Hva er tørrdrukning eller sekundær drukning?

Barnet ditt må ha mistet kontroll og havnet under vann om dette skal skje, sier Norsk folkehjelp.

BADING OG LEK ER OK: Det er når en person mister kontroll og havner under vann at man bør være føre var, ikke ved vanlig bading. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
BADING OG LEK ER OK: Det er når en person mister kontroll og havner under vann at man bør være føre var, ikke ved vanlig bading. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Såkalt tørrdrukning, eller sekundær drukning, er et fenomen som gjerne blir omtalt på sosiale medier til skrekk og advarsel for foreldre.

Men det er viktig å være klar over at denne typen drukning skjer sjelden, og at det ikke er noe som skjer etter vanlig bading og lek i vannet, påpeker Jon Halvorsen, leder for enhet for førstehjelp og redningstjenesten i Norsk Folkehjelp.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt vann i ørene

- Sosiale medier på sitt verste

OPPSØKE LEGE? Har barnet mistet kontroll og fått vann i lungene, bør man følge med på allmenntilstanden og oppsøke lege. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
OPPSØKE LEGE? Har barnet mistet kontroll og fått vann i lungene, bør man følge med på allmenntilstanden og oppsøke lege. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Halvorsen viser til at det på sosiale medier verserer en rekke skrekkhistorier om såkalt tørrdrukning, og påpeker at dette er sosiale medier på sitt verste.

- Mange tenker på dette som et helt egen fenomen som skiller seg fra en vanlig drukningsulykke. Dette er en misoppfatning. Alle drukningsulykker handler om at en person mister kontrollen i vannet og havner under vann. Det er med andre ord ikke snakk om vanlig bading og lek i vannet, sier Halvorsen.

Han legger til at det neppe er mulig å misforstå dette i en reell hendelse, og at det som regel må en redningsinnsats til for å hjelpe den som er i ferd med å drukne.

Tørrdrukning ble brukt som begrep tidligere for å beskrive pustestopp etter at man har fått vann inn i luftveiene som har gitt krampe i strupen.

– I dag vet vi at det nesten alltid kommer vann ned i lungene i et drukningsforløp og at det er dette som gir opphav til komplikasjoner i timene etter en drukningsulykke, legger han til.

Oppsøk lege

Thore Henrichsen ved barneavdelingen på Drammen sykehus har tidligere uttalt seg til NRK om sekundær drukning. Han bekrefter at selv to til tre minutter under vann kan gi dødelige skader hvis man er uheldig nok.

Han anbefaler foreldre å være på vakt hvis et barn etter bading får pusteproblemer eller barnets allmenntilstand blir dårlig, men påpeker at svært få får lungeproblemer etter at de har vært under vann.

Og skulle barnet faktisk få vann ned i lungene, er det viktig å oppsøke lege.

- Man må alltid oppsøke lege etter en drukningsulykke selv om man har kommet seg trygt på land og personen puster selv, understreker Halvorsen, og sier videre at alle drukningsulykker skal håndteres på samme måte.

Her er Norsk Folkehjelps råd dersom du ser noen som er i ferd med å drukne:

 • Gjør folk oppmerksomme på hva som skjer, rop etter hjelp.
 • Ringe etter hjelp – ring 113.
 • Vurder om det er sikkert å gjøre et redningsforsøk, har du tilgang til et flytemiddel og en «forlenget arm, bruk det.
 • Dersom personen er bevisstløs og ikke puster normalt, start hjerte og lungeredning.
 • Vær obs på at alle som har vært i en drukningsulykke er potensielt nedkjølt.
 • Alle som har vært i en drukningsulykke skal vurderes av lege.
 • LES OGSÅ:
  Derfor kan bading i ferskvann gi deg dette utslettet
  Spanske, franske og italienske strender med svært dårlig vannkvalitet
  Med dette strandhåndkleet slipper du å få med deg sanda hjem

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer