Vikeplikt for bil eller syklist?

Hvem skal vike her?

Det er ikke alltid den samme som har vikeplikt - og det kan i verste fall forårsake trafikkfarlige situasjoner.

BILISTEN ELLER SYKLISTEN? Mange vet ikke hvem som skal vike her, og da kan det bli farlig. Illustrasjon: Gjensidige/godtforberedt.no
BILISTEN ELLER SYKLISTEN? Mange vet ikke hvem som skal vike her, og da kan det bli farlig. Illustrasjon: Gjensidige/godtforberedt.no Vis mer
Publisert

Er du en av de få som kan denne regelen om vikeplikt? I såfall er du i en eksklusiv klubb. Men det er ikke så rart, for her er det fort gjort å ta feil.

Det skriver forsikringsselskapet Gjensidige i en melding.

UP kommer med fasiten for regelen.

- Syklisten har vikeplikt, skriver UP-sjef Steven Hasseldal i en e-post til Dinside.

Men det fins unntak fra regelen: Det er når syklisten skal krysse annen vei fra gang- og sykkelvei eller fortau. Eller når syklisten skal svinge inn på en annen vei fra gang- og sykkelvei eller fortau.

Det er nemlig fort gjort å tenke at den myke trafikanten har rangen over de harde trafikantene i trafikken, og det stemmer altså ikke. Og for å gjøre det enda litt vanskeligere: Dersom syklisten hadde syklet i veibanen og ikke sykkelfeltet, da ville bilisten hatt vikeplikt.

UP-sjefen har forståelse for at denne regelen kan være litt vrien å forstå for trafikantene.

- UP har ingen oversikt over hvor stort problem dette er, men det er forståelig at mange synes reglene ikke er helt innlysende. Heldigvis er bilistene normalt forsiktige i slike situasjoner, sier Hasseldal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer