Bålforbud 2020

Hvor og når gjelder bålforbudet?

Selv om det er bålforbud om våren og sommeren, er det også noen unntak fra forbudet.

BÅLFORBUD: Selv om det generelle bålforbudet gjelder fra 15. april, kan du sjekke hvor det er lov å tenne bål i din kommune. Men vær obs på skogbrannfare. Foto: NTB Scanpix
BÅLFORBUD: Selv om det generelle bålforbudet gjelder fra 15. april, kan du sjekke hvor det er lov å tenne bål i din kommune. Men vær obs på skogbrannfare. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 15. april starter forbudet mot bålbrenning i skog og mark fra 15. april, som varer til 15. september. Dermed er hovedregelen at man ikke kan tenne bål.

Heldigvis er det ingen regel uten unntak - men da gjelder det gjerne å sjekke hva som er lov i din kommune.

Dette sier reglene om bålforbudet

Det er i brannforebyggings-forskriften at man finner det generelle bålforbudet, der det står følgende i paragraf 3:

«Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Kommunestyret selv kan gjennom lokal forskrift fravike dette forbudet dersom lokale forhold tilsier det. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann».

Eksempelvis har mange kommuner godkjente bålplasser man kan bruke, til tross for bålforbudet.

Oslo kommune er en av kommunene som skriver på sine nettsider at bålforbudet er et generelt forbud mot å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark, bortsett fra på godkjente bål- og grillplasser i kommunen.

Dessuten er det altså tillatt å tenne bål der det er åpenbart at det ikke kan medføre brann. Vær obs på det ifølge sikkerhverdag.no, som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap står bak, skal svært mye nedbør til for at det opplagt ikke kan føre til brann.

Hva med bålbrenning på sankthansaften?

Når det gjelder bålbrenning på sankthansaften, og ikke minst større bål, krever de fleste kommuner søknad for sankthansbål. Ifølge Brannvernforeningen fins det også kommuner som går ut i forkant og informerer sine innbyggere om retningslinjer for sankthansbål.

Eksempelvis opplyser Oslo kommune om at det ikke er tillatt å brenne sankthansbål, men at man kan gis dispensasjon ved søknad til Brann- og redningsetaten.

Skal man fyre opp et mindre sankthansbål er det i prinsippet unntaksregelen, hvor man må bruke skjønn, som gjelder.

- Det er ikke slik at folk flest nødvendigvis har den kunnskap som skal til for å vurdere dette riktig. Det er med andre ord først og fremst et forbud, har rådgiver Tor Erik Skaar i Brannvernforeningen tidligere uttalt til Dinside.

Her kan du lese mer om regler for sankthansbål.

Skogbrannfare kan gi totalforbud

Ifølge Lovdata kan brannvesenet lokalt legge ned totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs i ekstra tørre perioder.

Per dags dato er det stor skogbrannfare i mange deler av landet. Yr har en egen oversikt over skogbrannfaren i de forskjellige landsdelene, som det lønner seg å sjekke, i tillegg til info fra lokalt brannvesen.

Eksempelvis varslet Øst 110-sentralen på Twitter 10. april om at det frarådes bruk av åpen ild og bålbrenning i distriktet grunnet stor skogbrannfare.

Brenne bål i egen hage?

Du kan i utgangspunktet brenne bål i egen hage. Selv om du er på egen eiendom, gjelder den alminnelige aktsomhetsplikten, ifølge sikkerhverdag.no.

Dette innebærer at du må være forsiktig, ansvarsfull og bålet må være fullstendig slokket før du forlater stedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer