Camping

Hvor kan du campe med telt og hengekøye?

Det er ikke lov å campe overalt - og heller ikke hvor lenge du vil.

KLAR FOR 14 DAGER HER? Men det kan du nok bare se langt etter. Du kan kun campe i maks to dager på samme sted, ifølge Friluftsloven. Og dersom det ikke er snakk om på høyfjellet eller fjernt fra bebodde strøk - eller at du har tillatelse fra grunneier. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
KLAR FOR 14 DAGER HER? Men det kan du nok bare se langt etter. Du kan kun campe i maks to dager på samme sted, ifølge Friluftsloven. Og dersom det ikke er snakk om på høyfjellet eller fjernt fra bebodde strøk - eller at du har tillatelse fra grunneier. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Sportsbutikkene forteller om rekordsalg av tur-hengekøyer, og det etter at det tok ganske godt av popularitetsmessig også i fjor.

Og ettersom det ligger an til norgesferie på mange av oss, ettersom utenlandsreiser er frarådet på ubestemt tid, forventer reisebransjen og friluftsorganisasjonene at flere av oss vil tilbringe mye tid ute i norsk natur.

Men planlegger du å feriere med telt eller å overnatte i hengekøye, og du kanskje ikke har så stor erfaring med det fra før, er det greit å vite hva du bør starte med - og hvor du faktisk kan sette opp camp for sommeren.

- Anbefaler å starte med telt

Hengekøye er som nevn veldig i vinden. Men det er ikke sikkert du skal henge deg på trenden sånn helt uten videre. Er du nybegynner, anbefaler Den Norske Turistforening (DNT) telt, framfor hengekøye.

- Vi anbefaler å starte med telt. Du er mer skjermet der om været snur enn i en hengekøye. Det vil også være lettere å finne et egnet sted å slå det opp, sier Ingvild Lundberg Bakke, kommunikasjonsrådgiver i DNT.

Hun anbefaler videre at man gjerne bør gå til et vann, både for stemningens del og fordi det er praktisk å ha vann tilgjengelig.

- Bruk tid på å finne et flatt sted uten stein, og gjerne med litt mykt underlag. Sørg for å stramme teltduk og sikre barduner godt, da får du en god natts søvn.

Hun sier også at det er viktig å huske å senke ambisjonene, dersom det er første tur i telt eller du har med barn. Ikke gå for langt, og velg et sted der du har mulighet til å reise hjem dersom ting ikke skulle gå som planlagt.

- Se deg ut et område ikke langt hjemmefra med kort innmarsj, og mulighet for retrett. Bruk gjerne et sted du kommer til med sykkeltralle, da er det enklere å få med seg utstyr. Sjekk også værmelding før du drar ut. Første natt i telt i mye regn og vind er ikke nødvendigvis en start som frister til gjentakelse, sier Lundberg Bakke, som legger til at tørrtrening er viktig:

- Husk ellers på tørrtrening i forkant. Du bør alltid sette opp teltet før du drar på tur med for første gang, både for å lære deg teknikken og for å se at alt er som det skal.

Hvor kan du campe?

Lundberg Bakke forteller at det er Friluftsloven som regulerer hva vi har lov til og ikke, på tur. Og i friluftsloven er allemannsretten og hva du har anledning til å foreta deg i innmark og utmark, regulert.

- Takket være allemannsretten har vi lov å telte, sove i hengekøye, eller under åpen himmel, i skog og i annen utmark, så lenge det er minst 150 meter unna bebodde hus og hytter, sier Synne Kvam, kommunikasjonssjef i Norsk Friluftsliv, til Dinside.

Det er altså greit i campe i «utmark» men ikke på «innmark». Men hva er forskjellen på innmark og utmark? Lundberg Bakke forklarer forskjellen:

- Innmark er områder som hustomter, gårdsplasser og dyrka mark, som jorder. Utmark er alt som ikke er innmark. I praksis vil det si skog, myr, fjell og kystområder, altså fri natur.

Det er også en viktig begrensning å merke seg: Du kan kun campe på samme sted i maks to døgn, om du ikke har fått annen, særlig tillatelse fra grunneier.

- Du kan heller ikke la teltet stå på samme sted lenger enn to døgn. Om du vil overnatte flere netter utover dette må du flytte det, med mindre du har fått tillatelse til å oppholde deg der fra grunneier. Slår du opp teltet på høyfjellet eller fjernt fra bebodde strøk, gjelder imidlertid ikke tidsbegrensingen på to dager, sier Lundberg Bakke til Dinside.

Vær også oppmerksom på at det kan være enkelte lokale restriksjoner, man at det i så fall som hovedregel vil stå oppslag om dette på stedet.

- Er man usikker kan man også sjekke dette med kommunen når du planlegger turen, sier Lundberg Bakke.

Kan man campe i parken?

Kan man egentlig bruke Vigelandsparken som årets mest sentrale campingplass? Eller kanskje Huk? Er det lov å campe i parker eller på andre kommunale friluftsområder?

- Det spiller i prinsippet ikke noen rolle om det er offentlig eid areal eller om det er privateid. Det er karakteren av området som teller, og om det er utmark eller innmark, sier Lundberg Bakke til Dinside.

- Men om man tenker på friområder som de offentlige friområder, slik som de opparbeidete badestrender og turområder, parkeringsplasser og andre steder som er tilrettelagt for publikum, så vil det stå oppslag om det er forbudt å sette opp telt der eller ikke. Er du usikker på hva som gjelder, ta derfor kontakt med kommunen for ytterligere informasjon, råder Lundberg Bakke.

Kvam understreker at det normalt ikke er lov å telte i parker i byer og tettsteder.

- Men mange kommuner kan ha avsatte områder for telting i bynære områder. Derfor er det lurt å sjekke med kommunens nettsider, hva som eventuelt er muligheter og begrensninger i kommunens friluftsområder, sier Kvam.

Allemannsretten er en gratisbillett - med plikter

Dersom du ønsker å campe med telt eller hengekøye ute i det fri i sommer, er det i prinsippet gratis om vi ser på kostnader for opphold på selve plassen - men med allemannsretten og friluftsloven kommer det også plikter.

- Allemannsretten er din gratisbillett til naturen i Norge. Allemannsretten er en viktig del av vår turkultur og den gir deg rettigheter, men også plikter. Det viktigste er å vise hensyn. Alle som er i naturen må vise hensyn til hverandre, dyrene og naturen. Sporløs ferdsel er et viktig prinsipp for å ta vare på naturen. Det du har tatt med deg ut, skal også med hjem igjen, sier Lundberg Bakke til Dinside.

Også Norsk Friluftsliv presiserer viktigheten av sporløs ferdsel og å ta med seg søppel hjem. De frykter også at mange flere gjester i naturen, og kanskje spesielt ferske turfolk, vil føre til at vi vil få tidenes søppelsommer.

- All søppel tas med hjem, også matavfall, og man skal ikke gjøre skade på friske trær, eller gjøre skade på dyreliv. Mange steder er det nå bålforbud, og i Sør-Norge er skogbunnen mange steder veldig tørr. Selv med kokeapparat må man være forsiktig for ikke å starte en brann, sier Kvam.

Hva med toalettfasilitetene?

Som kjent er det ofte dårlig med innlagt vann og toalettfasiliteter ute i den frie natur. Kvam oppfordrer til å tenke igjennom hva man skal gjøre for å hanskes med etterlatenskapene dersom man må gjøre sitt fornødne.

- Ta med deg en liten spade på tur i sommer, og vanlig toalettpapir. Engangsservietter har ingenting i naturen å gjøre, og inneholder ofte plastbaserte tekstiler. Har man behov for å gå på toalettet mens man er på tur, så grav et lite hull, og dekk over når du er ferdig, med jord, og eventuelt mose og stein. Dette for å forhindre at det flyter toalettpapir overalt, som særlig er et problem på populære steder. Det er ikke trivelig for noen om man ikke fjerner sporene etter seg, sier Kvam til Dinside.

Hun legger til at en annen mulighet som de også tidligere har tatt til orde for, er å ta med seg pose og kaste brukt toalettpapir der - og ta det med seg ut av skogen på retur.

- På nettet finnes mange tips til hva du bør ha i sekken. Husk at det på denne tiden av året kan bli kaldt om natta. En varm sovepose, et godt liggeunderlag, kart og kompass er viktig å ha med, avslutter hun.

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer