Mygg i sommer

Hvilke myggmidler fungerer?

Enkelte unngår myggstikk helt naturlig, og noen myggmidler er helseskadelige, sier ekspert. Her får du vite alt du trenger å vite.

IRRITERENDE: Undrer du noen gang på hvorfor myggen er så interessert i akkurat deg? Det kan det være flere grunner til. Video: Faktisk.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi gleder oss over solstråler og høyere temperaturer, men med sommervarmen kommer også et stort irritasjonsmoment for mange. Nemlig myggen! Og skal vi tro svenske forskere, kan det bli stadig mer mygg i årene som kommer, som ett av mange resultater av klimaendringene, ifølge svt.

Heldigvis står det ikke på myggmidler i forskjellige varianter som enten skal fange, jage eller drepe myggen.

I dag kan du kjøpe myggspray, myggstift, myggarmbånd, lydmaskiner som skal jage mygg, gassmaskiner som skal jage mygg, myggspiraler, mygglys, maskiner som skal fange mygg, og selv en myggjager med gass som kan tas med på camping eller teltturen.

Men hva er det som faktisk fungerer?

Preben Skrede Ottesen er avdelingsdirektør i avdeling for skadedyr i Folkehelseinstituttet (FHI). Sammen med ham går vi igjennom de ulike myggmidlene én etter én.

HVA FUNGERER? Avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyr, FHI, Preben Ottesen, gir oss tips. Foto: Anne Lene Solbakken
HVA FUNGERER? Avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyr, FHI, Preben Ottesen, gir oss tips. Foto: Anne Lene Solbakken Vis mer

1: Myggspray/-stift/-gel/-armbånd

Flere ulike produsenter lager disse midlene, og målet er at de skal holde myggen vekk fra huden. Mens spray, gel og stift påføres direkte på hud eller klær, er armbåndet satt inn med de samme midlene.

Midlene inneholder oftest stoffene DEET, Icaridin eller Citridiol. Enkelte reagerer når stoffene kommer på huden, og mange argumenterer for at for høye konsentrasjoner ikke er bra.

Ottesen mener: – Myggmidler virker! Noen har kortere virkningstid enn andre, men de virker. Man sier gjerne at stoffet DEET er gullstandarden innen myggmidler, og at det er det som fungerer aller best. Likevel er det noen som reagerer på stoffet. Jeg ville kun smurt det på huden dersom det er steder som ikke kan dekkes av klær, for eksempel ankel eller hender. Og jeg ville vasket det vekk med en gang jeg ikke trengte beskyttelsen lenger.

FUNGERER: Midler med DEET og Icaridin holder myggen borte, men bør ikke sitte for lenge på huden, sier Ottesen.
FUNGERER: Midler med DEET og Icaridin holder myggen borte, men bør ikke sitte for lenge på huden, sier Ottesen. Vis mer

2: Lydskremmere

Disse skal skremme vekk myggen ved å sende ut en høyfrekvent ultralyd. Lyden høres ikke av mennesker, men er stilt inn på en frekvens som myggen reagerer på, ifølge produsentene. Lydskremmere finnes både i egne apparater, og i apper og programmer til telefoner og PC.

Ottesen mener: - Dette fungerer rett og slett ikke i det hele tatt.

3: Myggfanger

Det finnes mange varianter av myggfangerne, men felles for dem er at de skal lokke til seg myggen, og deretter fange myggen i en beholder. Noen apparater bruker lys som lokkemiddel, andre bruker karbondioksid, det samme som menneskeånde, som agn.

FANGER MYGG: Myggmaskiner som lokker myggen til seg ved at den slipper ut CO2. Foto: Skeetervac/Produsenten
FANGER MYGG: Myggmaskiner som lokker myggen til seg ved at den slipper ut CO2. Foto: Skeetervac/Produsenten Vis mer

Ottesen mener: – Disse fangerne virker, det er ikke noe tvil om at de klarer å fange myggen. Men hvor stor andel av myggen den får fanget? Du får jo ikke fanget en hel bestand av mygg. En annen ting er at disse fangerne tiltrekker seg mygg, så spørsmålet er hvem myggen vil velge når den kommer, deg eller fangeren. Så den virker ja, men vil du oppleve myggen som mindre plagsom? Usikkert.

4: Myggjager

Også disse finnes i mange varianter, men de mest kjente er kanskje myggspiralen og mygglyset som står på mange terrassebord gjennom sommeren. Andre varianter er store stasjonære apparater, små kolber og lanterner man kan sette på terrassebord, og små portale jagere man kan ta med i tursekken.

Felles for dem er at de bruker varme for å frigjøre en gass som er giftig for myggen. Gassen heter D-allethrin, en syntetisk versjon av et kjemisk stoff som finnes naturlig i Krysantemumsblomsten.

I tillegg til å være giftig for mygg, er gassen også dødelig for fisk og vannlevende virvelløse dyr som reker, og den er giftig for bier og katter, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund.

MYGGSPIRAL: Røyken fra spiralen er ikke bra å puste inn, sier Ottesen i FHI. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MYGGSPIRAL: Røyken fra spiralen er ikke bra å puste inn, sier Ottesen i FHI. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Ottesen mener: – Jeg er generelt ikke så glad i insektgift i gassform. Den metter luften med middelet, som virker fordrivende på mygg, men det vil jo også si at du trolig puster inn en del av gassen. Det sies at den ikke er giftig for mennesker, men det er feil. Du dør ikke, men det er ikke bra for deg å puste inn denne gassen, og enkelte kan få reaksjoner på den. På pakningene er den også merket helseskadelig, så denne er langt nede på min liste.

De beste rådene

Så hvordan skal man unngå de kløende stikkene fra myggen?

Ottesen sier at det som fungerer best er å fysisk hindre myggen å komme til naken hud.

FUNGERER: Myggnett er en god måte å beskytte seg mot mygg på, sier Ottesen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FUNGERER: Myggnett er en god måte å beskytte seg mot mygg på, sier Ottesen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

– Myggnett fungerer godt, og det finnes også myggnett som impregnert med insektmidler som holder myggen på avstand. Ellers vil jeg anbefale å dekke huden med klær så godt du kan, eller trekke innendørs.

– Når det gjelder mygg-gift, så er mitt råd å kun bruke det hvis du må.

– Det finnes kjerringråd som sier at du kan spise ting som gjør at myggen stikker mindre, er det noe i dette?

– Nei, det er ikke det, heller ikke i myten om at myggen skiller på individer med søtt og surt blod. Det man vet er at myggen tiltrekkes av svette, og lukten av melkesyre, for eksempel.

– Noen mennesker har naturlige antistoffer i huden, eller utskiller stoffer som myggen skyr unna, så enkelte mennesker bites faktisk mer enn andre, men dette er ikke forsket ferdig på, sier Ottesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer