Hva gjør du med surdeigsstarteren?

Nå er det slutt på hjemmekontoret.

STORT I 2020: Én av mange surdeig-i-coronaen-tweets som ble lagt ut i 2020. Foto: NMBU
STORT I 2020: Én av mange surdeig-i-coronaen-tweets som ble lagt ut i 2020. Foto: NMBU Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Husker du mars 2020? Brått ble det hjemmekontor på mange, det var hamstring i butikkene og vi hadde gjærmangel i landet.

I denne perioden var det mange som startet brødproduksjon hjemme, og fikk seg sin egen surdeigsstarter.

Hverdagsluksus

Nybakt brød ble en luksus for mange av oss i usikre tider, og lukten av nybakt brød ble kanskje den daglige vekkerklokka for hjemmekontoret.

Men nå skal vi tilbake til normalen, tilbake til kontoret og hva gjør vi med surdeigsstarteren som må være alene hjemme på dagtid framover?

MASTEROPPGAVE OM SURDEIG: Johanne Paulsen har nylig avsluttet en mastergrad i bioteknologi ved NMBU, hvor hun skrev masteroppgave om surdeig. Foto: Alexander Benjaminsen / NMBU
MASTEROPPGAVE OM SURDEIG: Johanne Paulsen har nylig avsluttet en mastergrad i bioteknologi ved NMBU, hvor hun skrev masteroppgave om surdeig. Foto: Alexander Benjaminsen / NMBU Vis mer

Johanne Paulsen har akkurat avsluttet en mastergrad i bioteknologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU. Og masteroppgaven skrev hun om surdeig. I en pressemelding fra NMBU deler hun sine aller beste råd for surdeig.

- Lett å bli hekta

– Hvis du først har begynt å bake med surdeig, er det lett å bli hekta på prosessen. Jeg tror også du får et litt nærmere forhold til brøddeigen. Det blir ditt eget produkt, og noe du kan oppleve å mestre på en annen måte enn med vanlig brøddeig, sier Johanne Paulsen i pressemeldingen.

Mange opplever også mindre plager av å spise surdeigsbrød enn med hveteprodukter.

– Men mange synes nok også at surdeigsbrød rett og slett smaker bedre enn annet brød. Flere småskalabakerier baker bare med surdeig, og som forbrukere opplever vi kanskje at dette brødet har en høyere kvalitet og bedre smak, det er på et vis mer autentisk og tradisjonsrikt, sier hun.

Dersom du har vært superflink og stelt godt med surdeigsstarteren det siste halvannet året, er det lett å pleie den videre når kontoret kaller.

Her er Johannes tre tips:

1: Flytt starteren inn i kjøleskapet

Hvis du baker mye og surdeigsstarteren din står på kjøkkenbenken hele tiden, må du mate den hver dag. Der vokser den raskt. Men hvis det nå bare blir helgebaking framover, bør du sette den inn i kjøleskapet resten av uka.

I kjøleskapet vokser mikroorganismene saktere og starteren kan stå der i hvert fall ei uke før det dannes usmaker. Den går på et vis i dvale i kjøleskapet, så gi den litt tid til å våkne igjen på kjøkkenbenken før du skal bake, ta den ut og mat den dagen/kvelden før baking.

Det er viktig at du mater den i god tid før du skal bake med den igjen, cirka seks til åtte timer før baking, avhengig av hvor varmt du har det på kjøkkenet ditt. Se at den bobler før du begynner å bake, da er celletallet høyt, cellene er i vekstfase og klare til å starte fermenteringen med en gang når de blandes inn i brøddeigen.

2: Ikke gi opp, den tåler litt

Husk at surdeigsstarteren er ganske motstandsdyktig når den først er etablert. Den tåler faktisk å bli neglisjert lite grann.

Hvis den har stått en stund kan du mate en ekstra gang før du skal bake. Har den for eksempel fått væske på toppen som lukter litt som neglelakkfjerner (!), kan du fortsatt ta av en liten bit og mate opp.

Men ser du mugg på den, er den ødelagt, og må kastes.

3: Surdeigsbaking trenger ikke være avansert

Mange blir nok litt skremt av de veldig møysommelige oppskriftene på nettet, men hjemmebakere som lager litt brød innimellom kan fint senke skuldrene.

Så lenge du ikke må ha det aller fineste brødet utseendemessig, men er fornøyd med et godt og smakfullt bakverk, så holder det å sette deigen, la den heve (lenge) i kjøleskap, og steke brødet. Trikset er å være tålmodig nok med hevingen. Om den hever i kjøleskapet kan den gjerne stå et døgn eller to uten at den blir overhetet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer