vanlig, men når vi er sammen med andre, bør det ikke være mer enn fem i samme gruppe. Vi bør ha minst to meters avstand til hverandre. Det gjelder ikke personer du bor sammen med til vanlig.

I tillegg er det i enkelte kommuner innført egne regler for innreise og karantene, som må følges.

- Kan studenter reise hjem?

På en pressekonferanse tirsdag, uttalte justisminister Monica Mæland at det er greit for studenter å reise hjem til familien og at dette ikke regnes som unødvendig, så lenge man er frisk og reiser på en måte som gjør at man kan holde avstand.

Dessuten har mange studenter folkeregistrert adresse hjemme hos foreldrene sine.

- Kan man bruke kollektiv transport for å dra til et annet sted i landet i påska, eksempelvis for å besøke nær familie eller venner?

Nå er det viktig å unngå offentlig transport hvis du kan. Om du må reise kollektivt, er det viktig at du holder avstand til andre passasjerer, hoster eller nyser i lommetørkle som kan kastes (best), eller i albuekroken (nest best). Vask deg på hendene etter kollektivreiser.

- Kan man reise på harryhandel til Sverige eller Finland i påsken?

Du skal unngå reiser som ikke er strengt nødvendig, også harryhandel og fritidsreiser. Ved reise over grensen til Sverige er det svenske myndigheters regler som gjelder, og ved innreise til Norge igjen må du i 14 dagers karantene.

- Kan man kjøre i bil sammen med andre, som ikke bor i samme husstand?

Alle skal holde mer avstand enn vanlig. Når man er sammen med andre, bør man holde en fysisk avstand på minst 2 meter. Bilkjøring med andre enn de du bor sammen med bør dermed du unngå i en periode framover nå.

- Kan man oppholde seg på områder i naturen der det kan være en del andre folk på tur, for eksempel på strender, ved gapahuker, bålplasser o.l?

Også ute skal vi holde mer avstand enn vanlig. Frisk luft og fysisk aktivitet er alltid bra. Når vi er ute, bør vi ikke være mer enn fem personer i samme gruppe, og man bør holde en fysisk avstand på minst 2 meter. Det gjelder ikke personer som bor sammen til vanlig.

- Kan man dra på tur i andre kommuner – og overnatte i telt?

Skal du på telttur nå, bør du telte i egen kommune.

Enkelte kommuner har innført egne regler for blant annet innreise og karantene, disse må følges.

- Kan man gå på ski- eller fjelltur i påsken – i andre kommuner enn den man er bosatt i?

Alle unødvendig reiser bør unngås, også fritidsreiser. Dette gjelder også dagsturer utenfor egen kommune, men det er ikke noe forbud mot dette. Reiser innebærer ofte at man kommer i kontakt med mange folk og det øker faren for smittespredning. Finn ut hvilke turmuligheter som finnes i din kommune og kom deg på tur. Se ut.no for turtips der du bor.

NYE RÅD: Dette er FHIs oppdaterte råd til folk i og utenfor karantene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Kan man reise på hotell eller annet overnattingssted i påsken, i andre deler av Norge?

Alle unødvendig reiser bør unngås, også fritidsreiser. Dette gjelder også hoteller og andre overnattingssteder, men det er ikke forbudt. Reiser innebærer ofte at man kommer i kontakt med mange folk og det øker faren for smittespredning.

I tillegg er det i enkelte kommuner innført egne regler for blant annet innreise og karantene, disse må følges.

Kan man dra på båttur?

Det er også verdt å merke seg at regjeringen på sine nettsider ikke anbefaler turer i fritidsbåt.

«Det ikke forbudt å bruke fritidsbåt utenfor egen kommune, men fritidsreiser frarådes med mindre det er strengt nødvendig. Beredskapssituasjonen til sjøs gjør det også risikabelt å tillate at mange personer overnatter i fritidsbåter. Dersom redningspersonell kommer i kontakt med smittede, må de i karantene. Dette gjør kapasiteten til sjøs sårbar», skriver regjeringen på sine nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer