Fytofotodermatitt:

- Hva har jeg gjort?!

Mora skjønte ingenting da datteras kinn ble fulle av blemmer. Nå vil hun forhindre at andre foreldre gjør samme tabbe.

BLEMMER: Slik så Reanna Bendzaks sju måneder gamle datter ut i mars i år. Foto: Facebook
BLEMMER: Slik så Reanna Bendzaks sju måneder gamle datter ut i mars i år. Foto: Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanadiske Reanna Bendzak og ektemannen fikk seg en uhyggelig overraskelse etter å ha deltatt på utendørs grilling i mars i år.

Parets da sju måneder gamle datter var også med, og mora forteller at smårollingen var i ferd med å få sin andre tann.

For å døyve noe av kløen i munnen, fikk hun en bit med selleri å tygge på.

Det burde hun ikke ha fått.

Nå advarer Bendzak andre foreldre i en Facebook-post.

- Etter vår egen erfaring håper vi nå å spre bevissthet om risikoen forbundet med å innta visse matvarer og drikker i sola, begynner hun innlegget.

Fikk væskefylte blemmer

Sammen med advarselen har hun lagt ved en rekke bilder som viser nederste del av datteras ansikt. Bildene dokumenterer hvordan et rødt utslett utviklet seg til å bli store, væskefylte blemmer og til slutt sår.

- Som enhver annen forelder der ute vet, så er den første reaksjonen «Herregud, hva har jeg gjort?! Og hvordan kunne jeg ha unngått dette», sier mora i et intervju med talkshowet Good Morning America.

Bendzak oppdaget utslettet dagen etter grillselskapet og oppsøkte lege etter hvert som det ble verre. Dattera ble raskt diagnostisert med fytofotodermatitt, en tilstand mora ikke var klar over at fantes.

- Forhåpentligvis vil andre ta lærdom av vår erfaring og derfor kunne ta bedre beslutninger for seg og sine, sier mora videre.

Tilstanden skyldes at huden har kommet i kontakt med bestemte typer plantesaft og deretter eksponeres for sollys.

Skader huden

Plantene det er snakk om inneholder furokumariner, fotoaktive stoffer, og selleri er en av dem, oppgir Store medisinske leksikon.

I Norge er det særlig kjempebjørnekjeks og tromsøpalme som utløser slike hudreaksjoner. Også enkelte sitrusfrukter, som bergamott og lime, inneholder disse stoffene.

KJEMPEBJØRNEKJEKS: Plantesafta til kjempebjørnekjeks kan gi sterke hudreaksjoner ved soleksponering. Foto: Global Warming Images/REX/Shutterstock/NTB
KJEMPEBJØRNEKJEKS: Plantesafta til kjempebjørnekjeks kan gi sterke hudreaksjoner ved soleksponering. Foto: Global Warming Images/REX/Shutterstock/NTB Vis mer

På engelsk kalles tilstanden «margarita burn» på folkemunne. Dette fordi hudreaksjonen ofte oppstår når man lager eller drikker drinken margarita ute i sollys.

Furokumariner kan gi irreversibel skade i det ytterste hudlaget i form av rødhet, hevelse og blemmer ved soleksponering.

Bendzak anslår at blemmene i datteras ansikt forsvant etter ti dager. Seks uker seinere var også arr og pigmentflekker borte.

- 25 minutter i sola

Ifølge foreldrene var dattera godt beskyttet mot sola, og skal bare ha blitt utsatt for direkte sollys i rundt 25 minutter. Datteras munn ble også tørket over jevnlig med en klut.

- I etterpåklokskapens lys ville vi gjort ting annerledes. Vi burde ha gått inn og vasket henne med såpe og vann, sier mora.

Jennifer Ashton, en lege Good Morning America har intervjuet om tilstanden, anbefaler å vaske seg godt med såpevann etter å ha håndtert mat og drikke. I tillegg minner hun om viktigheten av å påføre nok solkrem jevnlig.