Hvilken hjelm er best?

Er det greit å bruke sykkelhjelmen på skøytebanen eller i akebakken? Du må ikke ha en hjelm til hvert bruk, men pass på hvilken du bruker når!

EN HJELM TIL HVERT BRUK? Det kan bli mange hjelmer om du skal ha en til hvert bruk. Det trenger du heller ikke. Men pass på hvilken du bruker til hva! Foto: KRISTIN SØRDAL
EN HJELM TIL HVERT BRUK? Det kan bli mange hjelmer om du skal ha en til hvert bruk. Det trenger du heller ikke. Men pass på hvilken du bruker til hva! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sykkelhjelm, skatehjelm, skihjelm, skøytehjelm ... Det finnes mange typer hjelmer, men du ha en type hjelm til enhver aktivitet? Og hvilken hjelm kan du i så fall bruke til hvilken aktivitet?

Ifølge ekspertene, er det ikke det samme hvilken hjelm du bruker til hva. Feil hjelm i skibakken kan for eksempel medføre økt belastning på deler av kroppen.

Men likevel: Enhver hjelm er bedre enn ingen hjelm ...

LES OGSÅ: Test av akebrett

- Hjelm reduserer risikoen for hodeskader

- Alle hjelmer har ett formål - å begrense skadeeffekten av slag og støt mot hodet uten at brukeren forstyrres av bruken, det vil si at man ikke mister overblikket eller hører vesentlig dårligere ved bruk, forteller Steinar Sulheim, spesialist i ortopedisk kirurgi og overlege ved ortopedisk avdeling ved Sykehuset Innlandet HF (SIHF).

Sulheim er tilknyttet Senter for idrettsskadeforskning og har blant annet jobbet med studier om hjelmbruk og hodeskader.

Han forteller at en hjelm demper slaget mot hodet ved at energien fordeles i hjelmen - og at sluttenergien til hodet reduseres, samtidig med at den fordeles til et større område.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer