Matpriser:

Hvitløk til 2000 kroner kiloet

- Det er et krydder, ikke en grønnsak, sier stjernekokk Bent Stiansen.

SVART HVITLØK: Det ser nesten ut som lakris, og sånn kan det noen ganger også smake. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
SVART HVITLØK: Det ser nesten ut som lakris, og sånn kan det noen ganger også smake. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Matprisene stiger, og hundrelappene flyr fort når vi går i butikken. Prisen på svart hvitløk er likevel nok til å sette noen hver ut.

På Krydra.no, koster en hel svart hvitløk 49,99 kroner. Dette tilsvarer en kilopris på 1249,75 kroner.

Synes du det er dyrt? Det er faktisk et aldri så lite kupp.

På dyrket.no koster en 60-gramsboks med svarte hvitløkfedd 84,15 kroner, noe som tilsvarer 1402,50 kroner per kilo.

På Oda.com koster en pakke med to svarte hvitløk 129 kroner, noe som gir en kilopris på 1612,50 kroner, men det stopper ikke der: En 50-gramspakke fra Fiskeriet på Youngstorget koster 199 kroner, noe som gir en kilopris på nesten 4000 kroner. Men her er det bare fedd, ikke noe skall.

Men om noen lurer: Det er det for mange verdt.

KOKKENESTOR: Bent Stiansen og restauranten hans Statholdergaarden har hatt en stjerne i Michelin-guiden i hele 25 år. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
KOKKENESTOR: Bent Stiansen og restauranten hans Statholdergaarden har hatt en stjerne i Michelin-guiden i hele 25 år. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer

Det ser kanskje ut som en ganske vanlig hvitløk, men det er det ikke. Den har vært igjennom en lang foredlingsprosess, forteller stjernekokk Bent Stiansen til DinSide.

- Selv om det virker dyrt, så er det ikke det. Du må bare bruke den smart.

Hvitløken er både tørket og fermentert før den blir svart, og prosessen kan ta fra flere uker til flere måneder. Det blir altså litt som forskjellen på et stykke svinekjøtt og en god spekeskinke.

SKRELLE HVITLØK: Det kan være et herk å skrelle hvitløk, men vi i Dinside har funnet et triks på internett som skal gjøre jobben lettere. Funker det? Reporter: Bernhard Moe Nyquist. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Et krydder, ikke en grønnsak

Hvitløk, enten den er vanlig eller svart, er en smakstilsetning mer enn en grønnsak man spiser mye av, forklarer Stiansen.

- Svart hvitløk er et krydder, og det er ikke mye du trenger å bruke, kanskje et gram eller to per person. Så selv om kiloprisen kanskje er høy, så blir det ikke så dyrt per person.

BLACK GARLIC: Mange har stiftet bekjentskap med svart hvitløk i ferdige sauser og marinader, men nå er det også mulig å få kjøpt. Men det koster.
BLACK GARLIC: Mange har stiftet bekjentskap med svart hvitløk i ferdige sauser og marinader, men nå er det også mulig å få kjøpt. Men det koster. Vis mer

Når det er sagt er den svarte hvitløken så god at vi gjerne spiser den bar, som konfekt, eller smører den på skiva, om vi får tak i en myk variant.

- Svart hvitløk har en utrolig delikat og fin smak, den er ikke ram som rå hvitløk, men bløt og fin og aromatisk - og du kan lage puré av den som du blander med majones, crème fraîche eller hollandaise … det er som et krydder!

Han trekker fram klassisk karrikrydder, som koster cirka 50 kroner for et glass - ikke langt unna tusen kroner. Og da har vi ikke engang nærmet oss safran, verdens dyreste krydder, som for tiden koster mer enn 10 000 kroner per kilo.

Klassiske krydderurter ligger heller ikke så langt unna i ris: Fersk koriander, basilikum og persille koster 1400-1500 kroner per kilo på Oda.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer