Hvilken hjelm er best?

Er det greit å bruke sykkelhjelmen på skøytebanen eller i akebakken? Du må ikke ha en hjelm til hvert bruk, men pass på hvilken du bruker når!

EN HJELM TIL HVERT BRUK? Det kan bli mange hjelmer om du skal ha en til hvert bruk. Det trenger du heller ikke. Men pass på hvilken du bruker til hva! Foto: KRISTIN SØRDAL
EN HJELM TIL HVERT BRUK? Det kan bli mange hjelmer om du skal ha en til hvert bruk. Det trenger du heller ikke. Men pass på hvilken du bruker til hva! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sykkelhjelm, skatehjelm, skihjelm, skøytehjelm ... Det finnes mange typer hjelmer, men du ha en type hjelm til enhver aktivitet? Og hvilken hjelm kan du i så fall bruke til hvilken aktivitet?

Ifølge ekspertene, er det ikke det samme hvilken hjelm du bruker til hva. Feil hjelm i skibakken kan for eksempel medføre økt belastning på deler av kroppen.

Men likevel: Enhver hjelm er bedre enn ingen hjelm ...

LES OGSÅ: Test av akebrett

- Hjelm reduserer risikoen for hodeskader

PASS PÅ AT DEN SITTER GODT! En dårlig isolert hjelm kan brukes også om vinteren, og du kan da bruke en lue eller buff under - men pass på at den sitter godt! Foto: PAVEL L PHOTO AND VIDEO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
PASS PÅ AT DEN SITTER GODT! En dårlig isolert hjelm kan brukes også om vinteren, og du kan da bruke en lue eller buff under - men pass på at den sitter godt! Foto: PAVEL L PHOTO AND VIDEO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


- Alle hjelmer har ett formål - å begrense skadeeffekten av slag og støt mot hodet uten at brukeren forstyrres av bruken, det vil si at man ikke mister overblikket eller hører vesentlig dårligere ved bruk, forteller Steinar Sulheim, spesialist i ortopedisk kirurgi og overlege ved ortopedisk avdeling ved Sykehuset Innlandet HF (SIHF).

Sulheim er tilknyttet Senter for idrettsskadeforskning og har blant annet jobbet med studier om hjelmbruk og hodeskader.

Han forteller at en hjelm demper slaget mot hodet ved at energien fordeles i hjelmen - og at sluttenergien til hodet reduseres, samtidig med at den fordeles til et større område.

- Hjelm er uansett ikke noen absolutt forsikring mot hodeskade, men det er bevist at hjelmbruk reduserer risiko for hodeskade og alvorlig hodeskade både i alpinbakken og på sykkel, sier Sulheim til Dinside.

LES OGSÅ: Trekk en brødpose på foten - så slipper du kalde tær!

Samme støtkrav - men hjelmene skal beskytte ulikt

Bruker du hjelm?

Hvilken hjelm bruker du eller barna dine på skøytebanen? (Avsluttet)
Skihjelm(39%) 857
Hockeyhjelm(26%) 580
Sykkelhjelm(18%) 391
Ingen hjelm(9%) 198
Skatehjelm(6%) 126
Annen hjelm(2%) 35
Vet ikke(1%) 21
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Peter Halldin, forsker ved Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Sverige, har forsket på hjelmbruk og tester av hjelmer, og forteller at når det kommer til testing av energiopptaket i en hjelm, så testes sykkel-, ski og ridehjelmer på samme måte, ved at de slippes rett ned på en overflate. Hjelmene godkjennes dersom måleresultatet er under 250G.

Utover energiopptaket, er det ulike andre områder hjelmen skal beskytte, som avhenger av til hvilken bruk hjelmen er tiltenkt.

- Dette gjør for eksempel at skihjelmer dekker et større område av hodet, som jo er bra, og en grunn til ikke å bruke en sykkelhjelm i skibakken, sier Halldin til Dinside.

DETTE KAN VÆRE FARLIG: Skihjelmers utforming er ofte avrundet for at hjelmen ikke skal feste seg i snøen når man sklir nedover - og derved kunne gi gjentatte rykk og drag i nakken - mens en sykkelhjelm ofte er aerodynamisk utformet med visir og utspring bak - som altså kan være en potensiell fare mot snøen.           Foto: KRISTIN SØRDAL
DETTE KAN VÆRE FARLIG: Skihjelmers utforming er ofte avrundet for at hjelmen ikke skal feste seg i snøen når man sklir nedover - og derved kunne gi gjentatte rykk og drag i nakken - mens en sykkelhjelm ofte er aerodynamisk utformet med visir og utspring bak - som altså kan være en potensiell fare mot snøen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merKan man greie seg med én hjelm?

Både Sulheim og Halldin sier til Dinside at enhver hjelm er bedre enn ingen hjelm, men at det er forskjeller på hvilke hjelmer som egner seg bedre enn andre, til ulike aktiviteter.

- Enhver hjelm er nok bedre enn ingen hjelm, men hjelmene er jo tilpasset aktiviteten de er beregnet for, både i utforming og isolasjonsevne, og en skihjelm bør være avrundet og glatt for ikke å henge seg opp i snøen ved fall og medføre rykk og drag mot nakke og så videre, forklarer Sulheim.

Halldin forteller at en skihjelm for eksempel må testes på beskyttelse mot penetrasjon, i motsetning til en sykkelhjelm, som ikke testes på dette.

- Så dersom man kjører inn i et tre mot en gren så kan skihjelmen dermed beskytte bedre, uttaler Halldin videre.

- En skatehjelm dekker likevel en like stor del av hodet som en skihjelm, men mangler da penetrasjonsbeskyttelsen. Jeg ville altså heller bruke en skatehjelm på barnet mitt i akebakken dersom jeg manglet en skihjelm. Det viktigste er jo at de har hjelm, understreker Halldin overfor Dinside.

- Personlig kjenner jeg lite til hockey-hjelmer, men jeg ville heller anbefale en ski-hjelm fremfor sykkelhjelm på skøytebanen, sier Sulheim til Dinside, og forklarer dette med at en vanlig sykkelhjelm er lite isolerende, den har ofte visir og andre fremspring, som gjør at den ikke egner seg for vintersport.

LES OGSÅ: Med dobbel sokk unngår du gnagsår

Husk: Den må sitte godt!

En utfordring med å bruke en sykkelhjelm eller andre hjelmer tiltenkt sommeraktiviteter, om vinteren, er også isolasjonen.

Skihjelmene er ofte varmere og mer isolert, enn det en sykkelhjelm er. Dette kan du selvsagt kompensere ved å bruke for eksempel en ullbuff, men dette må ikke komme i konflikt med hvordan hjelmen passer på hodet. Det er viktig at den sitter godt.

Sulheim understreker at alle hjelmer skal være CE-godkjent, og at de bør passe godt på hodet, i form og størrelse.

- Det kan være en lur investering å spandere litt ekstra og droppe de billigste typene, hevder Sulheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer