Bålforbud 2020

Hvor og når gjelder bålforbudet?

Selv om det er bålforbud om våren og sommeren, er det også noen unntak fra forbudet.

BÅLFORBUD: Selv om det generelle bålforbudet gjelder fra 15. april, kan du sjekke hvor det er lov å tenne bål i din kommune. Men vær obs på skogbrannfare. Foto: NTB Scanpix
BÅLFORBUD: Selv om det generelle bålforbudet gjelder fra 15. april, kan du sjekke hvor det er lov å tenne bål i din kommune. Men vær obs på skogbrannfare. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 15. april starter forbudet mot bålbrenning i skog og mark fra 15. april, som varer til 15. september. Dermed er hovedregelen at man ikke kan tenne bål.

Heldigvis er det ingen regel uten unntak - men da gjelder det gjerne å sjekke hva som er lov i din kommune.

Dette sier reglene om bålforbudet

Det er i brannforebyggings-forskriften at man finner det generelle bålforbudet, der det står følgende i paragraf 3:

«Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Kommunestyret selv kan gjennom lokal forskrift fravike dette forbudet dersom lokale forhold tilsier det. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann».

Eksempelvis har mange kommuner godkjente bålplasser man kan bruke, til tross for bålforbudet.

Oslo kommune er en av kommunene som skriver på sine nettsider at bålforbudet er et generelt forbud mot å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark, bortsett fra på godkjente bål- og grillplasser i kommunen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.