Regler for private fester og arrangementer

Hva er lov i sommer?

Kan man arrangere private fester eller arrangementer? Her finner du oversikt over reglene som gjelder nå.

ARRANGEMENTER: Disse reglene gjelder for arrangementer og private sammenkomster nå. Foto: Shutterstock / NTB
ARRANGEMENTER: Disse reglene gjelder for arrangementer og private sammenkomster nå. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med alle de ulike retningslinjene som stadig oppdateres, er det ikke så lett å holde følge med hvilke regler som gjelder til enhver tid.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har hjulpet Dinside med å oppklare hvilke regler som gjelder i sommer.

Dette gjelder

Nakstad forteller til Dinside at man i sommer bør følge med på lokale, nasjonale og europeiske anbefalinger og smittevernregler.

- Den beste oversikten får man på helsenorge.no. Smittekarantene for Europa kan man se på fhi.no. Det viktigste er at det ikke lenger er frarådet å reise rundt i Norge.

De nasjonale reglene for sosial kontakt blir også gjeldende for i sommer, dermed kan man fortsatt ikke invitere mer enn 10 gjester hjem, i tillegg til vaksinerte personer.

Det samme gjelder for familieferier i sommer.

- Man bør holde 1 meter avstand til andre enn dem man bor sammen med, og bruke munnbind ved trengsel på kollektivreiser og kjøpesentre i kommuner med høyt smittepress, forklarer Nakstad.

Hva med arrangementer?

Sammenkomster på et offentlig sted, altså et sted som er bestemt for alminnelig ferdsel - for eksempel hotell eller selskapslokaler, regnes som et arrangement. Det samme gjelder for lokaler eller utendørs arealer som leies eller lånes ut.

- Det inkluderer i praksis de fleste former for idretts- og kulturarrangementer, forteller Nakstad og fortsetter.

- Private sammenkomster med 20 eller færre deltagere regnes ikke som et arrangement, hvis de holdes i de delene av serveringsstedets lokaler som samtidig holdes åpent for allmennheten.

Vurderer du å holde et arrangement? Reglene sier at alle personer i utgangspunktet kan være arrangør. Da påtar man seg ansvaret for at arrangementet oppfyller kravene i covid-19-forskriften.

- Du skal som arrangør iverksette tiltak som bidrar til at syke ikke er til stede, og gjøre det mulig å ivareta god hygiene, påpeker Nakstad.

Hva nå med sommerfesten?

På Helsedirektoratet sine sider står det at en husstand ikke bør ha flere enn ti gjester samtidig i hjemmet, på hytta eller i hagen. Anbefalingene gjelder uavhengig av alder på gjestene, og om man er i slekt eller ikke.

- Vaksinerte personer kommer i tillegg til de ti gjestene, forklarer Nakstad.

FHI eksemplifiserer det slik: dersom det kommer to gjester som er beskyttet i tillegg til 10 gjester som ikke er beskyttet, er det greit.

I Oslo er regelen om maksimalt ti gjester i hjemmet forskriftsfestet.

Så pass på! Du kan få bot om du ikke overholder reglene.

Barnebursdag eller skoleavslutning da?

Skoleavslutninger og fellesferien nærmer seg med stormskritt, men hva er egentlig lov?

Nakstad forklarer at reglene nå åpner for samling av 20 personer innendørs og 30 personer utendørs på bursdager og skoleavslutninger.

- Det skal være slik at barn i samme kohort i barnehagen eller barneskolen kan møtes med et nødvendig antall voksne personer, som tilrettelegger det.

Det gjelder også for overnattingsturer og leirskoleopphold.

Dette sier FHI sine råd:

  • Ingen syke må delta
  • God hygiene er viktig, og det må være tilstrekkelige fasiliteter for håndvask/ tilgjengelig hånddesinfeksjon
  • Organiser avslutninger for opptil det antall personer som er tillatt (for eksempel avdelingsvis i barnehager eller klassevis på skoler). Se oppdaterte råd om arrangementer.
  • Barna som går i samme kohort/ klasse kan omgås som vanlig. Det gjelder også personer innen samme husholdning/familie. De som ikke normalt er nærkontakter, bør holde minst én meters avstand til andre barn og voksne.
  • Mat og drikke bør organiseres på tilsvarende måte som ellers, med fokus på god håndhygiene og generelt god hygiene rundt mathåndtering.

Skal du arrangere en bursdagsfest med matservering? Da er det viktig at du legger til rette for at alle kan vaske hendene før man spiser, og at man kan holde avstand mellom hverandre.

- I tillegg er det viktig å forsikre seg om at alle gjester er friske når de kommer, og ikke sitter i karantene, poengterer Nakstad.

- Lurt å oppdatere seg

- Vi vurderer reglene fortløpende, og det vil ganske sikkert komme noen justeringer de neste ukene, forteller Nakstad.

Er du en av dem som slipper karantenehotell i sommer? Du kan lese mer om det her:

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer