Hva er tørrdrukning eller sekundær drukning?

Barnet ditt må ha mistet kontroll og havnet under vann om dette skal skje, sier Norsk folkehjelp.

BADING OG LEK ER OK: Det er når en person mister kontroll og havner under vann at man bør være føre var, ikke ved vanlig bading. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
BADING OG LEK ER OK: Det er når en person mister kontroll og havner under vann at man bør være føre var, ikke ved vanlig bading. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Såkalt tørrdrukning, eller sekundær drukning, er et fenomen som gjerne blir omtalt på sosiale medier til skrekk og advarsel for foreldre.

Men det er viktig å være klar over at denne typen drukning skjer sjelden, og at det ikke er noe som skjer etter vanlig bading og lek i vannet, påpeker Jon Halvorsen, leder for enhet for førstehjelp og redningstjenesten i Norsk Folkehjelp.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt vann i ørene

- Sosiale medier på sitt verste

Halvorsen viser til at det på sosiale medier verserer en rekke skrekkhistorier om såkalt tørrdrukning, og påpeker at dette er sosiale medier på sitt verste.

- Mange tenker på dette som et helt egen fenomen som skiller seg fra en vanlig drukningsulykke. Dette er en misoppfatning. Alle drukningsulykker handler om at en person mister kontrollen i vannet og havner under vann. Det er med andre ord ikke snakk om vanlig bading og lek i vannet, sier Halvorsen.

Han legger til at det neppe er mulig å misforstå dette i en reell hendelse, og at det som regel må en redningsinnsats til for å hjelpe den som er i ferd med å drukne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.