Vi gleder oss over solstråler og høyere temperaturer, men med sommervarmen kommer også et stort irritasjonsmoment for mange. Nemlig myggen! Og skal vi tro svenske forskere, kan det bli stadig mer mygg i årene som kommer, som ett av mange resultater av klimaendringene, ifølge svt.
Heldigvis står det ikke på myggmidler i forskjellige varianter som enten skal fange, jage eller drepe myggen.

Fungerer klær med insektskjold
I dag kan du kjøpe myggspray, myggstift, myggarmbånd, lydmaskiner som skal jage mygg, gassmaskiner som skal jage mygg, myggspiraler, mygglys, maskiner som skal fange mygg, og selv en myggjager med gass som kan tas med på camping eller teltturen.
Men hva er det som faktisk fungerer?
Preben Skrede Ottesen er avdelingsdirektør i avdeling for skadedyr i Folkehelseinstituttet (FHI). Sammen med ham går vi igjennom de ulike myggmidlene én etter én.

1: Myggspray/-stift/-gel/-armbånd
Flere ulike produsenter lager disse midlene, og målet er at de skal holde myggen vekk fra huden. Mens spray, gel og stift påføres direkte på hud eller klær, er armbåndet satt inn med de samme midlene.
Midlene inneholder oftest stoffene DEET, Icaridin eller Citridiol. Enkelte reagerer når stoffene kommer på huden, og mange argumenterer for at for høye konsentrasjoner ikke er bra.
Ottesen mener: – Myggmidler virker! Noen har kortere virkningstid enn andre, men de virker. Man sier gjerne at stoffet DEET er gullstandarden innen myggmidler, og at det er det som fungerer aller best. Likevel er det noen som reagerer på stoffet. Jeg ville kun smurt det på huden dersom det er steder som ikke kan dekkes av klær, for eksempel ankel eller hender. Og jeg ville vasket det vekk med en gang jeg ikke trengte beskyttelsen lenger.

2: Lydskremmere
Disse skal skremme vekk myggen ved å sende ut en høyfrekvent ultralyd. Lyden høres ikke av mennesker, men er stilt inn på en frekvens som myggen reagerer på, ifølge produsentene. Lydskremmere finnes både i egne apparater, og i apper og programmer til telefoner og PC.
Ottesen mener: - Dette fungerer rett og slett ikke i det hele tatt.
3: Myggfanger
Det finnes mange varianter av myggfangerne, men felles for dem er at de skal lokke til seg myggen, og deretter fange myggen i en beholder. Noen apparater bruker lys som lokkemiddel, andre bruker karbondioksid, det samme som menneskeånde, som agn.

Ottesen mener: – Disse fangerne virker, det er ikke noe tvil om at de klarer å fange myggen. Men hvor stor andel av myggen den får fanget? Du får jo ikke fanget en hel bestand av mygg. En annen ting er at disse fangerne tiltrekker seg mygg, så spørsmålet er hvem myggen vil velge når den kommer, deg eller fangeren. Så den virker ja, men vil du oppleve myggen som mindre plagsom? Usikkert.
4: Myggjager
Også disse finnes i mange varianter, men de mest kjente er kanskje myggspiralen og mygglyset som står på mange terrassebord gjennom sommeren. Andre varianter er store stasjonære apparater, små kolber og lanterner man kan sette på terrassebord, og små portale jagere man kan ta med i tursekken.
Felles for dem er at de bruker varme for å frigjøre en gass som er giftig for myggen. Gassen heter D-allethrin, en syntetisk versjon av et kjemisk stoff som finnes naturlig i Krysantemumsblomsten.
I tillegg til å være giftig for mygg, er gassen også dødelig for fisk og vannlevende virvelløse dyr som reker, og den er giftig for bier og katter, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund.

Ottesen mener: – Jeg er generelt ikke så glad i insektgift i gassform. Den metter luften med middelet, som virker fordrivende på mygg, men det vil jo også si at du trolig puster inn en del av gassen. Det sies at den ikke er giftig for mennesker, men det er feil. Du dør ikke, men det er ikke bra for deg å puste inn denne gassen, og enkelte kan få reaksjoner på den. På pakningene er den også merket helseskadelig, så denne er langt nede på min liste.
De beste rådene
Så hvordan skal man unngå de kløende stikkene fra myggen?
Ottesen sier at det som fungerer best er å fysisk hindre myggen å komme til naken hud.

– Myggnett fungerer godt, og det finnes også myggnett som impregnert med insektmidler som holder myggen på avstand. Ellers vil jeg anbefale å dekke huden med klær så godt du kan, eller trekke innendørs.
– Når det gjelder mygg-gift, så er mitt råd å kun bruke det hvis du må.
– Det finnes kjerringråd som sier at du kan spise ting som gjør at myggen stikker mindre, er det noe i dette?
– Nei, det er ikke det, heller ikke i myten om at myggen skiller på individer med søtt og surt blod. Det man vet er at myggen tiltrekkes av svette, og lukten av melkesyre, for eksempel.
– Noen mennesker har naturlige antistoffer i huden, eller utskiller stoffer som myggen skyr unna, så enkelte mennesker bites faktisk mer enn andre, men dette er ikke forsket ferdig på, sier Ottesen.
